• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.S.

11.04.2022

11:57

ZBOGOM DRAGI PRIJATELJU, BIO SI TAJNA Emotivni govor na komemoraciji Dejanu Mijaču, svi završili u suzama

Informer

Kultura

ZBOGOM DRAGI PRIJATELJU, BIO SI TAJNA Emotivni govor na komemoraciji Dejanu Mijaču, svi završili u suzama

Podeli vest

Dejan je bio voljen i poštovan od strane kolega pa ne čudi što su se na komemoraciji pojavili mnogi glumci i ostali saradnici.

Poznati pozorišni režiser, Dejan Mijač je preminuo u 87. godini, a tim povodom se održava komemoracija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Brojne kolege i prijatelji došli su da se oproste od Mijača, a neki od njih su i Gordan Kičić, Nebojša Ilić, Ceca Bojković, Petar Benčina, Branka Petrić, Katarina Žutić, Paulina Manov, Vladimir Kostić predsednik SANU...

- Danas se opraštamo od velikog učitelja, prijatelja, reditelja, Dejana Mijača. On je ceo svoj život posvetio pozorištu i kao reditelj koji je režirao sirom cele Jugoslavije. Upravo na ovoj sceni je bila njegova poslednja predstava 2011. godine “Višnjik - rekla je direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović.

Foto: Informer

Govor na komememoraciji, održala je i Vida Ognjenović, koja se osvrnula na bogatu karijeru Mijača:

- Snimci predstava su hladni, jer na njima se ne vidi koliko su njegove predstave smelo izazivanje stvarnosti. Sasvim neobično i svojevrsno ruganje svemu što je banalno. Kažu da za njega nije bilo tajni u pozorištu, zato što je on bio tajna. Verovao je u moć glume. Uspevao je da predstavama uvek da pun sjaj, ritam, deo po deo. U komediji je postizao Gogoljevski cilj, da gledalac shvati da se smeje sebi. Namučio se Dejan Mijač u našoj sredini falšera na svim nivoima. I evo, i danas mu kažem kao i mnogo puta ranije “Majstore, ništa nije bilo uzalud”. Zbogom Dejane, zbogom dragi prijatelju - rekla je Vida Ognjenović.

Dejan je bio voljen i poštovan od strane kolega pa ne čudi što su se na komemoraciji pojavili mnogi glumci i saradnici, a ko je sve došao možete pogledati u galeriji iznad.

Podsetimo, Dejan Mijač, akademik i jedan od najznačajnijih domaćih pozorišnih reditelja preminuo je u utorak u Beogradu u 87. godini života, a svojim maestralnim režijama obeležio je ovdašnju kulturu.

Rođen je 17. maja 1934. u Kraljevini Jugoslaviji, u Bjeljini, u porodici pravoslavnog sveštenika i učiteljice. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Valjevu, gde je živeo do prelaska u Beograd na studije.

Završio je pozorišnu režiju na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Diplomirao je 1958. u klasi profesora Vjekoslava Afrića. Bio je stalni reditelj Narodnog pozorišta u Tuzli od 1958. do 1961, pa zatim Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 1962. do 1974, da bi od 1974. do penzije 1997. bio profesor pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je 135 pozorišnih predstava, od prve „Plug i zvezde“ Šona O’ Kejsija u Tuzli 1956, do poslednje „Višnjik“ A. P. Čehova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, 2010. godine.

Režirao je na mnogim scenama širom negdašnje Jugoslavije, prošle godine je postao akademik, odnosno primljen je u SANU.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija