• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

22.03.2019

14:53

NAŠA ĆERKA SE OBESILA JER NIJE MOGLA DA TRPI MUŽEVLJEVO NASILJE! Potresna ispovest roditelja Maje Jovanović Luković

Vesti

NAŠA ĆERKA SE OBESILA JER NIJE MOGLA DA TRPI MUŽEVLJEVO NASILJE! Potresna ispovest roditelja Maje Jovanović Luković

Podeli vest

Maja Jovanović Luković koja je za dva dana trebalo da napuni 30 godina, svoj rođendan nije dočekala jer se obesila u štali, u ivanjičkom planinskom selu Čečina gde je živela sa 20 godina starijim suprugom Veroljubom i šestogodišnjom kćerkom Anastasijom

Komšije kažu da je nesrećna žena sebi spremila odelo za sahranu, napisala oproštajno pismo, sve to ostavila u spavaćoj sobi i sebi oduzela život.

U oproštajnom pismu je navela “da ne može više da trpi nasilje svog supruga”. Iako je sadržaj oproštajnog pisma šokirao Srbiju, rodbina i prijatelji bili su upoznati u njene probleme, jer modrice i prelome od batina koje je dobijala od muža nije mogla da sakrije, ali bili su bespomoćni jer u strahu od supruga i činjenice da bi mogla ostatati bez deteta, Maja se uvek se vraćala u Čečinu.

Majka Mirjana: Bežala kod nas, ali se vraćala mužu da ne ostane bez deteta

Roditelji Miroslav i Mirjana u izjavi za agenciju RINA kažu da nije tačno da svoju ćerku nisu primali nazad.

Foto: RINA

- Ona se vraćala i bila kod nas nekoliko puta, ali njen muž bi uvek dolazio po nju i ona bi se zbog kćerke vraćala životu sa njim. Mi smo joj govorili da ostane, da ne ide, ali ona bi odgovarala da ne može bez deteta - kaže kroz suze Majina majka Mirjana i priseća se dana uoči tragedije.

- Pričale smo telefonom, rekla je da sutra dolazi u Ivanjicu i da će doći da nas obiđe, ali u toku razgovora sam čula da su se Maja i Veroljub žestoko posvađali, a sutra nas je dočekala ta strašna vest. Ona više nije mogla da izdrži, trpela je da se ne bi rastala od deteta a evo na ovaj način se sa njom rastala zauvek - rekla je Mirjana za RINU.

Foto: RINA

Otac Miroslav skrhan bolom ne želi za javnost još uvek da komentariše da li su institucije napravile propust i da li bi Maja danas bila živa da su policija i Centar za socijalni rad pravilno radili svoj posao.

- Mog deteta više nema, tuga je ogromna. Mi smo se trudili da joj pomognemo koliko možemo, ali bili smo nemoćni. Ako ima pravde u ovoj zemlji nadam se da će se pronaći odgovorni i oni koji su pogrešili u celom postupku - ističe Miroslav Luković.

Foto: RINA

Da li su institucije odradile svoj posao?

Nasilje u porodici dva puta je u toku 2018. godine prijavljeno policiji u Ivanjici. Prvo je to uradio Majin otac Miroslav, a drugi put su slučaj nadležnima prijavili lekari kad su konstatovali da je evidentirane povrede na telu Maji naneo muž. Tada je policija donela hitne mere zabrane prilaska žrtvi, a slučaj prosledila nadležnom tužilaštvu i Centru za socijalni rad u Ivanjici. Međutim, oba puta je tužilaštvo zaključilo da nema elemenata nasilja u porodici, jer je Maja u strahu za svoj i život svoje porodice pred tužiocem promenila svoj iskaz.

Direktor Centra za socijalni rad u Ivanjici, Darko Novaković za agenciju RINA je rekao da su radnici ove ustanove postupali po dopisu koji su dobili od ovdašnje policije.

- Izvršene su terenske posete u selu Čečina gde su Jovanovići živeli, vršeni su individulani razgovori sa Majom, njenim mužem i porodicom. Njene izjave su često bile konfuzne, ali smo joj ponudili svaki vid zaštite koji su našoj nadležnosti. Predlagali smo da ode u Sigurnu kuću, ali ona je to odbila. Potpisala je da ne želi te usluge. I nakon toga praćeno je stanje u porodici Jovanović, zvali smo je i pitali kakva je situacija. U svakom razgovoru nuđena joj je pomoć i motivisali smo je da promeni život, govorili smo kome može da se obrati za pomoć, ali nismo imali baš zahvalnu saradnju sa njene strane - izjavio je Novaković i dodao da je kompletan dosije o slučaju Maje Jovanović poslat resornom ministarstvu Beogradu koje će zaključiti da li je u radu Centra za socijalni rad bilo nekih propusta.

Foto: RINA

Dete ostalo kod oca, a Majina svekrva se takođe obesila

Maja Jovanović Luković sahranjena je na porodičnom groblju u Crnjevu, mestu gde je odrasla a ne u selu Čečina u kojem je je bila udata. Majka Mirjana kaže da je Majina želja u oproštajnom pismu bila da ni suprug, ni njegova rodbina ne prisustvuju sahrani ali da ni to nije ispoštovano. Šestogodišnja Anastasija, nakon samuobistva majke ostala je kod oca.

- Zakon o porodici njega je prepoznaje kao roditelja koji nakon msrti majke nastvalja da se stara o detetu. On se o ćerki na adekvatan način brinuo i dok je Maja bila živa - rekao je Darko Novaković.

Komšije kažu da ovo nije prva tragadija u porodici Jovanović, jer se Majina svekrva, pre nekoliko godina takođe obesila u istoj štali.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žile

pre 5 godina

Sada kukaju, koliko puta su je vratili nazad dok je bežala od nasilnog muža. Neka im je prosto duši ali oni neće lako umreti. Roditelji pamet u glavu, nema te sramote koja je veća od svog rođenog deteta. Pustite šta svet i komšije pričaju, volite i prihvatite svoju decu.

Gojko

pre 5 godina

Zbog ove "muskarcine" dve zene su se obesile, a cuva cerku, sta mislite ko je sledeca zrtva?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija