• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.03.2022

08:40

Održana premijera predstave "Zaljubljeni Šekspir" u Beogradskom dramskom pozorištu

Tanjug

Kultura

Održana premijera predstave "Zaljubljeni Šekspir" u Beogradskom dramskom pozorištu

Podeli vest

Predstava "Zaljubljeni Šekspir" prema drami Toma Stoparda i Marka Nomana, u režiji Ane Tomović, sinoć je izvedena na velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Pozorišni komad je nastao prema čuvenom filmu (1998) Džona Madena gde su igrali Džozef Fajns, Gvinet Paltrou, Kolin Firt, Džudi Denč, Ben Aflek, Džefri Raš i drugi.

Film je nagrađen sa više Oskara, a novi pozorišni projekat je realizovan po licenci "Disney Theatrical Production", što znači da je predstava kompletno urađena prema originalnom tekstu, bez promene, skraćivanja, adaptacije i slično.

Foto: Tanjug

 

Drama u potpunosti prati radnju iz holivudskog filma i opisuje svet pozorišta, glumaca, upravnika krajem 16. veka, kada je mladi pisac Vilijam Šekspir bio u senci tada slavnog autora Kristofera Marloua i lagano stasavao u talentovanog dramaturga.

Romantična komedija donekle je urađena po sistemu i mehanizmu vodvilja, o stvaranju teatra, kao predstava o (u) predstavi, iz miljea iskrenih zaljubljenika u daske koje život znače, o dramskim umetnicima koji sa malo sredstava u to doba kraljice Elizabete žele da pobegnu iz stvarnosti i odlutaju u maštoviti svet.

Foto: Tanjug

U predstavi igra zaista veliki ansambl od čak 18 glumaca, gde su u prvom planu - Luka Grbić, Stanislava Nikolić, Aleksandar Radojičić, Stojan ?orđević, Andrej Šepetkovski, a zapažene role su ostvarili i Paulina Manov, Dragana Varagić, Marko Gvero, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, i drugi.

U sporednim ulogama nastupali su - Miloš Petrović Trojpec, Aleksandar Alač, Marko Todorović, Zoran ?orđević, Aleksandar Jovanović, Stefan Radonjić, Nikola Malbaša i Miloš Lazarov.

Za publiku je uvek uživanje i pravi doživljaj da gleda predstavu sa toliko glumaca na pozornici što daje kao rezultat veliki spektakl u oblandi zabavne dramske - ljubavne priče.

Kao i u filmu, mladi Šekspir tek je na svom početnom razvojnom putu, ali nije neafirmisan, budući da se u Engleskoj već igraju njegovi komadi - komedija "Dva viteza iz Verone", kao i veoma surova, brutalna tragedija "Tit Andronik".

Ipak, najnovija drama koju piše, sa radnim naslovom "Romeo i Estel, ribareva ćerka", koja će se pretvoriti u antologijsku tragediju - "Romeo i Julija", svakako je delo koje će ga dalje proslaviti.

Foto: Tanjug

Zaplet nastaje kada jedna devojka, ljubitelj pozorišta, želi da se bavi glumom, i onda se infiltrira u umetničku trupu ne bi li ostvarila svoje ambicije, ali mora da se preruši u muškarca, jer je u to elizabetantsko vreme bilo zabranjeno ženama da igraju na pozornici.

Komedija situacije se onda razvija u više pravaca, jer se mlada dama i dramski pisac Šekspir zaljubljuju gotovo na prvi pogled, ali ona je već obećana Lordu Eseksu, ne baš pozitivnom liku, koji posesivno juri oko nje i nadgleda da li mu je verna.

Taj ljubavni trougao donekle čini osnovu drame, kao i sveobuhvatna priča o pozorištu i idealima stvaralaca, koji žele da zabavljaju narod, rade ono što vole i još za to da budu dobro plaćeni.

Komične probe, glumačke sujete, muškarci koji glume žene, suparnici upravnici koji se otimaju o Šekspira da piše samo za njih, neplanirane situacije, (ne)prijatna iznenađenja, sve to čini ovu predstavu živom, dinamičnom, zabavnom i beskrajno šarmantnom.

Tako se i u "Zaljubljenom Šekspiru" ogleda proces nastanka kultne drame "Romeo i Julija" iz pera najvećeg dramskog pisca svih vremena, koji će večno ostati aktuelan sa svojim besmrtnim, neprolaznim komadima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija