• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

20.03.2020

20:15

PREPORUČUJEMO - Pet fenomenalnih knjiga o samoći! Ovo je idealno vreme da se bacite na čitanje!

Kultura

PREPORUČUJEMO - Pet fenomenalnih knjiga o samoći! Ovo je idealno vreme da se bacite na čitanje!

Podeli vest

Usled novonastale situacije primoreni smo da provedemo više vremena nego inače u naša četiri zida, a idealan način da brže prođe vreme jesu knjige koje ćete pročitati u jednom dahu, ali ne bilo kakve knjige, već one koja vam moge pomoći da osećaj usamljenosti počnete da posmatrate na potpuno drugačiji i mnogo pozitivniji način.

Nema baš mnogo sjajnih stvari kojima se radujemo tokom perioda karantina, pogotvo kada svi živimo u stalnom strahu i stresu izazvanom mislima koje nas more praktično iz minuta u minut: jesmo li dovoljno dobro oprali ruke i šta smo poslednje dotakli?

Međutim i u mračnim vremenima, može se naći svetlost, pa čak i vrlo lako – zato je važno da ipak pored besprekorne higijene i dobro otvorite oči.

Naročito u ovom slučaju, jer mogu da vam pruže jedan poprilično značajan osećaj zadovoljstva.

Zahvaljujući digitalnom svetu i međusobnom razumevanju zbog nezahvalne situacije u kojoj smo se svi našli, sada su vam na nekoliko klikova od vas dostpuna brojna digitalna izdanja knjiških naslova koje su vas oduvek interesovala ili koja bi vam baš sada prijala.

Takođe, u velikom broju knjižara aktuelni su novi popusti, a vrši se i dostava knjiga na kućnu adresu.

Mi vam pomažemo u tome šta bi mogli da izaberete, a da sasvim sigurno ne omanete pri izboru:

1. Solitude, A Singular Life in a Crowded World – Michael Harris
Verovali ili ne, Michael Harris će nam dokazati da možemo da preživimo bez interneta. Kroz zbirku eseja koji su spoj ličnih anegdota i istraživačkih radova, autor čitaoca postepeno uvodi u paradoks našeg vremena – svi smo povezani, a osećaj otuđenosti nikad veći.

Od priče o nastanku interneta i tehnološknog napretka koji nas tek čeka, do samonametnutih izolacija tokom kojih se autor istinski suočava sa time šta znači biti sam, verujemo da će vas ova knjiga ozbiljno razdrmati.

2. Obris, Tranzit, Pohvala – Rachel Cusk
Želja autorke da kreira formu koja će da omogući prenošenje ličnih priča bez okova tradicionalne naracije dovela je do nove vrstu proze koja se usavršava kroz ovu atipičnu trilogiju.

Dok je naratorka ovih priča retko sama, osećaj udaljenosti od njenih sagovornika je očigledan, a mi kao čitaoci zapravo gotovo ništa i ne znamo o njoj koliko ćemo da saznamo kroz njenu interakciju sa drugima. Upustite se u nešto potpuno drugačije uz Obris, Tranzit i Pohvalu, prevedene i objavljene u izdanju Booka.

Foto: Pixabay

3. Čovek po imenu Uve – Fredrik Backman
Gotovo sigurno ste je već pročitali, ali sad je idealan trenutak da joj se vratite.

Stariji mrgod Uve detaljno planira kako će da izvrši samoubistvo, sve dok nametljiva porodica koja se doselila u komšiluk ne počne da mu se meša u svakodnevni život.

Rezultat jeste jedna izuzetno nežna i neizmerno duhovita priča o značaju prijateljstva u trenucima velike usamljenosti.

4. Lutalaštvo – Istorija hodanja – Rebeka Solnit
Kroz istraživanja o istoriji hodanja, kao navika, terapija i protest, autorka određuje šta je esencijalno za našu psihu i neophodno za dobrobit društva u 21. veku.

Osvrtanjem na čin hodanja u različitim periodima ljudskog postojanja, Solnit gradi tezu da je pešačenje pre svega kreativan pokret, koji ima moć da nas vrati sebi i oslobodi. Neće vas ostaviti ravnodušnim.

5. Little Fires Everywhere – Celeste Ng
Knjiga po kojoj je snimljena mini serija sa Reese Witherspoon i Kerry Washington je još jedno ostvarenje od Celeste Ng koja se ovde efektno poigrava sa našim predrasudima o samoći.

Brzopleta i intrigantna priča o Miji Warren koja se sa ćerkom doseljava u savršeno uređen američki gradić vodi do rastuće tenzije i nepoverenja od strane ostalih pripadnika komšiluka.

Mija, koja živi u samonametnutoj izolaciji sa ćerkom Pearl, je oličenje žene sa podignutim gardom koja svoju usamljenost koristi kao odbrambreni mehanizam.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija