• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivona Tomković

24.02.2021

07:30

SRBIJO, POMOZI DARI! Informer posetio malu glumicu u selu Sreflije kraj Kozarske Dubice!

Kultura

SRBIJO, POMOZI DARI! Informer posetio malu glumicu u selu Sreflije kraj Kozarske Dubice!

Podeli vest

Srpska heroina Biljana Čekić (13), devojčica koja je maestralno odigrala glavnu ulogu u filmu 'Dara iz Jasenovca' i oduševila milione gledalaca u Srbiji, Republici Srpskoj i širom sveta, sa svojom porodicom živi u veoma teškim uslovima u selu Sreflije nedaleko od Kozarske Dubice.

Ekipa Informera uputila se iz Beograda u rodno selo devojčice koja nas je oduševila i rasplakala u istorijski važnom filmskom ostvarenju Predraga Gage Antonijevića. Prešli smo 'koridorom Republike Srpske' više od 400 kilometara, vozili se gotovo šest sati i jedva uspeli da pronađemo nezavršenu porodičnu kuću Čekića u selu koje, po popisu broji samo 196 stanovnika. Jedina deca u ovom selu su Biljana, njena sestra Dajana (15) i brat Stefan (11).

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Svi je vole i hvale

Kada smo skrenuli sa glavnog puta, probijajući se kroz gusto šiblje činilo nam se nemogućim da tu živi mlada glumica pred kojom se klanjaju Srbi sa svih strana sveta. Daleko od prodavnica, škole, svake civilizacije... Ispred jedne nedovršene kuće u toj 'nedođiji' dočekala nas je nasmejana Biljana. Devojčica čiji se lik nalazi na bilbordima širom Amerike i na svim naslovnim stranama u Srbiji.

O filmu u kojem igra glavnu ulogu pisali su najpoznatiji svetski mediji, a njenu glumu pohvalili su najcenjeniji filmski kritičari u SAD i Evropi. A mala glumica je i dalje u svom seocetu i ponaša se kao da se sve to događa nekom drugom.

Ustaje svakog jutra pre šest da bi na vreme stigla u školu. Kada joj se završe časovi, žuri kući da pomogne ocu oko stoke i ostalih poslova. Odrasta bez ijednog prijatelja jer u selu nema druge dece, osim njenog brata i sestre.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Najbolji prijatelji su mi brat Stefan i sestra Dajana. Sa ostalim drugarima se viđam samo kada smo u školi, zove se 'Vuk Karadžić' i u nju idu deca iz svih sela raštrkana oko Kozarske Dubice. Tako da školske drugove viđam samo u školi, nema ovde kod nas proslava, žurki... Navikla sam tako, ne znam drugačije. Za rođendane nekako uspemo da se okupimo i to je sve. Tako vam se ovde živi, nije vam ovo Beograd... - priča tiha i skromna Biljana.

I dok ceo region priča o njoj i njenim glumačkim bravurama, mlada filmska diva ustaje pre prvih petlova kako bi se spremila za školu. Nijednu ocenu, kaže, nije dobila na 'filmsku slavu'. Umorna je već jer je posle premijere 'Dare' dala brojne intervjue i gostovala u raznim emisijama... Dok je pakovala knjige u školsku torbu, objasnila nam je kako izgleda jedan njen dan.

- Budim se oko šest, a u pola sedam krećem na stanicu, do koje moram peške nešto oko kilometar i po. Tamo brata i mene čeka autobus kojim se vozimo do škole. To je nekih sedam kilometara dalje. Stižemo uvek na vreme za prvi čas, jer vozač autobusa posle nas mora da ide i po decu iz drugih sela... - priča devojčica lepih, tužnih očiju baš u trenutku kada se plavi školski autobus zaustavlja kraj puta.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Srdačno nam se javlja vozač Željko. Kaže da je Biljana divna devojčica, dete za primer.

- Biljana je sjajno dete! Uvek dođe na vreme, nikada ne moram da je čekam. Povučena je i tiha. Oduvek je takva bila. Nimalo se nije promenila zbog ovog filma sad... - priča vozač Željko i izvinjava se što ne može više da ćaska sa nama jer mora da razveze drugu decu.

Dogovorili smo se sa Biljanom da je sačekamo ispred škole posle nastave. Kada se posle časova začulo školsko zvono, Bilja nam je potrčala u susret sa širokim osmehom na licu.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Imala sam danas kontrolni iz matematike. Nisam baš sigurna da sam dobro uradila, videćemo... - priznaje mala zvezda, dok skromno prihvata naš predlog da je povezemo.

- Čim dođem iz škole, odmah radim domaći zadatak i učim lekcije koje smo tog dana radili. Onda malo sa sestrom pospremim kuću kako bih pomogla ocu, baki i deki. Nahranimo ovce, pa tek onda sestra, brat i ja možemo da se igramo... - priča nam Biljana dok se vozimo do njenog sela.

Na svežem vazduhu

Zbog naše posete napravila je izuzetak i učenje odložila za kasnije. Poslužila nas je, a onda nam sa sestrom i bratom pokazala kako se oni zabavljaju u slobodno vreme.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Uglavnom igramo 'Monopol'. Hoćete i vi sa nama? - pita Biljana dok iz ormara vadi društvenu igru. Prihvatili smo se izazova, ali smo ubrzo prekinuli jer nas je lepo vreme izmamilo napolje.

- Hajmo napolje da vozimo bicikle. Obožavamo da smo na svežem vazduhu. Uživamo, srećni smo! Ne treba nama mnogo da bismo bili zadovoljni. Najvažnije je da smo zajedno brat, sestra i ja... - zaključuje mala, a velika glumica.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Želim u Banjaluku zbog glume, ali nikad seja ne bi ostavila brata i sestru

Biljani Čekić je životna želja da upiše Fakultet dramskih umetnika u Beogradu.

- Mnogo bih volela da jednog dana upišem FDU, a da bih u tome uspela, moram još kao mala da krenem na časove glume. Čula sam da ima dobra škola u Banjaluci, ali kako ja da odem iz sela bez mog brata i sestre? Baš kao i moja junakinja Dara, ni ja svoje nikada ne bi ostavila! Ni zbog slave, ni zbog škole glume, ni zbog Banjaluke! Ma ni zbog Holivuda - poručuje zvezda filma "Dara iz Jasenovca".

Poklonili smo joj mobilni

Kada smo dogovarali susret sa Biljanom, pitali smo je šta bi volela da joj poklonimo. Malo je oćutala, a onda nam odgovorila:

- Volela bih da imam mobilni telefon, da mogu stalno da se čujem sa tatom, sestrom i bratom - kazala je skromna devojčica, a mi smo joj ispunili tu želju.

Deka Radomir: Puno mi je srce


Biljanin deka Radomir ponosan je što je baš ona odigrala lik devojčice iz 'logora smrti'.

- I moja majka je bila u Jasenovcu. Puno mi je srce što je baš moja unuka dobila glavnu ulogu u filmu i odigrala Daru kao da je rođena za tu ulogu - priča Radomir, a sa njim je saglasna i Biljanina baka Nada:

- Ponosna sam na unuku. Ona je naše zlato.

Biljin otac Radovan: Sve bih učinio za nju

Biljanin tata Radovan kaže da mu ništa nije teško da uradi za svoje troje dece.

- Ustajem u pet ujutru i radim u fabrici. Kada završim sa poslom, Bilju vodim na zakazana gostovanja i ništa mi ne pada teško. Sve bih učinio za svoju decu, bez njih moj život ne bi imao smisla - priča Radovan, samohrani otac, koji je odgajio Biljanu, Dajanu i Stefana.

Informer poziva sve: Pomozimo Biljani!


Biljana Čekić je prava srpska heroina. Maestralno je odigrala glavnu ulogu u filmu 'Dara iz Jasenovca' i jedna je od najzaslužnijih što je strašna istina o ustaškom genocidu konačno doprla do šire javnosti i u Srbiji i u Srpskoj i širom sveta.

I baš zato, svi zajedno možemo učiniti sve što možemo da pomognemo ovoj devojčici i njenoj porodici. Pozivamo sve ljude dobre volje, sve koji mogu i hoće da se jave redakciji Informera kako bismo se odužili devojčici koja je zauvek zadužila sve Srbe.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

A mogao bi i Dodik odvojiti malo svog novca..a ne da leži na milionima.

Sudija

pre 3 godine

Ima prebogatih Srba koji ne znaju sta ce od para jer po celom svetu zaradjuju kao i u Srbiji.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Magazin

Džet set

Srbija