• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.05.2022

13:03

ZAŠTO BOSNA I HERCEGOVINA VIŠE NE UČESTVUJE NA EVROVIZIJI?! Već šest godina im je zabranjeno učešće!

printscreen

Estrada

ZAŠTO BOSNA I HERCEGOVINA VIŠE NE UČESTVUJE NA EVROVIZIJI?! Već šest godina im je zabranjeno učešće!

Podeli vest

Bosna i Hercegovina ne učestvuje na Evroviziji već šest godina, a razlog tome je dugovanje koje ova država nije u stanju da izmiri

Bosna i Hercegovina poslednji put je na Evroviziji nastupala od 2016. godine. Tada su je s pesmom "Ljubav" predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala Brat, ali se nisu plasirali u finale.

Foto: printscreen

Evrovizija 2016

Bosna i Hercegovina je na takmičenju učestvovala 2012. godine. Jednom prilikom rukovoditeljka Odeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i poslednja šefica delegacije BiH, Lejla A. Babović, objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Evrovizije.

- Javni servisi su u poslednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU) - objasnila je Lejla za tamošnje medije.

Foto: printscreen

Evrovizija 2016

- Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka - dodaje ona.

- To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji - dodala je.

Podsetimo, tamošnji mediji ranije su pisali da dugovanja prema EBU iznose šest miliona švajcarskih franaka i zbog toga je evropska organizacija tužila BHRT.

POGLEDAJTE INFORMEROVU EMISIJU "DO KOSKE SA JOVANOM JEREMIĆ":




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija