• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.07.2016

21:49

MASAKRIRAO SRBE, DOBIO SVEGA 10 GODINA? Sud u Austriji osudio svog državljanina zbog zločina tokom rata u BiH!

Vesti

MASAKRIRAO SRBE, DOBIO SVEGA 10 GODINA? Sud u Austriji osudio svog državljanina zbog zločina tokom rata u BiH!

Podeli vest

Austrijski pokrajinski sud u Lincu osudio je juče na 10 godina zatvora Nermina Mujanovića (48), nekadašnjeg pripadnika muslimanske teritorijalne odbrane, zbog učešća u masakru 16 osoba srpske nacionalnosti u mestu Serdari tokom rata u BiH

Austrijanci su Mujanovića, koji je u međuvremenu dobio austrijsko državljanstvo, teretili za 16 ubistava, trostruki pokušaj ubistva i podmetanje požara!

Nermin je do kraja suđenja negirao da je učestvovao u napadu na srpsko selo Serdari na teritoriji Kotor Varoši, koji se dogodio 17. septembra 1992. Tada je oko 20 muslimana ubilo sedam muškaraca, sedam žena i dvoje dece, troje Srba su ranili, a zatim su zapalili šest kuća. Masakr su počinili iz osvete za prethodni srpski napad na muslimansko selo.

16 osoba srpske nacionalnosti ubijeno je u selu Serdare kod Kotor Varoši

Suđenje za masakr u Serdarima počelo je u decembru prošle godine. Tokom 23 dana saslušano je oko 30 svedoka, koji su u izjavama bili često nesigurni, a mnogi su kazali da ne mogu dobro da se prisete događaja jer je prošlo mnogo godina. Međutim, bilo je i izjava koje su direktno teretile optuženog.

Porota je jednoglasno ocenila da je Austrijanac bosanskog porekla kriv i odbacila tezu da je ovaj zločin zastareo. Mujanovića su osudili na 10 godina zatvora i odlučili da se žrtvama napada koje su preživele isplati po 1.000 evra odštete za pretrpljeni bol.

Informer

Zanimljivo je da je Haški tribunal odbacio ovaj slučaj, ali ga je austrijsko pravosuđe preuzelo jer mu je promenilo kvalifikaciju - okarakterisalo ga je kao masakr, a ne ratni zločin.
Austrijanci su, inače, Nermina otkrili kada se pre dve godine u Sarajevu sudilo četvorici vođa masakra. Tokom suđenja pojavilo se i ime Austrijanca bosanskog porekla koji živi u Lincu, što je dovelo do njegovog hapšenja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija