• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.C.-K.P.

10.11.2017

21:59

NASILNIM DEVOJČICAMA ZAKON NIŠTA NE MOŽE: Učenice iz Aranđelovca koje su pretukle drugaricu IZVUĆI ĆE SE BEZ KAZNE!

Vesti

NASILNIM DEVOJČICAMA ZAKON NIŠTA NE MOŽE: Učenice iz Aranđelovca koje su pretukle drugaricu IZVUĆI ĆE SE BEZ KAZNE!

Podeli vest

Dve učenice Tehničke škole u Aranđelovcu koje su se iživljavale nad drugaricom B. N. (15) dobiće verovatno samo meru pojačanog nadzora. Čak ih neće ni izbaciti iz škole, jer bi u tom slučaju morali da ih premeste u Kragujevac

Dve učenice srednje Tehničke škole "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu, koje su zverski pretukle drugaricu iz razreda B. N. (15), praktično neće snositi nikakve posledice za svoje zlodelo, saznaje Informer!

LAJOVIĆ O VRŠNJAČKOM NASILJU: Škola i porodica moraju da sarađuju u sprečavanju slučajeva kao što je bio onaj u Aranđelovcu!

Protiv njih se vodi krivični postupak za delo nasilničko ponašanje, za koje najviše mogu da dobiju meru pojačanog roditeljskog nadzora. Što je najneverovatnije, njih dve čak neće biti ni izbačene iz škole koju pohađaju, jer po zakonu moraju da budu prebačene u ustanovu sličnog profila. Prva takva škola nalazi se više od 50 kilometara dalje, u Kragujevcu.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SPUSTI RUKE DOLE, BRE! Brutalno zlostavljanje devojčice u školi u Aranđelovcu!

Nikom ništa

Prema rečima sagovornika Informera iz tužilaštva u Kragujevcu, koje je preuzelo ovaj slučaj, zakon praktično štiti male nasilnice jer su i jedna i druga mlađe maloletnice, pošto nisu još napunile 16 godina.

Majka traži najstrože kazne
Zahtevam najstrože kazne za decu koja su mi zlostavljala ćerku. Neće se sve završiti na nekom "pojačanom nadzoru roditelja"
Jelena N., majka B. N.

- Učenicama iz Aranđelovca koje su pretukle drugaricu iz razreda najverovatnije će biti određen pojačan roditeljski nadzor, a ako ta mera ne pokaže rezultate, onda nadzor od strane organa starateljstva. U obe varijante u slučaj će biti uključen psiholog. Mera maloletničkog zatvora je ovde praktično isključena jer je ona predviđena samo za teška krivična dela, za koje je predviđena zatvorska kazna od pet ili više godina. Nasilničko ponašanje, za koje se terete, ne spada u takva dela. Takođe, olakšavajuća okolnost za njih je što su obe mlađe maloletnice, imaju manje od 16 godina, a osim toga ovo im je prvo krivično delo - kaže naš sagovornik.

Ono što je posebno šokantno jeste činjenica da će male nasilnice i dalje ići u istu školu sa svojom žrtvom koju su brutalno zlostavljale.

DRUGA TUKLI, TERALI GA DA IH DIRA PO POLNIM ORGANIMA I PRETILI DA ĆE GA UBITI! Novi slučaj vršnjačkog nasilja, OVOG PUTA U BEOGRADU!

- Prema propisima, za delo koje su učinile predviđeno je izbacivanje iz škole. Međutim, u tom slučaju one moraju da budu prebačene u školu istog ili barem sličnog profila u mestu u kojem žive. Kako u Aranđelovcu ne postoji druga tehnička škola, a prva sledeća je u 52 kilometra udaljenom Kragujevcu, njihovo premeštanje je gotovo neizvodljivo - dodaje naš sagovornik.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEMOJ, NEMOJ MOLIM TE... Pojavio se JOŠ JEZIVIJI SNIMAK iz srednje škole u Aranđelovcu!

Šarčević: Nema više guranja pod tepih

Ministar prosvete Mladen Šarčević objašnjava za naš list da novi zakon predviđa jasne procedure koje treba pratiti u ovakvim situacijama, jer se vršnjačko nasilje više ne može gurati pod tepih.
- Novi zakon je veoma rigorozan i napravili smo jasne procedure koje moraju da se prate. Ranije su se pojedini direktori pravili blesavi, pa smo za ovakve slučajeve saznavali iz medija. Toga više nema, sada direktor mora odmah da obavesti ministarstvo i školsku upravu, kao i inspekciju na lokalu. Ona dalje poziva Republičku inspekciju, koja u školu šalje Tim za prevenciju i borbu protiv nasilja i preduzimaju se sve zakonske mere - ističe Šarčević.
On dodaje da će nasilnice biti kažnjene, ali da kazna zavisi od nivoa prekršaja:
- Sve što se dalje dešava nije u rukama našeg ministarstva. Mi nismo ministarstvo koje donosi konačne odluke, mi samo pokrećemo postupak. Da li će ove devojčice ići u popravni dom, zavisi od nivoa prekršaja.

Sa druge strane, Jelena N., majka pretučene devojčice, ističe za Informer da za iživljavanje nad svojim detetom traži maksimalnu kaznu, kao i da će tužiti porodice nasilnica i samu školu.

- Zahtevam da nasilnice koje su to uradile mom detetu budu najstrože kažnjene. Ako je kazna popravni dom, neka idu tamo, jer su svojim ponašanjem to zaslužile. Nećemo ćutati na to da prođu sa minimalnim i jedva osetnim kaznama, kao što je nadzor roditelja. Da su njihovi roditelji mogli da ih nadziru, ovo se ne bi ni dogodilo. Mi smo već podigli tužbu protiv roditelja ovih devojaka za nadoknadu nematerijalne štete, a tužićemo i školu jer je dozvolila da mi dete bude pretučeno. Da je ovo bila obična svađa ili jedan šamar, mi ne bismo ni reagovali. Ali 33 šamara uz udarce pesnicama već spadaju u ozbiljno iživljavanje i na to nemamo nameru da ćutimo - revoltirana je Nikolićeva.

Blagi propisi

Bivši istražni sudija, a sada advokat Denis Bećirić istakao je za naš list da su zakoni o maloletničkoj delinkvenciji koncipirani tako da prevaspitaju, a ne da kazne mlade izgrednike.

- Kada prestupnici imaju 15 godina, kao ove devojčice, i uz to im je ovo prvo delo, zakon je prema njima maksimalno blag. Cilj sankcije tada je da se one prevaspitaju, a ne da ispaštaju zbog kazne. Maloletnički zatvor ili slične zavodske sankcije dolazile bi u obzir tek ako bi kontinuirano ponavljale slično delo ili ako bi, ne daj Bože, došlo do ubistva - objašnjava Bećirić.

(VIDEO) DIREKTOR ŠKOLE U ARANĐELOVCU: Molim sve roditelje, ali i učenike da ne čekaju, već da NASILJE ODMAH PRIJAVE!

Vučić: Donećemo stroži zakon

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će morati da se donesu represivniji zakoni kako bismo decu zaštitili od nasilja.
- Protiv vršnjačkog nasilja se moramo boriti svim zakonskim sredstvima i izmenama zakona, ali i da nađemo način kako da preventivno delujemo da bi se broj takvih slučajeva smanjio. Snimci koje smo videli nisu samo pitanje fizičkog bola, već i poniženja i ostavljaju trajne posledice na deci. To ne smemo da dozvolimo - rekao je Vučić, i dodao da je kao predsednik Srbije veoma zabrinut zbog nasilja u školama i da je kontaktirao s resornim ministrima kako bi pronašli rešenje za ovaj problem.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 5 godina

Ponovo aktivirati-otvoriti KPD pa da vidimo posle toga dal ce biti jos nasilni jer ovako vise ne ide,na ivici smo dna --sve ove nasilnike u KPD pa onda na DRUSTVENO KORISTAN RAD

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija