• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.11.2015

12:11

SPECIJALNI SUD! Počelo suđenje Branku Lazareviću!

Vesti

SPECIJALNI SUD! Počelo suđenje Branku Lazareviću!

Podeli vest

Suđenje nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Branku Lazareviću i još trojici optuženih za odavanje poverljivih informacija Darku Šariću, danas je, nakon dva pokušaja za odlaganje, ipak počelo i to iz šestog pokušaja u Specijalnom sudu u Beogradu

Najpre je odbrana Radovana Štrbca pokušala da odloži sudenje zbog njegove navodne bolest i visoke temperature.

Međutim, tokom pauze Štrbca je pregledao sudski lekar specijalista Aleksandar Marinković, i zaključio da je optuženi u mogućnosti da prati glavni pretres, odnosno da danas iznosi svoju odbranu.

Nakon toga, branilac Lazarevića advokat Veran Zečar pokušao je da ospori nadležnost za suđenje Posebnog odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal, tvrdeći da je u ovom slučaju nastupila apsolutna zastarelost za krivično delo “udruživanje radi vršenja krivičnih dela”, ali sud taj predlog nije ni želeo da razmatra.

LAZAREVIĆ ZA INFORMER: Dokazaću da nisam šarićevac!

Zečar je predložio da sud donese rešenje o nastupanju apsolutne zastarelosti za krivično gonjenje tog dela, a potom i da se oglasi nenandležnim za suđenje, odnosno da se predmet prosledi redovnom sudu, koji bi im sudio za krivično delo odavanje službene tajne, koje odbrana u svakom slučaju osporava.

Sudija Danko Laušević je naveo da je sudsko veće još ranije usvojilo optužni predlog tužilaštva čime je iznelo svoj stav o svojoj nadležnosti.

Suđenje je tako počelo uvodnom rečju tužioca koji je pročitao optužni predlog i predlozio dokaze.

Sudija Laušević je rekao da optuženi danas neće iznositi odbranu, jer je sud uzeo u obzir zdravstveno stanje Štrbca.

Tokom suđenja, branilac Rodoljuba Radulovića koji je u bekstvu, advokat Veselin Milutinović, predložio je da sudu da se njegovom branjeniku više ne pripisuje nadimak “Banana”, naročito ne u zvaničnim spisima.

Ovo suđenje je početkom oktobra odloženo jer je Lazarevićeva odbrana po drugi put zatražila izuzeće Republičkog tužioca Zagorke Dolovac, tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i postupajućeg tužioca u tom predmetu Saše Ivanića, ali su ti predlozi odbijeni.

Prethodno je suđenje unazad godinu dana četiri puta odlagano zbog štrajka advokata, izostanka jednog optuženog, a potom i zbog zahteva za izuzeće, najpre tužilaca, a letos i predstavnika suda.

Pored Lazarevića i Štrpca na optuženičkoj klupi su advokat policijski službenik Boris Gara, dok je Rodoljub Radulović zvani Miša banana u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Oni se sumnjiče da su prenosili poverljive policijske informacije Darku Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

Lazarević radi kao otpravnik poslova Srbije u Atini i uredno se odaziva svim pozivima suda.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je Lazarevića zbog sumnje da je u toku 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića u više navrata odavao "naročito poverljive podatke" o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

Lazareviću se na teret stavlja i krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženo krivično delo odavanje službene tajne.

Pošto je položio jemstvo, sud mu je vratio pasoš i on se vratio na posao otpravnika poslova ambasade Srbije u prestonici Grčke.

Radulović je u višegodišnjem bekstvu, a letos je osuđen na 11 i po godina zatvora kao pripadnik Šarićeve grupe koja je krijumčarila kokain iz Argentine.

On i Štrbac se terete da su izvršili krivično delo odavanje službene tajne u podstrekavanju.

Gara se tereti da je kao rukovodilac Službe za specijalne istražne metode neovlašćeno preneo podatke Lazareviću do kojih je Služba došla prisluškivanjem po naredbi istražnog sudije.

Gari se stavlja na teret krivično delo odavanja službene tajne.

Šarić je odbio da svedoči u ovom postupku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

On se predao 18. marta 2014. sprskim pravosudnim organima od kada se nalazi u pritvoru.

Letos ga je Specijalni sud osudio na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja skoro pet tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, a i dalje mu se sudi za pranje novca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija