• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.10.2021

15:09

PONOVO OTVOREN LEGAT JOSIPA SLAVENSKOG! Direktor Sokoja: Biće to novo malo stecište umetnika iz celog regiona!

Orange studio

Kultura

PONOVO OTVOREN LEGAT JOSIPA SLAVENSKOG! Direktor Sokoja: Biće to novo malo stecište umetnika iz celog regiona!

Podeli vest

Posle dugogodišnje pauze, ponovo je otvoren Legat kompozitora Josipa Slavenskog

 

Memorijalna muzička soba Josipa Slavenskog svečano je otvorena 8. decembra davne 1983. godine na tadašnjem trgu Marksa i Engelsa a današnjem Nikole Pašića na petom spratu zgrade broj 1. Najveći deo zaostavštine ovog jugoslovenskog kompozitora tada je i zvanično poveren na brigu i čuvanje Sokoju. Zahvaljujući zalaganju porodice kompozitora, sačuvana je njegova radna soba i preseljena iz Svetosavske ulice broj 33 gde je kompozitor živeo i radio do svoje smrti, 1955. godine.

- Ja sam još 2013. godine zapazio da je Legat Josipa Slavenskog prestao da radi. Pre toga on je funkcionisao kao memorijalni prostor i kao sedište MIC – Muzičkog informativnog centra koji je izdavao svoju publikaciju  posvećenu klasičnoj muzici. Kada je muzički informativni centar ugašen od tada je legat bio praktično zatvoren. Budući da je Sokoj treba da brine o Legatu Slavenskog doneli smo odluku da se čitav prostor reaktivira i stavi u funkciju. Pored memorijalne sobe, postoji velika koncertna dvorana koja će članovima Sokoja biti dostupna da izvode svoje programe, kao i da promovišu svoja dela. Ona može da primi oko pedesetak ljudi, a u njoj je i dobro očuvan klavir. Planiramo da taj prostor postane malo kulturno stecište u centru grada, gde će se okupljati publika koja voli klasičnu i drugu savremenu muziku – kaže inicijator obnove legata,  direktor Sokoja Dejan Manojlović.

Foto: Orange studio

U godini kada se obeležava 125 godina od rodjenja Josipa Slavenskog, njegov Legat ponovo je otvoren za publiku.

- Iskoristili smo ponovno otvaranje Legata da promovišemo i monografiju koja je izašla povodom jubileja 70 godina postojanja Sokoja. U okviru dana Evropske baštine otvorili smo vrata legata za brojne zainteresovane goste. U Sokoju postoji Fond za kulturna davanja iz kog jedan deo sredstava ide za promociju muzičkih projekata koji se odlično mogu uklopiti u kamerni prostor Legata. On će tokom iduće godine ponovo postati značajno mesto na mapi beogradskih kulturnih dešavanja. Već u novembru će u prostoru nastupiti naši značajni pijanisti u okviru festivala “Bunt”, obeležićemo i godišnjicu smrti Slavenskog čija će dela izvesti gudački kvartet “Blis”. Legat od kada je ponovo otvoren pobuđuje pažnju muzičkih stvaralaca, tako da ga je nedavno posetio i naš slavni violinista Nemanja Radulović, a njegov kolega Roman Simović pokazao je interes fda u legatu napravi koncert – kaže Mirjana Lazarević iz službe za odnose sa javnošću Sokoja.

U organizaciji Radio Beograda upravo se održava Rostrum konferencija muzičkih urednika koji prate savremenu muziku, čiji gosti će posetiti Legat Josipa Slavenskog ovih dana.

- Želimo da Legat Josipa Slavenskog bude kulturno stecište umetnika ne samo iz Srbije već i iz regiona. Slavenski je bio Hrvat koji je čitav život radio kao profesor na muzičkoj akademiji u Beogradu i uvek se zalagao za dobrosusedske odnose. Interes za folklor i muzičko nasleđe čitavog Balkana utkao je i u svoje kompozicije.  Upravo njegovo nasleđe bi moglo biti dobar model za saradnju stvaralaca ozbiljne savremene muzike u celom regionu – kaže na kraju razgovora Dejan Manojlović.   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija