• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. M.

21.12.2016

21:28

BESKUĆNIK UKRAO MOŠTI DA IH PRODA VRAČARAMA: Rasvetljena bizara krađa u crkvi u Atenici kod Čačka!

Vesti

BESKUĆNIK UKRAO MOŠTI DA IH PRODA VRAČARAMA: Rasvetljena bizara krađa u crkvi u Atenici kod Čačka!

Podeli vest

Beskućnik Rade M. (36) odneo je mošti Svetog Nektarija Eginskog i Svete Marine Velikomučenice iz kivota hrama... Svetinje nađene, sumnja se da su pljačku naručile neke vračare

Beskućnik Rade M. (36) ukrao je proteklog vikenda mošti Svetog Nektarija Eginskog i Svete Marine Velikomučenice iz crkve u čačanskom naselju Atenica! Sumnja se da je Rade nameravao da ih preproda vračarama za njihove obrede!

Samo za končić - 300 evra

Mošti svetaca nemaju cenu, niti se prodaju. Međutim, kako su nam rekli u krugovima koji su upućeni u ovu tematiku, vračare su spremne da daju više stotina evra samo za konac, dlaku ili bilo koji drugi sićušni deo moštiju.
- Začuđujuće je da se u ovoj priči našao neko ko nema pojma šta ima u rukama. Za mošti svetaca iz dva kivota prosto ne smem ni da zamislim koliko bi novca mogao da dobije, to su velike pare... Nedavno je jedna vračara iz okoline Rudnika platila 300 evra za konac sa moštiju sveca, koji joj je bio potreban da bi njime "vezala" rastavljene supružnike - kaže naš izvor. 

Čim su primetili krađu, sveštenici su pozvali policiju, koja je vrlo brzo uhapsila kradljivca, pa su mošti svetaca vraćene u kivot hrama Svete Velikomučenice Marine u Atenici.

Odneo i ulje

Starešina ateničkog hrama Vladimir Kaplarević kaže da se krađa najverovatnije dogodila u petak ili subotu.

- Pljačka je primećena u nedelju, neposredno pred liturgiju, kada se mošti, prema crkvenom protokolu, otkrivaju. Sveštenici i ja smo bili zaprepašćeni kada smo videli da je kivot prazan i da su mošti nestale - priča Kaplarević.

Pošto je liturgija trebalo da počne, on je okupljeni narod obavestio šta se dogodilo i sa ostalim sveštenicima je nastavio da služi Svetu liturgiju.

- Policija je došla u međuvremenu, a crkvenjak, koji je u petak zaključao hram, kazao im je ko je tih dana navraćao u crkvu. Policajci su odmah po opisu posumnjali na jednu osobu koja živi u jednoj napuštenoj kući u blizini. I zaista, još se liturgija nije ni završila, oni su pronašli mošti u toj kući - kazao je Kaplarević.

Public

Motiv za ovu pljačku, prema njegovom mišljenju, može samo biti da je neko poručio krađu moštiju.

Čudim se što je kradljivac uopšte uspeo da pronađe mošti jer se one u hramu nalaze iza oltara, na skrivenom mestu
Vladimir Kaplarević, starešina hrama

- Parohijani kažu da je kradljivac moštiju beskućnik, pa postoji mogućnost da je hteo da zaradi na moštima na račun nekih vračara. Iz crkve je odneto i ulje kojim se pune kandila. Osim ovih svetih stvari, iz hrama drugo ništa nije taknuto, niti je bilo tragova premetačine - priča šokirani starešina crkve.

Zatečen u kući

On je posebno začuđen što je kradljivac uopšte uspeo da pronađe mošti jer se one u hramu nalaze iza oltara, na skrivenom mestu, gde bez blagoslova niko nema pristup.

Public

Prema saopštenju policije, kradljivac Rade M. zatečen je u napuštenoj kući sa moštima. On je priveden i protiv njega će biti podneta krivična prijava nadležnom tužilaštvu. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sladjan

pre 7 godina

ovo je bruka veka!!!!!!!objavite ime i prezime ko je to uradio!!!!!!ovo je naj odvratniji dogadjaj u ljutskoj istoriji!!!!!!!!!razumem kada se maznjava lova auto kada se pocini krivicno delo!!!al ovvvoooooo!!!!!!!!ljudi!!!!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija