• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.01.2022

10:18

ČUVARI MUZIČKE TRADICIJE BALKANA! "Kalem" ima misiju - približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu ovog podneblja!

Dragan Jerominov

Kultura

ČUVARI MUZIČKE TRADICIJE BALKANA! "Kalem" ima misiju - približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu ovog podneblja!

Podeli vest

Posle četiri godine aktivnog nastupanja širom Srbije, objavljen je dugo očekivani debitantski album "Meseče" sastava Kalem

"Kalem" je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku Balkana odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva. "Kalem" čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara).

Album „Meseče“ sadrži devet numera među kojima su se našle dve instrumentalne, zatim obrade tradicionalnih pesama, kao i autorska muzika. Na prvom mestu je prirodan i autentičan pristup muzici - zvuk je intiman, sniman tako da u potpunosti odrazi živi zvuk sa ciljem da slušalac dobije utisak kako to zvuči na koncertu.

Foto: Milena Popović

Dizajner zvuka je Bojan Krtinić, a aranžmane su radili Dušan i Stefan, pa se stil "Kalema" može najbolje opisati kao fuzija njihovih individualnih pristupa muzici. Dušan donosi prizvuk mediterana i klasične muzike, dok je Stefan svojim izvornim, narodnim stilom pevanja i sviranja bliži našoj baštini.

Sa prvim albumom dolazi i spot za istoimenu autorsku numeru. Režirao ga je Dragan Jereminov, a u spotu glume naš poznati glumac Nebojša Milovanović i Nikolina Pavlović.

- Ne verujem da je slučajno što se na prvom nastupu "Kalema" u publici našao Nebojša Milovanović. Nakon upoznavanja smo u više navrata sarađivali, a sada smo tu saradnju krunisali njegovim učešćem u spotu za pesmu "Meseče" - ističe Stefan i dodaje: - Pesma govori o izgubljenoj ljubavi i bolu koji za njom ostaje. Glavni protagonista priče, u razgovoru sa mesecom kao svojevrsnim medijumom između njih dvoje, doznaje sve o njoj i deli svoje najdublje emocije.

Posle brojnih nastupa širom Srbije, sastav "Kalem" će svoj debitantski album, koji je objavio Multimedia Music predstaviti i beogradskoj publici 22. januara  u Kolarčevoj Zadužbini.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija