• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer/D. I.

14.10.2022

09:12

BAKŠIŠ DRŽE U RUKAMA SAMO DOK TRAJE PESMA! Aleksandra, Nadica i Barabara progovorile o zaradi: Imamo fiksnu cenu, napojnicu dajemo drugima!

printscreen/insider zoran sinko

Estrada

BAKŠIŠ DRŽE U RUKAMA SAMO DOK TRAJE PESMA! Aleksandra, Nadica i Barabara progovorile o zaradi: Imamo fiksnu cenu, napojnicu dajemo drugima!

Podeli vest

Pune ruke para redovan su prizor na slavljima koja uveličavaju popularni pevači, ali iako ih zvanice zasipaju evrima, muzičari neretko završe tezgu s mnogo manje novca. Pevačice Stojanka Mitrović Ćana, Aleksandra Mladenović, Barbara Bobak, Nadica Ademov, harmonikaš Aleksandar Sofronijević i harmonikaš Mirko Kodić otkrili su kako se odvija raspodela zarade na nastupima

Pevači nikada nisu želeli da otkrivaju kako dele bakšiš i s kim, te nije bilo poznato da li taj novac uzme samo izvođač, ili daje i muzičarima. A u poslednje vreme spekulisalo se i da bakšiš uzimaju i gazde lokala, ali i menadžeri pevača. 

Foto: Instagram/printscreen

Obelodanila kako se deli bakšiš... Zorana Mićanović

Zbog redovnih svađa oko bakšiša, pojedini muzičari su otvoreno progovorili o podeli para. Najpre su sve ispričale mlade pevčice Zorana Mićanović i Barbara Bobak, koje nisu zadovoljne ovom podelom.

- Nema više na ravne časti, nego ima fiksno. Mnogi misle da mi pevači, i koji smo poznati i koji nismo, zarađujemo silne pare. To nije tako kako izgleda. Kad odemo na svadbu, mi pevamo, oni snimaju, pune ruke bakšiša, po 10.000 evra i više. To ne ide sve nama. Mi uvek to dajemo muzičarima - tvrdi ona, dok Bobakova tvrdi da neke velike zvezde neće da dele bakšiš.

Foto: printscreen

Bez pardona saopštila ko uzima napojnicu na tezgama... Barbara

- Ja imam svoju cenu, od svoje cene plaćam bend, a kada dobijem neki bakšiš, to sve dam njima. Mnoge kolege koje su veliki džekovi ne daju svojim muzičarima, samo daju dnevnice od 150-200 evra. Oni za sebe uzmu nekoliko hiljada evra plus bakšiš, ne daju im ni dinara. Mnogo njih to radi, oni to praktikuju, što se mene tiče, ja bakšiš dajem muzičarima, ne uzimam ga nikad - kaže ona.

Foto: Printscreen You Tube

Kod njega je sve na ravne časti... Aca Sofronijević

Za razliku od njih dve, harmonikaš Aleksandar Sofronijević tvrdi da se u njegovom orkestru sve deli na ravne časti.

- U mom orkestru bakšiš se uvek delio pošteno i na ravne časti, sve što se zaradi, to se deli, ako je to dogovor. Postoje i neki dogovori kada pevači imaju fiksni honorar i ne ulazi u bakšiš orkestar, a orkestar svira samo za sebe. To je sada trend. Orkestar može da svira za neki garantovani iznos novca kad se dogovori s gazdom, a ako nešto zafali od bakšiša, to se doda, a ako se prebaci, orkestar je to zaradio. Ja uvek častim kolege kad se prebaci taj iznos o kom smo se dogovorili.

Foto: Printscreen You Tube/ RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal

Stao uz mlade pevače... Mirko Kodić

Harmonikaš Mirko Kodić stao je na stranu mladih zvezda.

- Angažovanja za veselja rade menadžeri. Oni ugovaraju tezge, pogode orkestar i pevače za fiksnu cenu i to je to. Ukoliko gosti na veselju daju dodatni novac jer su poneseni atmosferom, sav taj novac i od pevača i od muzičara ide u zajedničku kasu. Te pare se posle broje i sve to između sebe dele gazda koji je pravio slavlje i menadžer koji je to organizovao. Mi kao pevači i muzičari od tog novca nemamo ništa, jer smo se pre toga dogovorili o fiksnoj ceni. Najveći problem tu imaju mladi pevači, koji imaju malu fiksnu cenu. Bez bakšiša to im je ništa, dok velike pevačke zvezde s tim uopšte nemaju problem - rekao je čuveni harmonikaš Mirko Kodić.

Foto: Dejan Milićević

Nadica Ademov

Pevačica Nadica Ademov, takođe, je rekla da svi muzičari i pevači rade za fiksnu cenu bez bakšiša.

- Nikad nisam imala problem ni sa kim vezano za isplatu. Kako može muzičar koji košta maksimalno 500 evra da uzima više od pevača? Svi angažovani muzičari i pevači idu na fisknu cenu i ne postoji bakšiš. Tako je na ovim veseljima na kojima ja radim - poručila je Nadica.

Foto: Printscreen You Tube/BN Music Official

Ima fiksnu cenu... Ćana

Pevačica Stojanka Mitrović Ćana ističe da je sve stvar dogovora.

- Plaćanje pevača i muzičara je stvar dogovora. Ja radim za fiksnu osnovu, bez garancija, i sve delim na ravne časti sa muzičarima. Postoje tzv. garancije muzičarima od domaćina veselja, i to je siguran novac. Ako zafali od bakšiša, to sve nadoknađuje gazda, do iznosa koji je ugovoren kao garancija. Ako bude nešto preko toga, deli se na ravne časti. Sve te pare koje vidite da gosti daju pevačima i muzičarima, to je taj novac od garancije. To nije ništa posebno, te ne stoje priče da se na slavljima mnogo zarađuje. Sve to zavisi i od toga koliko su gosti galantni, ali i kako domaćin želi da se pokaže - rekla je Ćana.

Foto: Foto: S.S.

Sve deli sa svojim bendom... Aleksnadra Mladenović

Aleksandra Mladenović kaže da ona nema problema jer na nastupe ide sa svojim bendom.

- Sa sobom vodim svoj bend i mi sve delimo na ravne časti, idem isključivo s njima. Mislim da drugi rade isključivo fiksno, da pevač radi za svoj honorar koji je ugovorio, dok sav bakšiš ide bendu. Tako sam ja radila dok nisam imala svoj bend. E sad, postoje i pevači koji ne žele da rade bez bakšiša. Sve je stvar dogovora.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija