• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2019

17:10

(VIDEO) DŽEZ-FESTIVAL U BEOGRADU! Jubilarno, 35. izdanje u Domu omladine!

Kultura

(VIDEO) DŽEZ-FESTIVAL U BEOGRADU! Jubilarno, 35. izdanje u Domu omladine!

Podeli vest

Beogradski džez festival pod sloganom "Džez svetkovina/Jazz Celebration" biće održan od 22. do 27. oktobra u beogradskom Domu omladine, najavili su danas organizatori na konferenciji za medije u DOB

Goran Vesić, predsednik Odbora Beogradskog džez festivala i zamenik gradonačelnika Beograda, napomenuo je da festival deo najlepše beogradske tradicije. 

- Drago mi je da festival iz godine u godinu ima veći budžet i programski okuplja više posetioca i na taj način utiče na kulturnu ponudu Beograda. BFI dovodi probranu publiku u Beograd i zato smo opredelili nešto malo više od 30 miliona dinara za jubilarno 35. izdanje festivala - kaže Vesić.

- Prošle godine budžet festivala je bio oko 23 miliona dinara i jako smo zadovoljni što smo u prilici da u programe i organizaciju BDŽF uložimo 7 miliona više - kazao je Vesić.


On je dodao da će Skupština grada Beograda odvojiti 13. miliona dinara ove godine, 2 miliona više nego što je to bio slučaj prošle godine. 

- Prošle godine smo imali 8 hiljada posetilaca i siguran sam da će ove godine taj broj povećati jer festival umesto uobičajnih 5, traje 6 dana. Kada pričate sa novinarima iz inostranstva koji dolaze na naš festival oni uvek kažu da je najviše mlade publike baš u Beogradu - rekao je on.

To je posledica naše politike da držimo nisku cenu karata jer verujemo da festival obrazovnu funkciju, kazao je Vesić i odao da će jedan od programa festivala biti organizovan u Novom Sadu. Prema rečima, Vojislava Pantića umetničkog direktora Beogradskog džez festivala, skoro 80 odsto programa festivala je zaokruženo.

- Od 2005. godine biće to najače izdanje festivala jer nam u goste dolaze velikani kao što je Mingus Big Band, prvi američki veliki orkestar na festivalu još od 1990. godine. taj sastav će otvoriti festival u Kombank dvorani.Sastav prvoklasnih njujorških muzičara, pod umetničkim vođstvom Mingusove supruge Sju, ne bavi se samo iščitavanjem zaostavštine legendarnog kontrabasiste, već je autentično tumači originalnim aranžmanima kompozicija iz Mingusovog opusa - kazao je Pantić.

On je dodao da u Beograd dolazi i saksofonista i flautista Čarls Lojd, živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator. 

- Posle dva nezaboravna koncerta na festivalu, 2011. i 2014. godine, zakoračivši u devetu deceniju života sa nesmanjenom izvođačkom energijom, vraća se u Beograd sa novom postavom, u kojoj zapaženu ulogu ima gitarista Marvin Sjuel - rekao je Pantić. 

Ponoćni program festivala u Amerikani predstavlja najviše domete savremenog evropskog džeza. 
U Beograd stiže i Francuski violinista Teo Sekaldi, sa sekstetom Freaks. Bend je poznat po ruganju klasičarskoj uglađenosti i džezerskom intelektualizmu, podrazumevajući, pak, i klasičarsku virtuoznost i džezersku nepredvidivost - iz ugla pank rokera. 

Drugačiji sekstet Axes u istom programu nudi portugalski saksofonista i kompozitor Žoao Mortagua . Neposredna asocijacija na kvartet saksofonista u frontu jeste slavni američki World Saxophone Quartet, posebno zbog žanrovski eklektičnog repertoara. 

Poseban izazov festival nalazi u otkrivanju novih talenata, poput britanskog trubača Henrija Spensera, kojeg će publika imati prilike da vidi i čuje u ponoćnom ponoćnom programu u Amerikani. 

Efektno spajajući klasičan džez i majlsovski fjužn, rok i minimalizam, mladi muzičar ima tek jedan objavljeni album The Reasons Don''t Change, a već nekoliko nagrada u džepu, te sjajne kritike na sajtu All About Jaž i u Gardijanu.

Festival slavi još jedan mali jubilej, peti put za redom organizujući predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru tzv. srpskog showcasea. 

Po ustaljenom formatu, tri domaća nova projekta u izvođenju umetnika mlađe generacije biće izloženo domaćoj javnosti, ali i brojnim inostranim novinarima - prošle godine ih je bilo tridesetak - koji svake godine širom sveta pronose glas o vrhunskim dometima u srpskom džezu. 

Među odabranim učesnicima je ove godine mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradović, koji je prve korake napravio upravo na festivalu nastupajući sa (Big bend RTS-a u programu Serbian Jazz Bre. 

Sada predstavlja kvartet sa norveškim muzičarima koji čine Martin Gjerde, Aleksander Hoholm, Rajmond Lavik. Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl kazao je da slogan festivala "Džez svetkovina" jeste primeren programima ove značajne muzičke smotre. 

- Grad Beograd će podržati maksimalno ovaj festival i organizovati sve uslove za njegovo poboljšanje - rekao je Karl. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija