• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

04.01.2019

22:38

DETALJI IZ ISTRAGE STRAVIČNE NESREĆE KOD MEŠUROVA! Vozač autobusa smrti TVRDIO da je gledao levo i desno, ali SNIMAK POKAZUJE DRUGAČIJE!

Vesti

DETALJI IZ ISTRAGE STRAVIČNE NESREĆE KOD MEŠUROVA! Vozač autobusa smrti TVRDIO da je gledao levo i desno, ali SNIMAK POKAZUJE DRUGAČIJE!

Podeli vest

Milan Zdravković (31) tvrdio da je 21. decembra zastao na pružnom prelazu i gledao levo i desno, kad je voz udario u njegov autobus, pun ljudi. Međutim, na snimku se vidi da nije ni zastao ni gledao

Milan Zdravković (31) iz okoline Aleksinca, vozač autobusa kog je 21. decembra razneo voz u Donjem Međurovu, pri čemu je poginulo sedmoro ljudi, uhapšen je 31. decembra zbog sumnje da je izazvao ovaj tragičan udes.

Tokom istrage, Milan je tvrdio da je zaustavio autobus pre pružnog prelaza i da je gledao levo i desno da proveri da li nailazi voz. Međutim, snimak sa nadzorne kamere iz autobusa ga demantuje, jer se vidi da Milan nije ni zaustavio vozilo niti je gledao na jednu ili na drugu stranu.

Nije bilo rampe

U ovom stravičnom sudaru na pružnom prelazu, koji je donedavno bio obeležen samo "Andrejinim krstom", bez rampe i svetlosne i zvučne signalizacije, poginulo je ukupno sedam osoba, dok je još 30 njih teže i lakše povređeno.

Na mestu su nastradali mali Aleksa Dimitrijević (15), Danijela Stanković (48) i Bogomir Lazić (75), dok su istog dana u bolnici preminule i 16-godišnja Marijana Kocić i Nataša Janković (42). Zatim je 29. decembra podlegla povredama i Gajtana Stamenković (78), a 2. januara i Vlastimir Đorđević (65). Još dvoje povređenih su u teškom stanju, 16-godišnja L. I. i njen vršnjak M. L.

Među povređenima je bio i vozač "Nišekspresa" Milan Zdravković, koji je u bolnici proveo 10 dana. Čim se malo oporavio, 31. decembra, odveden je u Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, gde je saslušan, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana.

Kako saznajemo, vozač je na saslušanju kazao da uopšte nije primetio voz, sve dok nije udario u autobus i bukvalno ga prepolovio na dva dela.

- On je tvrdio da je kobnog jutra zastao na pruzi, pogledao levo i desno, ali da voz nije video. Međutim, nadzorne kamere u autobusu demantovale su njegove tvrdnje jer se vidi da je krenuo preko pruge a da uopšte nije pogledao ni na jednu, ni na drugu stranu - kaže naš sagovornik iz istrage.

O odgovornosti za tragediju danima se spekulisalo u medijima, naročito jer su meštani okolnih sela bili ogorčeni što kobni pružni prelaz u Donjem Međurovu nije imao rampu i svetlosnu signalizaciju.

Rampa je u međuvremenu postavljena, a sva odgovornost je sada, po svemu sudeći, prebačena samo na vozača autobusa.

- Koliko god da ga osude, malo je za sedam života - kazao je rođak stradalog Vlastimira Đorđevića, koji je poslednja, sedma žrtva udesa:

- Strašno je i što su svi ti ljudi platili glavom da bismo dobili pružni prelaz. Međutim, ima još toga što bi ovde moralo da se uradi da ne bismo ginuli. Tu imamo nadvožnjak koji takođe odnosi živote, putevi su loši, a svakodnevno moramo do Niša. Molimo nadležne da nađu načina da to reše! Džabe je da se rešenja nalaze tek kad neko pogine.

Preti mu osam godina zatvora


Za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za šta se tereti Zoran Zdravković, propisana je kazna zatvora do osam godina. S obzirom na to da je praksa da se osuđenicima posle dve trećine izdržane kazne omogući uslovni izlazak na slobodu, Milan bi mogao da zatvor napusti već posle pet godina, ukoliko bude osuđen na maksimalnu kaznu. 

 

Vlastimirov rođeni brat Dušan Đorđević iz Donjeg Međurova kaže da je vest o bratovljevoj smrti šokirala celu porodicu.

- Vlastimir je tog kobnog jutra pošao autobusom da plati struju i još neke dažbine. U bolnici mu je u prvo vreme bilo dobro, interesovao se za sve nas, posebno za mog 16-godišnjeg unuka Jovana, koji je takođe povređen u nesreći. Poželeo nam je svima srećnu Novu godinu, mislili smo da je najgore prošlo, a on je u sredu ujutro već bio mrtav - s tugom u glasu priča Dušan.

Nadali se najboljem

Prema njegovim rečima, Vlastimir nije imao dece, ali je zato Dušanovu i sestrinu decu voleo kao svoju.

- Moj brat je bio izuzetno vredan, nedavno je otišao u penziju, ali je nastavio da radi. Proveo je skoro ceo radni vek u "Mašinskoj industriji Niš" kao metalostrugar, a kada mu je firma propala, nalazio bi posao kod privatnika. Tek je treću penziju primio, nije mu se dalo da uživa u njoj - govori neutešni brat.

Vlastimir je zadobio teške povrede jer je sedeo na sredini autobusa, u delu u koji je udario voz.

- Imao je povredu bešike, polomljena su mu bila rebra, karlica..., ali se oporavljao, pa smo se nadali najboljem. Unuk je imao sreću da nije sedeo sa njim, inače, ko zna šta bi s njim bilo. On je zadobio kontuziju jetre i slezine, imao je hematome, ali se na sreću sve to povuklo. Međutim, mnogo je potresen, i dalje je pod lekovima. Ne smemo ništa da ga pitamo, Vlastina smrt će ga dodatno potresti - priča Dušan. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 5 godina

Путнички воз је заправо мало дужи трамвај тежак 127 тона и ПРЕПОЛОВИО је аутобус који није баш нека слаба конструкција.Смртно страдало седам особа и бројни су повређени. ШТА ДА ЈЕ БИО ТЕРЕТЊАК У ПУНОЈ БРЗИНИ СА 1500 ТОНА? ... Нико не би преживео.Аутобус би био силовито ударен и све би се распало. А само је требало стати и заједно са путницима донети одлуку!Мислите да ће полубраници бити од користи?Идите у сервис за одржавање скаламерија на путном прелазу и видите гомилу поломљених полубраника?ПОЛУБРАНИКА јер РАМПА је нешто друго.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija