• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Spasojević

05.01.2022

07:00

GLAVNI JUNAK KUSTINOG HIT OSTVARENJA DOŽIVEO TRAGIČNU SUDBINU  Proslavio se i presudio sebi!

Informer

Kultura

GLAVNI JUNAK KUSTINOG HIT OSTVARENJA DOŽIVEO TRAGIČNU SUDBINU Proslavio se i presudio sebi!

Podeli vest

Uloga Perhana u filmu "Dom za vešanje" Emira Kusturice vinula je Davora Dujmovića u visine, a onda je on sam svoj let zaustavio pre vremena! Ovaj glumac se 31. maja 1999. godine u 30. godini obesio u Novom Mestu u Sloveniji.

Davor je sa 18 godina postao glavni junak u Kustinom hit ostvarenju i ubrzo je proglašen jednim od pet najboljih glumaca u Evropi. Filmski kritičari širom sveta upoređivali su ga sa čuvenim Dastinom Hofmanom.

Foto: Informer

- Uloga Perhana mi je bila sudbina! On je simbol Cigana i biće to i narednih dvesta godina! Ponosan sam što sam odigrao glavnu ulogu u jednom od najboljih Kustinih filmova. Emira smatram svojim učiteljem i prijateljem. Njegovi filmovi se snimaju po godinu dana, tako da sam imao priliku da ga dobro upoznam, kao i da kradem zanat od njega - ispričao je svojevremeno Dujmović.

Ovo verovatno niste znali:

* Davor nije uspeo da upiše Akademiju dramskih umetnosti
* Goran Bregović je komponovao muziku za film "Dom za vešanje", kao i pesmu "Ederlezi", koja je postala veliki hit
* Sinolička Trpkova, koja je glumila Perhanovu ljubav Azru, udata je za Holanđanina i predaje glumu na Akademiji umetnosti u Skoplju
* Film je nagrađen na čuvenom Kanskom festivalu

Pre "Doma za vešanje" Davor je igrao u još jednom Kustinom filmu - "Otac na službenom putu". Tu je ulogu Brata Mirze dobio sasvim slučajno.
- Živeo sam u Sarajevu i išao u drugi razred niže muzičke škole. Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu škole, koja mi je noću otključavala učionicu da vežbam. Posle nastave sam često svraćao kod oca, koji je tada radio na pijaci Markale. Svratili smo na sok u obližnji restoran, a tamo su došli Emir Kusturica i njegov asistent, koji je pitao mog oca da li mogu da učestvujem na audiciji za film "Otac na službenom putu". Pristao je i na probnom snimanju se pokazalo da sam savršen da igram Mirzu - pričao je Dujmović, koji je imao zapažene uloge i u "Podzemlju", "Prazniku u Sarajevu", "Top-listi nadrealista" i "Složnoj braći".

Foto: Informer

NAJPOPULARNIJI CITATI

"Ja, otkako sam sebe ufatio u laži, više nikome na vjerujem"
"Vani je apsolutno romantično"
"Sine moj, kazaću ti, život je samo fatamorgana"
"U ovom svetu nema mesta za mene"

Početkom devedesetih godina krenuo je Davorov put ka dnu. Postao je heroinski zavisnik. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno.
- Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo "ja sam mal', pa sam radoznal'", ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću - govorio je glumac, koji se borio sa depresijom, što je najverovatnije i dovelo do toga da 31. maja 1999. godine izvrši samoubistvo vešanjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija