• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/Maja Jovanović

05.04.2022

13:33

'TEŽAK JE GLUMAČKI HLEB!' Stevan Piale S MUKOM BALANSIRA tako da ni karijera ni porodica ne pate!

printscreen instagram/stevanpiale

Kultura

'TEŽAK JE GLUMAČKI HLEB!' Stevan Piale S MUKOM BALANSIRA tako da ni karijera ni porodica ne pate!

Podeli vest

Bilo je trenutaka kada sam mislio da ću možda morati da porazmislim i o nekoj drugoj karijeri, kaže za Ljubav&Zdravlje čuveni glumac Stevan Piale

"Onaj ko ima strpljivosti, može imati šta hoće", govorio je Bendžamin Frenklin. Istinitost ove izreke oslikala se na život glumca o kojem danas govori cela Srbija. Stevan Piale više od deset godina strpljivo gradi svoj glumački put, međutim tek sa velikom ulogom Luke Ožegovića u seriji "Igra sudbine" njegova karijera doživela je pun sjaj. Ovaj projekat stekao je veliku popularnost, te je danas jedna od najtrajnijih serija na ovim prostorima. Sa njom su rasli i Stevanova popularnost i glumački talenat. Danas mu se otvaraju mnoga vrata o kojima je nekada samo sanjao. U jednom periodu života razmišljao je čak o tome da pronađe drugi posao kako bi mogao da se izbori za egzistenciju. Piale je svoju karijeru gradio po pravilima, kako profesija nalaže, te je prošao kroz Akademiju, amaterska pozorišta i čekao svojih pet minuta. Tokom sticanja glumačkog, stekao je i životno iskustvo, ali i emotivnu saputnicu Unu Hadži-Nikolić, sa kojom deli ljubavnu sreću već deceniju. Rođenjem ćerkice Rose ova ljubav je uveličana, ali i odgovornost za životne odluke. Za Ljubav i zdravlje Stevan govori o uspesima i porazima, roditeljskim strahovima i odricanjima, ali i neostvarenim snovima.

Više od deceniju se profesionalno baviš glumom, ipak serija "Igra sudbine" vinula te je u zvezde. Jesi li svestan svog uspeha?
- Moj put je malo sporiji. Dugo sam mislio da konstantno kasnim za svojom generacijom, a poslednjih par godina sam počeo da shvatam da mi u stvari sve dođe u trenutku kada sam za to spreman. Ova serija mi je mnogo značila na svakom planu. Najviše je doprinela tome da sazrim i kao čovek i kao glumac. To je za mene najveći uspeh.

Sportista, muzičar i glumac

Stevan Piale je rođen i odrastao u Beogradu. U mladosti se aktivno bavio fudbalom i košarkom, a tokom mladalačkih dana igrao je u fudbalskom klubu Partizan, premda je vatreni navijač Crvene zvezde. Osim bavljenja sportom, svirao je i gitaru i pevao u grupi "Falš bend", u kojoj se okupljaju glumci i ljubitelji pesme.

Strpljivo si čekao svojih pet minuta slave. Jesi li kad sumnjao da će uspeh doći?
- Težak je glumački hleb. Iz dana u dan sledi konstantno preispitivanje. Imao sam sreće pa sam od perioda Akademije uvek imao nešto što me je držalo u poslu. Snimanja, pozorište, sinhronizacija. Bilo je trenutaka kada sam mislio da ću možda morati da porazmislim i o nekoj drugoj karijeri, ali svaki put bi nešto iskočilo. U trenutku kada mi je možda i najviše trebalo, desila se serija.

Koliko je ova popularnost uticala na tvoj život, privatno i poslovno?
- Uticala je na razne načine, ali suštinski živim isto kao što sam živeo pre. Mnogo češće pričam sa ljudima na ulici, dobijam lepše voće na pijaci i bolji sto u kafani, ali isto tako mnogo više moram da pazim šta radim i pričam jer moj život više nije samo moj, nego je postao javan.

Osim što glumiš u brojnim predstavama, imaš svoje pozorište za mlade. Kako si došao na ideju o njegovom pokretanju i koji je krajnji cilj ovog projekta?
- Na ideju smo došli kolega Mateja Popović i ja. Zapravo, hteo sam da napravim kulturni centar u Zemunu, a Mata je već tada (pre nekih šest godina) imao razrađenu priču sa dečijim predstavama koje je sam pisao, režirao i igrao u njima. Ideja sa kulturnim centrom nam nije prošla, tako da smo se posvetili toj dečijoj priči i napravili "Čiča Mičino pozorište". Mata je tu alfa i omega dok se ja uključim povremeno kad mi vreme dozvoli. Rastemo iz godine u godinu i nadamo se da ćemo se jednog dana skućiti. Trenutno "Čiča Mičino pozorište" broji oko tridesetak aktivnih članova.

Sarađivao si sa velikim glumačkim imenima. Čije savete ćeš zauvek pamtiti?
- Najveći uticaj na mene je imala Ljilja Stjepanović, sa kojom sam odrastao prvo kao čovek, a onda i glumački pored nje na sceni. Imao sam i tu čast da me Manda spremao za prijemni i mnogo mi je žao što nije više sa nama da vidi da sam malo porastao. Danas bih možda umeo da uvažim njegove glumačke savete i sugestije. Igrao sam u predstavama pored Đuze, Vlaste i Laneta, i to je najveće bogatstvo za mladog glumca. Moram da spomenem i Ivana Bekjareva, koji me je primio na klasu u trenutku kada sam jedva umeo da se predstavim i hvala mu na tome. Tu je i Pozorištance "Puž", gde sam završio akademiju posle akademije kod Cace i Branka. Mogao bih još da nabrajam, ali negde moram da se zaustavim.

Imaš li vremena za privatni život i opuštanje?
- Kada se sve obaveze stave na papir, nemam. Ali uvek malo štrpnem od sna, pa uspem i za to da se organizujem.

Šta te čini najsrećnijim na kraju dana?
- Kada legnem pored supruge Une i ćerke Rose. To je nešto najlepše na svetu.

Ima li tvoja porodica razumevanja za česta odsustva od kuće?
- Imam veliku sreću da pored sebe imam jednu Unu, jer ja prvi ne znam kako bih trpeo kada bi ona radila koliko ja radim. Pokušavam da se bolje organizujem kako bih što duže bio sa njih dve, ali nekada je baš teško, jer se zalomi da svaki dan u nedelji dođem kući samo da odspavam nekoliko sati i ranom zorom se vraćam na snimanje. Radujemo se letu i planiramo more na kojem nismo bili pet godina.

Plašiš li se da ćeš propustiti neki bitan porodični trenutak zbog karijere, posebno u očinstvu?
- Nema šta da se plašim, već sam propustio porodičnih trenutaka više nego što sam želeo. Teško je u životu izbalansirati tako da ni karijera ni porodica ne pate. Plan mi je da po završetku snimanja napravim pauzu od ovakve vrste rada i posvetim se devojkama.

Koje su ti neostvarene želje na privatnom i profesionalnom planu?
- Trenutno mi je glavna želja da odem na more sa porodicom i da nemam neki određeni rok u glavi. Od neostvarenih želja bih izdvojio želju da zaigram za Zvezdu (smeh). Što se tiče želja na poslovnom planu, očekujem da mi se do kraja godine ostvari jedna dugogodišnja želja vezana za pozorište. Takođe, nadam se i nekom filmu u skorije vreme.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija