• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

08.11.2021

09:38

UŽIČANI IZABRALI! Najbolja predstava „Tri zime“

NP Užice

Kultura

UŽIČANI IZABRALI! Najbolja predstava „Tri zime“

Podeli vest

Posle sedam festivalskih pozorišnih dana, stručni žiri 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u sastavu: Vida Ognjenović – predsednica žirija i članova Daria Harjačeka, Radivoja Dinulovića, Maje Mrđenović i Edvina Liverića nagradu Ardalion za najbolju predstavu dodelio je Pozorištu Promena iz Novog Sada za predstavu - član žirija ''Tri zime'' po tekstu Tene Štivičić, u režiji Jasne Djuričić

- Vrhunska energija mladih glumaca, umeće oblikovanja karaktera, izgradjen stav prema relevantnoj temi koja je odlično korespodnirala sa gledalištem – naveo je uobrazloženju žiri.

Nagrada Ardalion za najbolju režiju pripala je Egonu Savinu, za režiju predstave ''Pučina'', po tekstu Branislava Nušića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

- Sigurnom rediteljskom rukom i odličnim poznavanjem Nušićevog opusa Egon Savin je i ovoga puta pokazao da svakom delu pristupa istraživački i sa suptilnim odnosom prema psihologiji likova čini Nušićev tekst bliskim savremenoj publici – navedeno je u obrazloženju.

Nagrada Ardalion za najbolju žensku ulogu pripala je Hani Selimović za ulogu Eve u predstavi ''64'', po tekstu Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović, u produkciji Pozorišta Atelje 212 iz Beograda.

Foto: NP Užice

- Senzibilnom, preciznom, eruptivnom snagom igre Hana Selimović nosi predstavu ''64'' namećući vrhunski ritam i punu glumačku izražajnost tekstu Tene Štivičić – obrazložena je ova odluka.

Nagrada Ardalion za najbolju mušku ulogu pripala je Nenadu Jezdiću za ulogu Vladimira Nedeljkovića u predstavi ''Pučina'', JDP.  

- Snažnim glumačkim promišljanjem nijansi Jezdić uspeva da izrazi psihološku kompleksnost lika Vladimira Nedeljkovića, koji je u suštini žrtva i sopstvene ambicije i manipulacije okoline.

Nagrada Ardalion za najbolju scenografiju pripala je Darku Nedeljkoviću za scenografiju u predstavi ''64''.

Foto: NP Užice

- Svedenim, jasnim i snažnim scenografskim sredstvima Darko Nedeljković je uspostavio prostor igre visokog potencijala i delikatne likovnosti koja je u potpunoj saglasnosti sa svim ostalim komponentama predstave – obrazložio je žiri.

Nagrada Ardalion za najbolju kostimografiju pripala je Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi ''Pučina''.

- Promišljenom stilizacijom Lana Cvijanović je postigla čistotu linije kostima i punu izražajnost kojom značajno doprinosi celini predstave.

Nagrada Ardalion za epizodnu ulogu pripala je Branislavu Zeremskom za ulogu Olivera u predstavi ''64''.

Foto: NP Užice

- Lucidno promišljajući reski način odbrane zastarelih stavova lika namćorastog oca, Zeremski postiže visoku razinu i komike i realizma čime budi kod publike osećaj topline i nežnosti.

Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca i Nagrada Politike „Avdo Mujčinović pripala je ansamblu predstave''Tri zime''.

Foto: NP Užice

- Vrhunskom energijom i zajedništvom igre ansambl predstave je postigao snažnu i direktnu razmenu energije sa publikom koja je puna  4 sata disala sa njima – obrazložio je žiri.

Specijalna Nagrada Ardalion dodeljena je Marku Đokiću za dizajn svetla u predstavi ''64''.

- Znalačkim postupkom Đokić svetlom ostvaruje dinamičnu dramaturgiju prostora čime postiže novu dimenziju u strukturi predstave – obrazložio je žiri.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija