• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

03.02.2021

14:30

DARA IZ JASENOVCA POSTAJE SERIJA! Ugovor je potpisan - evo kada se očekuje TELEVIZIJSKA PREMIJERA

Kultura

DARA IZ JASENOVCA POSTAJE SERIJA! Ugovor je potpisan - evo kada se očekuje TELEVIZIJSKA PREMIJERA

Podeli vest

Antonijević je nedavno iz Amerike doputovao u Beograd da bi se uradili kadrovi za seriju istoimenog filma. Ugovor je potpisan pre nekoliko dana i ovih dana počinju snimanja.

Filmsko ostvarenje "Dara iz Jasenovca" koje još nije doživelo bioskopsku premijeru već je izazvalo ogromno interesovanje javnosti jer je srpski predstavnik u trci za 93. Oskara i nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Takođe je kandidat za nagradu Zlatni globus u svim kategorijama. Biljana Čekić, devojčica koja ima svega dvanaest godina, kandidovana je za najbolju žensku ulogu.

Foto: printscreen You Tube Studio B

Kako prenosi "Blic" ovaj film i seriju Radio-televizija Srbije je kupila te će gledaoci Javnog servisa imati priliku da ih vide odmah nakon što se završi prikazivanje u bioskopima.

- Nakon što se završi život filma u bioskopu, gledaoci će imati prilike da seriju, ali i film pogledaju na RTS-u. Pre nekoliko dana potpisan je ugovor za kupovinu ovog dela. U narednom periodu biće realizovano snimanje određenih segmenata za seriju koji dosad nisu snimljeni jer je zamisao da se sve prikaže onako kako je bilo prema istorijskim činjenica i svedočenjima ljudi koji su proživeli golgotu - otkriva izvor blizak produkciji.

Foto: Printskrin video

Dara iz Jasenovca

- Smatram da je u interesu javnosti naše zemlje da se na Javnom servisu Srbije emituje prvi igrani film i serija o Jasenovcu. Značajno je što je ta tema filmski obrađena jer mnogo puta smo kroz dokumentarne filmove i različite emisije na RTS-u govorili o zločinu koji je počinjen na ovom mestu, dominantno na srpskim narodom, ali i nad Jevrejima, Romima, hrvatskim antifašistima, kao i nad drugim narodima koji se nisu mirili sa ustaškom NDH. Pored toga što je "Dara iz Jasenovca" naš kandidat za Oskara, još je važnije to što se posle toliko decenija ova bolna tema i velika trauma našeg naroda našla na filmskom platnu i zbog toga je RTS odlučio da otkupi prava na emitovanje filma i serije - rekla je Olivera Kovačević i reditelj je potvrdio ovu priču.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija