• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.11.2018

21:14

NOVA SMRTONOSNA DROGA ODNELA NAJMANJE 5 ŽRTAVA: Opaki kineski ekstazi UBIJA DECU PO SRBIJI!

Vesti

NOVA SMRTONOSNA DROGA ODNELA NAJMANJE 5 ŽRTAVA: Opaki kineski ekstazi UBIJA DECU PO SRBIJI!

Podeli vest

Droga koja na ulici može da se kupi za 600 dinara pet puta je jača od običnog ekstazija, a samo jedna tableta može da usmrti čoveka. Ovaj narkotik najverovatnije je kriv za smrt Sofije S. (16) iz Aranđelovca i još bar četvoro srpskih tinejdžera

Opaki kineski "red bul" ekstazi, pet puta jači od običnog, ove godine odneo je najmanje pet mladih života u Srbiji! Droga koja posle samo jedne tablete konzumiranja može da ubije čoveka najverovatnije je kriva za smrt Sofije S. (16) iz Aranđelovca, ali i još četvoro tinejdžera koji su tokom leta umrli u nastrašnijim mukama u roku od samo dve nedelje (pogledajte okvir).

Stručnjaci kažu da se ova droga otvoreno diluje po žurkama širom Srbije jer košta samo 600 dinara, i da je pitanje dana kada će odneti sledeću žrtvu. O tome govori i činjenica da je na žurci na kojoj je Sofija stradala jedan mladić izvadio kesu sa čak sedam tableta. Pošto se uzme samo jedna tableta, ona nakon nekoliko sati izaziva moždani udar i komu, a kasnije i smrt.

Pravi ekstazi ne ubija

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj u Beogradu Mira Kovačević kaže za Informer da "zaista nije uobičajeno da jedna tableta ekstazija izazove kod nekoga smrt".
- Ekstazi je veoma opasna psihoaktivna supstanca, ali on nije napravljen da ubije, nego da stimuliše. Izaziva ubrzan rad srca i diže pritisak, a kako će uticati na nečije psihičko i fizičko stanje, zavisi od niza faktora. Nije isto da li ga uzima apsolutno fizički zdrava osoba ili neka koja već ima neki problem. Nečiji organizam može da podnese velike količine ove supstance, neko manje, isto kao i kod alkohola. Međutim, zaista je neuobičajeno da neko umre samo zato što je popio jednu tabletu - objasnila je doktorka.

Jeftin i smrtonosan

Stručnjak za narkotike i član Borda direktora međunarodne policije za borbu protiv droge Marko Nicović otkriva za Informer da je kineski ekstazi ekstremno smrtonosna droga, a da je posebno opasan zbog toga što je veoma jeftin.

- U Srbiji je među mladima trenutno najpopularnija droga kineski ekstazi, ili "red bul", kako ga neki zovu. To je zato što jedna tableta košta pet evra, a pet puta je jača od običnog ekstazija. A mladi su uvek u potrazi za drogama čiji će efekat početi što pre, trajati što duže i što jače. Tu drogu, prateći uputstva sa interneta, može da napravi bilo ko. Ali ko nije vičan tome, napraviće grešku u, recimo, količini hemijskih komponenti, zbog čega su sve češća predoziranja i smrt tinejdžera. Deca ove tablete masovno donose na žurke i gutaju ih, pa je pitanje dana kada će kineski ekstazi odneti novu žrtvu - upozorava Nicović i dodaje:

- Mladi ginu jer ove droge začas razore centralni nervni sistem, a prvi na udaru je mozak. Sintetičke droge čak 12 do 15 puta brže uništavaju organizam od običnih - naglašava Nicović.

SOFIJA (16) JE PREMINULA OD TABLETE EKSTAZIJA, RODITELJI DONIRALI NJENE ORGANE! Tuga u Aranđelovcu, bila je dobro i primerno dete, OMILJENA U DRUŠTVU!

Toksikolog Dragan Joksović kaže da je gotovo siguran da omladina uz spornu tabletu ekstazija uzima još neku psihoaktivnu supstancu.

Posledice uzimanja ekstazija:

* dezorijentisanost
* agresija
* halucinacije
* otežano disanje
* aritmija
* anksioznost
* koma
* smrt

- Jedna tableta "pravog" ekstazija ne ubija, međutim, danas se i razni derivati amfetamina tako zovu, a neuporedivo su jači. Ali koju god drogu da deca uzimaju, gotovo je izvesno da je zaliju alkoholom, što stvara dodatni problem. Jer ekstazi ili bilo koja slična psihoaktivna supstanca, kada se "meša" sa alkoholom, izaziva suženje krvnih sudova u mozgu i dovodi do moždanog udara. Koliko sam informisan, ova devojčica iz Aranđelovca upravo je na ovaj način umrla - kaže Joksović.

Loš uticaj

Da je trend konzumiranja narkotika među omladinom u Srbiji uzeo maha i da smo zbog toga svedoci stravičnih nesreća u poslednje vreme, upozorava i psihijatar Jovan Marić.

- Šokiran sam činjenicom da je, i pored toliko apelovanja i saveta o štetnosti narkotika, za manje od šest meseci od ekstazija umrlo petoro mladih ljudi, bukvalno dece. Nedopustivo je i da tek malo stariji od njih, jedva punoletni dileri, prodaju i nude narkotike na žurkama, ispred škole, u izlascima, i tako svesno ugrožavaju zdravlje i živote vršnjaka i mlađih od sebe. Jer ko može da vam garantuje šta se nalazi u tim supstancama, od koje je smese, kolika je jačina, da li odgovara vašem organizmu i šta može da u njemu napravi - ističe Marić i objašnjava šta tera današnju decu da se upuste u ovako nešto:

OTAC DEVOJČICE IZ ARANĐELOVCA U TEŠKOM OČAJU: Moja ćerka se nije probudila, UBIO JU JE PRLJAVI EKSTAZI!

- Mladost i nezrelost su glavni faktori. Uz to ide i radoznalost, jer sa 15, 16 godina tek upoznaju svet i društvo oko sebe. Tu je i dokazivanje u društvu, potreba da se bude "in", da se bude prihvaćen. A još strašnije je to što u tim godinama deca slušaju samo svoje vršnjake i veruju samo njima, a ne roditeljima i školskim radnicima.

Žrtve ekstazija:

* 17. jun 2018. - Beograđanin Jovan Paunović (17) preminuo je na VMA, a nekoliko sati ranije pronađen je ispred beogradskog splava dok se grčio u užasnim bolovima. U telu je imao pet puta veću dozu od smrtonosne, a umro je dan uoči punoletstva.
* 20. jun 2018. - Mladića Nemanju Šafarika (18) iz Bačke Palanke otac je našao mrtvog na krevetu, a sumnja se da se predozirao ekstazijem "red bul". Bio je istetoviran po celom telu, a jedna od tetovaža je glasila "Nema nazad, samo napred. Nema pazi, samo gazi".
* 24. jun 2018. - Učenica Politehničke škole u Kragujevcu Marija M. (16) bila je sa starijim bratom kod druga u naselju Šumarice, kada je uzela smrtonosnu dozu droge.
* 5. jul 2018. - Mirjana M. (21) iz Velikog Mokrog Luga nađena je mrtva u iznajmljenom stanu u Ulici cara Lazara 13 u Beogradu, posle poziva mladica M. M. (20), koji je s njom proveo noć.
* 6. novembar 2018. - Sofija S. (16), gimnazijalka iz Aranđelovca, umrla je pošto je progutala samo jednu tabletu ekstazija! Nesrećna devojka, učenica drugog razreda, probala je drogu na privatnoj žurci u svom gradu, nakon čega je doživela težak moždani udar.


 



 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija