• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/Maja Jovanović

22.11.2021

19:06

'Verujem da se LJUBAV ŠIRI i PRENOSI isto kao i korona!' Slavni pevač o LEPOTI ŽIVOTA i prilagođavanju!

printscreen instagram/zeljko_samardzic

Showbiz

'Verujem da se LJUBAV ŠIRI i PRENOSI isto kao i korona!' Slavni pevač o LEPOTI ŽIVOTA i prilagođavanju!

Podeli vest

Mnoge moje kolege i prijatelji su se odjavili i napustili nas. Neka čudna bolna praznina ostaje, jer nekako kao da nam se otrgne deo nas samih. Tužno, ali takav je život, kaže Željko Samardžić

Više od pet decenija pevač Željko Samardžić plovi muzičkim vodama, a svojim hitovima sa lakoćom se uselio u brojna ženska srca. Strast prema muzici gajio je od najranijeg detinjstva, međutim njegova porodica tada je smatrala da se mora latiti nekog zanata i obrazovanja, a da pevanje može sačekati. Pevač, na radost brojne publika koju danas ima, nije odustajao od svojih snova te je izgradio zavidnu karijeru. Samardžić je ponosni vlasnik brojnih muzičkih priznanja, a godinama je punio dvorane osmomartovskim koncertima koji su postali njegov zaštitni znak.

Ljubav i žene su bila večita inspiracija njegovim pesmama, te i ne čudi što je sa suprugom Majom već 44 godine u stabilnom braku bez skandala i bure. Željko se nikada nije ustručavao da javno pokaže emocije prema ženi koja mu je podarila tri ćerke, te je isticao kako mu je porodica mirna luka kojoj se uvek vraća kada krenu životne turbulencije. Iako je decenijama na muzičkoj sceni, mnogi bi pomislili da se zasitio nastupa, koncerata, festivala i svega što estrada donosi. Čini se da je poslednjih godina Samardžić tek dobio inspiraciju za nove poslovne poduhvate, pa je i period pandemije iskoristio kako bi svojoj publici pripremio nove pesme u kojima će uživati. O novim poslovnim poduhvatima, neostvarenim željama i porodičnim vrednostima pevač govori u intervjuu za Ljubav i zdravlje.

Kako ste i na koji način se čuvate u periodu pandemije?
- Dobro, hvala na pitanju. Uvek prija kada vas neko upita kako ste. Ponašao sam se zrelo i odgovorno tokom ovih meseci pandemije i mogu reći da sam takav stav preneo i na moje ukućane i rezultat je da smo za sada svi ostali zdravi. Svi smo se vakcinisali prema preporukama lekara.

 

 

Na koji način provodite vreme?
- Uglavnom po kući i u studiju, familijarno i muzikalno.

Imate li inspiracije za stvaranje muzike tokom ovog perioda?
- Inspiracija nikad nije u karantinu. Moram priznati da sam dosta toga interesantnog uradio ovih meseci. Čućete nešto od toga vrlo uskoro, već u decembru.

Kako na vas utiče ovo doba otuđenosti među ljudima?
- Znam i za neke bolje dane, ali vreme i okolnosti se menjaju i moramo da se prilagođavamo. Nekako se trudim da u sebi sredim stvari "po svojoj meri". Verujem da se ljubav širi i prenosi isto kao i korona, ali i mržnja se jednako koti.

Šta vam najteže pada, koja promena sa kojom ste morali da se suočite?
- Kao i svima, to što smo morali da se distanciramo od ljudi, navika, svega na šta smo navikli. Taj kontakt sa ljudima preko koncerata je možda i suština posla kojim se bavim, a to nam je onemogućeno već neko vreme i nisam siguran koliko će još da traje. Pesimisti govore da više nikad neće biti kao pre, ali ja sam po tom pitanju optimista.

 

 

Dosta ljudi nas je napustilo. Kako se nosite sa ovim gubicima prijatelja, saradnika?
- Teško. Ovih meseci bilo je mnogo više loših nego dobrih vesti. Mnoge moje kolege i prijatelji su se odjavili i napustili nas. Neka čudna bolna praznina ostaje, jer nekako kao da nam se otrgne deo nas samih. Tužno, ali takav je život. Što reče moj omiljeni "mornar panonski" - "da nije crne, ni bela ne bi vredela".

Da li zbog svega što se dešava strahujete više za svoje zdravlje i zdravlje bližnjih?
- Previše je bola i smrti izazvala ova pandemija i mislim da je razumno uvažavati njenu okrutnost. Ne postoji uplašenija osoba od one koja kaže da se ničeg ne plaši. Da, plašim se za zdravlje svojih najbližih, pa i svoje, i iz tog razloga se trudim koliko je u mojoj moći da nas sve zaštitim.

Koliko vam znači podrška porodice u periodu kada je muzička scena utihnula?
- Meni je porodica uvek bila mirna luka i vetar u leđa. Tako je i sad.

Neko ste ko je uvek hrabro nosio svoje probleme i boli. Kako vam to uspeva?
- Nekad si prinuđen i nemaš izbora i vremena da se učiš. Život te prosto nauči kako i na koji način da se nosiš.

 

 

Na koji način crpite pozitivnu energiju?
- Život je lep. Ponekad je dovoljno da me probudi lep i sunčan dan i da me ništa ne boli da bih se osećao lepo i bio ispunjen. A ono sto nemaš u sebi, ne možeš ni podeliti sa drugima. Dobra, kao i loša energija se prosto prenosi. Ja imam sreću da sam okružen uglavnom pozitivnim ljudima, ali pre svega mojom porodicom.

Ljubav i dame su bile lajtmotiv vaših pesama. Verujete li i sada da ljubav pokreće svet?
- Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate. To je rekao veliki patrijarh Pavle, i zaista je tako. Mislim na ljubav kao delo, a ne praznu reč. Mada, ne postoji lepša reč u mojim pesmama od ljubavi. Nekoliko njih su čak počastvovane da je nose u naslovu. Danas pošten čovek ima stid da uopšte pomene tu reč, jer lako može biti protumačen kao naivan, jeftin, patetičan. Ali ja sam od onih sentimentalnih ludaka koji se ne ustručavaju izvući je iz džepa u svakom momentu.

Vaš svet već 44 godine pokreće supruga Maja. Kako ste uspeli da očuvate ljubav sve ove decenije?
- Evo, upravo zahvaljujući ovome iz prethodnog odgovora.

 

 

Postoji li recept za srećan brak?
- Ne! Ja ga ne znam.

Koje savete dajete vašoj deci kada su porodične vrednosti u pitanju?
- Moje ćerke su, rekao bih, već zrele osobe i mislim da su u poziciji da one nas savetuju. Mislim da je svaki roditelj najponosniji upravo na ono što su uspeli da "naprave" od svoje dece. Naše tri devojčice su upravo ono što smo sanjali da postanu - dobri ljudi, majke, poštovane i voljene supruge.

Imate li neostvarenih želja posle višedecenijske karijere?
- Bilo bi neskromno s moje strane tražiti više od ovoga što imam. Ja sam zaista mogao samo da sanjam ovo što mi se desilo. I uvek pominjem taj trenutak beznađa i dolaska u Beograd, koji mi je pružio utočište i nadu. Zahvaljujući svim tim ljudima širom regiona koji me podržavaju i cene ovo što se zove moja karijera, ja još uvek pevam i sanjam, a, kao što reče Lenon, "san koji sanjate zajedno je stvarnost".

Šta ćete prvo uraditi kada pandemija prođe?
- Pevati.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija