• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: KM novine

05.04.2017

11:24

HEROINE IZ BALKANSKIH I PRVOG SVETSKOG RATA: Novi Sad se seća žena ratnica!

Kultura

HEROINE IZ BALKANSKIH I PRVOG SVETSKOG RATA: Novi Sad se seća žena ratnica!

Podeli vest

U Istorijskom Arhivu Grada Novog Sada danas u 19 časova, povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, biće otvorena izložba "Heroine u balkanskim i Prvom svetskom ratu"

Autori izložbe su Predrag Pavlović i Aleksa Zarev  iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda uz saradnju sa Ministarstvom odbrane.

Organizatori izložbe su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca.

Na otvaranju izložbe će govoriti Bora Novaković, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Zrenjanina i Petar Đurđev, istoričar i direktor Istorijskog Arhiva Novog Sada.

Izložbu će otvoriti dr Milan Micić, istoričar i književnik iz Novog Sada. U muzičkom delu programa nastupiće Pevačko društvo Jutro iz Novog Sada. Publika će ovu izložbu moći da pogleda do 21. aprila.

U odbrani srpskog naroda, zajedno sa svojim očevima, braćom i muževima, borile su se i žene. Mnoge od njih oblačile su vojničke uniforme i, pod svojim ili tuđim imenom, učestvovale u krvavim bitkama Velikog rata.

Public

Vasilija Vukotić, kćerka serdar Janka Vukotića, bila je jedina žena-učesnica Bitke na Mojkovcu; dobrovoljac Milica Miljanov, osvetlala je obraz svom ocu vojvodi Marku Miljanovu, a Živana Terzić je u srpskoj vojsci dostojno zamenila svog poginulog brata...

Izložba "Heroine u balkanskim i Prvom svetskom ratu" nastala je zahvaljujući grupi autora Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Govori o ženama koje su tokom Prvog svetskog rata dale veliki doprinos, podnele ogromne žrtve i zadužile Srbiju i svet.

Na 17 panoa predstavljene su naše heroine poput Milunke Savić, Nadežde Petrović, Jelene Šaulić, Radmile Milošević, Anđe Šćepanović, Leposave Mladenović Belosajke i drugih.

Public

Takođe, na panoima su predstavljene i žene iz drugih zemalja koje su došle u pomoć srpskoj vojsci i narodu, kao ratnice, sanitetsko osoblje ili humanitarne radnice, koje su dopremale pomoć, prikupljale novac i slale ga u Srbiju, ili su lično dolazile i ostajale sa srpskim narodom, poput Flore Sends, Evelin Haverfild, Elsi Inglis i mnogih drugih.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija