• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.10.2019

19:32

OTVORENA IZLOŽBA O NIKOLI TESLI U ATINI!

Kultura

OTVORENA IZLOŽBA O NIKOLI TESLI U ATINI!

Podeli vest

Izložba Muzeja Nikole Tesle „Nikola Tesla – čovek ispred svog vremena“ svečano je otvorena 16. oktobra u atinskom Muzeju antičke grčke tehnologije Кotsanas. Izložbu, koja će trajati do 31. januara 2020. godine, otvorili su Кostas Кotsanas, osnivač muzeja Кotsanas i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle, a gosti na otvaranju bili su ambasador Republike Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević i član gradskog veća dr Fadilj Eminović

Cilj izložbe je da građane i goste Atine bolje upozna sa Teslinim najznačajnijim izumima i ukaže na univerzalnost Teslinih ideja koja čini da njegovi patenti i tehnička rešenja ne budu prevaziđeni ni u 21. veku.

Foto: Informer

Izložba hronološki prikazuje Teslin život i različite oblasti naučnog rada, od rođenja 1856. godine, preko godina školovanja provedenih u Evropi i prvih zaposlenja i inovativnih ideja, do odlaska u SAD i najplodnijeg perioda Teslinog rada čiji je rezultat veliki broj izuma, novih tehničkih rešenja formulisanih i zaštićenih kroz preko 300 registrovanih patenata.

Foto: Informer

Podatke o Teslinom životu i ključne oblasti Teslinog naučnog rada ilustruje veliki broj fotografija i dokumenata iz Tesline zaostavštine koji se danas čuvaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, a posebnu pažnju posetilaca privući će interaktivni modeli Teslinih izuma.

Direktorka muzeja Ivona Jevtic podsetila je da su Grčka i Srbija zemlje koje veže blisko prijateljstvo kroz istoriju, a da kukturna razmena unapređuje i druge aspekte saradnje. Ovo je četvrta izložba Muzeja Nikole Tesle u inostranstvu u ovoj godini, nakon izložbi u Japanu, Kipru i Italiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija