• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.01.2021

10:25

ŽELJKO MITROVIĆ POLETEO! Prvi put u istoriji predstavljen prototip gradskog letećeg automobila - BUDUĆNOST JE STIGLA! /VIDEO/

Estrada

ŽELJKO MITROVIĆ POLETEO! Prvi put u istoriji predstavljen prototip gradskog letećeg automobila - BUDUĆNOST JE STIGLA! /VIDEO/

Podeli vest

Željko Mitrović, osnivač i vlasnik Pink Media Group, svakim svojim novim potezom pokazuje kako treba negovati svoje strasti i biti pionir u nečemu što služi kao globalni pokretač, koji treba da se prenese na druge u raznim sferama interesovanja.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović, još sredinom maja najavio je da će napraviti leteći automobil, kojim će preleteti Beograd. Malo smo sačekali, ali Željko je ispunio svoje obećanje! Prvi flying car – letelica za jednu osobu, proizveden u Željkovoj fabrici dronova, poleteo je danas u podne i sleteo bezbedno, sa sve Mitrovićem u njemu.

- Danas je 24. januar 2021.godine – 12 sati; namerno govorim datum i vreme zato što verujem da će ovaj dan ući u istoriju srpskog, al ii evropskog vazduhoplovstva. Konačno, flying car koji smo najavljivali, danas će prvi put poleteti! –rekao je Mitrović pred prvo poletanje.

Pink research development centar (PRDC) na čelu sa Željkom Mitrovićem i grupom inženjera sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, uspeo je da napravi prvi flying car (opto hopter) električnu letelicu vertikalnog uzgona, za individualno i privatno korišćenje svih onih kojima su dosadile gužve u saobraćaju, ili prosto vape za avanturističkim duhom, ili pak žele da budu među prvima koji će dotaći budućnost.

Na osnovu samog projekta, i veoma orginalnog IT tesenja za kontrolu svih 8 motora i optimizacija baterija, Mitrović već je dobio ponudu za prodaju tri letelice u Dubaiju, dve u Nemackoj i jedne u Francuskoj. Kako vise nema sumnje da će ovaj projekt biti uspešan uveliko se sprema industrijska linijska proizvodnja, koja ce prvih 100 letelica izbaciti do kraja godine.

- Ova letelica će biti spremna za industrijsku proizvodnju za manje od mesec dana – naglasio je Mitrović.

Bezbedno poletanje i što je još važnije - bezbedno sletanje Mitrovićevog prvog letećeg automobila, bio je najbolji mogući odgovor za sve skeptike, kada je ova tema bila u pitanju.

Budućnost je definitivno stigla i ono što je sigurno je da je Mitrovićev flying car i njegov uspešan let- istorijski poduhvat u istoriji srpskog i evropskog vazduhoplovstva!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vns

pre 3 godine

Tesla,Pupin,Mitrović....Žexa za Nobela,dubinu se nacija,Evropa plače,planeta pati....Naš inovator je uspeo ono što niko nije....ozoniranje,lebdenje...Hudini,Koperfild su mačkice naspram našeg čarobnjaka... Dodeliti mu nagradu za životno delo,nema veze što mu se svi smeju.....'ajde zlotvori poletite vi kao naš soko...

Petar

pre 3 godine

Ovo samo u snovima moze biti gradski auto i spreman za industrijsku proizvodnju. Uz to treba mu korekcija motora po xy da se ne ljulja kao prosecni pijanac. Treba mu nova tehnologija baterija jer pola sata je nista, a jos ako uradis da se "prvi gradski leteci auto" koriguje smanjio si dodatno. Da ne govorimo o dodatnim bocnim silama i svemu ostalom. Prakticna primena i dalje ne postoji. Niti je prvi niti ce biti poslednji DIY dron za ljudske osobe. Za koliko ste culi da su uspeli? Manjkavost dizajna i mogucnost implementacije nikada ovako nesto nece pretvoriti u gradski leteci auto. Originalno IT resenje moze da se nadje i na instructables.

bane

pre 3 godine

Pogledaj kako je izgledao prvi avion.. i uporedi sa danasnjim. Ovo ce se razvijati i usavrsavati.. Ti, nazalost, neces.

petar

pre 3 godine

Jel shvatas da ovakve alternative postoje vec 20 godina? Za koliko si ih cuo da su se razvili. Prvi problem su baterije. Drugi problem, ne mozes koristiti tako potisnike, jer nije sigurno za bilo sta ispod tebe. Uz to, jel mozes da me demantujes u problemima koje sam naveo? Ne mozes, kako onda znas da se moze nesto razviti kada od pocetnog plana postoji problem. Pogledaj svakako istoriju aviona, ako izuzmemo elegantnost izrade, velicinu i snagu, isti je princip.

Šizika

pre 3 godine

Da li je gospodin čuo za Pravilnik o dozvoljenom nivou buke u životnoj sredini? To pitam zato što me ova naprava digla iz dubokog sna juče tokom priloga. Obaška je pitanje druge regulative koja se odnosi na mogućnost registrovanja naprave. Kao brijač za strnjiku je idealan. Ne da brije ispod sebe - nego strnjika samo leti. Neka ga regisruje za upotrebu u poljoprivredi....eventualno.

Bilja

pre 3 godine

Ja bi volela da letim ko "superwomen"pa kad može muško,što ne i žensko.Drago mi je da neko ima svoj cilj,svoj život.Kada bi se svi tako usredili na svoje ciljeve,manje bi bilo pakosti .Drago mi je što je to sproveo sa reči na delo.Dela su bitna,alo momci nema pričanja u prazno.Ko se hvali odma ide da leti

Mira z

pre 3 godine

Pa lepsi je heliktoper i stabilniji nego ova skropocija,koga on pravi ludim,kakav izum leteci tanjir hahahahah bolje mu je da ne tera prasinu i muci onu njivu isprobavajuci ovaj pijani tanjir,ajojj sarlatana,cega se normalan stidi budala se dici,???

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija