• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: espreso.rs

27.10.2019

19:45

ROMALE ROMALI: Ovo je priča o HITU Ane Nikolić za koju niko NE ZNA! (VIDEO)

Estrada

ROMALE ROMALI: Ovo je priča o HITU Ane Nikolić za koju niko NE ZNA! (VIDEO)

Podeli vest

Tako smo se u nekim proteklim vremenima mogli sretati sa stihovima koji nam pevaju ti da bu di bu da, didule, ojdada ojda, tamba tamba tam, điđi miđi, baja papaja i sl.

Takve pesme u javnosti obavezno izazivaju reakcije kada možemo čuti pitanja „šta to znači?“. Pesma koja je bez ikakve sumnje izazvala najveći broj takvih pitanja je „Romale romali“. Pomenutu numeru prvi put je 2006. godine izvela Ana Nikolić na Beoviziji, takmičenju za izbor pesme predstavnice Srbije na Evroviziji. Osvojila je drugo mesto, ali je zbog afere oko brojanja glasova kasnije tužila RTS, jer je smatrala da joj je pobeda ukradena.

Osim te afere, pesmu prati i zanimljiva anegdota vezana za njenog autora. Naime, na Beoviziji kao autor bila je potpisana Ljiljana Jorgovanović, dok Marina Tucaković tvrdi da je i ona u najvećoj meri učestvovala u njenom kreiranju, a da je tvorac fraze – romale romali Kiki Lesendrić. Pesma nije pobedila i nije otišla na Evroviziju, ali je postala hit koji je Anu Nikolić svrstao u sam estradni vrh.

KAKVA RIBA, ČOVEČE! Svi gledaju u Anine noge! (FOTO)

Svi su pevali „Romale romali“, te se neizbežno pitali o značenju fraze, zbog čega su se izrodile mnoge teorije o njenom nastanku i značenju. Tako se moglo čuti da romale romali znači čovek i žena ili samo čovek, jer u osnovi iz romskog jezika ima koren rom, što znači čovek. Kasnije su se pojavile teorije da se odnosi na Romula i Rema, likove iz rimske mitologije, da bi usledile one koje zastupaju stavove da je to magijska fraza koja se može prevesti kao ćiribu – ćiriba ili pak one koje tvrde da fraza uopšte nema značenje. Posebno je zanimljiva ona teorija koja kaže da se odnosi na ljubav, jer ukoliko romale pročitamo unazad, dobijemo el amor, što na španskom jeziku znači ljubav.

Koje god značenje da je ispravno, pesmi se ne može osporiti njen magijski karakter. Od vatrenog znaka na nebu, vrelog noćnog vetra, leda koji prži i meseca u znaku vodolije, pesma nas vodi kroz mistični svet na granici jave i sna.

„Romale romali“ fascinira, očarava i tera na ples, dok istovremeno donosi dozu strepnje da će se iz sna preći u javu, da će kaiš ostati na sandali, da pojas sa haljine neće spasti, da će med biti slan kao suze. Da se to ne bi desilo, potrebno je da čujemo prave reči. Romale romali i magija može da počne…




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija