• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

11.04.2019

08:34

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA! SAMOUBISTVO DEČAKA ŠOKIRALO CELU SRBIJU! Vasilije (12) se ubio zbog igrice!

Vesti

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA! SAMOUBISTVO DEČAKA ŠOKIRALO CELU SRBIJU! Vasilije (12) se ubio zbog igrice!

Podeli vest

Dečak skočio iz stana sa sedmog sprata zgrade na Novom Beogradu. U oproštajnom pismu napisao da je ljut što mu je majka zabranila da igra video-igricu "Fortnajt"

Dečak Vasilije R. (12) ubio se preksinoć skočivši iz stana sa sedmog sprata zgrade u Nehruovoj ulici na Novom Beogradu! Mališan je prethodno ostavio u sobi oproštajno pismo, u kome je naveo da je ljut i očajan jer mu majka ne dozvoljava da igra popularnu video-igricu "Fortnajt"!

Nesrećni dečak je pohađao šesti razred Osnovne škole "20. oktobar" na Novom Beogradu, a živeo je sa majkom i dve starije sestre.

Foto: Informer DN

Telo našao komšija

Za sada nije poznato tačno vreme kada je mališan skočio sa zgrade, jer ga je porodica preksinoć oko 23 sata ispratila u sobu na spavanje, i tad su ga poslednji put videli živog.

 

Osam odsto maloletnika zavisno je od igrica u razvijenim zemljama, u Kini i Južnoj Koreji i do 15 odsto

- Kad je ostao sam, dečak je napisao oproštajno pismo, koje je kasnije nađeno na njegovom pisaćem stolu. U pismu je nabrojao nekoliko problema koji su ga mučili, ali očigledno ga je najviše zabolela ta zabrana igranja igrice "Fortnajt", čemu je posvetio najveći deo pisma. U jednoj rečenici se požalio i na neki manji nesporazum sa jednom drugaricom, ali čini se da to nije bilo presudno da mališan digne ruku na sebe. Kad je završio sa pisanjem, izašao je na terasu i skočio sa oko 25 metara visine na travnjak - navodi naš izvor.

Stanar ove zgrade ugledao je telo dečaka na travnjaku oko pola sata iza ponoći. Mališan je tada još davao znake života.

- Ubrzo su i Vasilijeve majka i sestre saznale šta se desilo. Pozvana je Hitna pomoć, koja je dečaka prevezla u bolnicu. Međutim, i pored napora lekara, Vasilije je oko pet sati ujutro podlegao povredama - objašnjava naš sagovornik.

DOŠAO JE KUĆI I SAMO SKOČIO KROZ PROZOR! Jezivi detalji samoubistva malog Vasilija (12)! NIJE OTIŠAO U SMRT ZBOG VIDEO-IGRICA!

 

Svi igraju

Igrao je pet-šest sati dnevno. Ali nije samo on igrao "Fortnajt", pola škole igra tu igricu
Vasilijev drug

Kažnjen zbog ocena

Na mestu gde je nastradao mali Vasilije juče smo zatekli njegovog uplakanog drugara.

- Bio je stvarno dobar drug. Nije bio "vukovac", ali uvek je bio odličan. Jeste često igrao "Fortnajt" i bio je ljut kad mu je mama zabranila da igra to, ali Vasilije nikada, ni u šali, nije pominjao da će se ubiti - priča očajni dečak.

Doktor Mladenović: Skidanje sa igrica isto kao i sa heroina

Foto: Informer DN

Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, kaže da Svetska zdravstvena organizacija od prošle godine preterano igranje igrica tretira kao bolest zavisnosti!
- Apstinencija od igranja igrica je ista kao i kod heroinskih zavisnika. Potpuno je ista kriza, koja se manifestuje razdražljivošću i agresivnošću, kako prema drugima, tako i prema sebi, što, nažalost, može dovesti i do suicida. Mi u institutu već nekoliko godina radimo na ovom problemu. U dnevnoj bolnici, ali i u ambulanti, svake godine lečimo između 10 i 15 takvih pacijenata. Nažalost, mnoga deca koja imaju ovaj problem nisu registrovana i ne dobijaju adekvatnu pomoć - objašnjava Mladenović.
Prema njegovim rečima, najveći broj dece zavisnika od igranja igrica je u Kini i Južnoj Koreji.
- U tim zemljama je između 10 i 15 odsto tinejdžera zavisno od igrica, dok se u ostalim državama taj procenat kreće od dva do osam odsto, u zavisnosti od razvijenosti zemlje - kaže on.
Poseban problem kod dece zavisnika je to što oni potpuno gube interesovanje za sve osim za igrice, a dešava se da čak i napuste školovanje.
Na pitanje koji je vremenski maksimum koji maloletnici mogu provesti uz telefon ili kompjuter a da ne postanu zavisni, doktor kaže da je to najviše deset sati nedeljno. Sve preko toga je zavisnost.
- Optimalno je najviše sat, do sat i po dnevno, ali ne više od 10 sati nedeljno! Nakon toga moraju uslediti minimum dva dana apstinencije. Ako se ova granica prelazi, maloletnik postaje zavisnik - navodi načelnik, i dodaje:
- Tinejdžerima moramo pomoći sistemski. Treba redukovati agresivne sadržaje u medijima, ali moramo raditi i na podršci porodici i povećanju životnog standarda. Moj savet roditeljima je da što više vremena provode sa decom.

Na pitanje da li zna koliko je često Vasilije igrao tu igricu, njegov drug je rekao:

- Pa pet-šest sati dnevno. Ali nije samo on igrao "Fortnajt", pola škole igra tu igricu!

 

 Deset sati nedeljno je maksimalno vreme za igranje igrica, preko toga je zavisnost

Komšija nastradalog mališana ispričao nam je da se njegov unuk družio sa Vasilijem.

- Ne mogu da dođem sebi od šoka. Ne mogu da verujem... Vasilije je bio veselo dete, lepo vaspitano. Do pre nekoliko dana je često dolazio kod mog unuka, a onda je iznenada prestao. Pitao sam unuka šta je s Vasilijem, a on mi je rekao: "Loše su mu ocene, pa ga je mama kaznila." Njih dvojica su često zajedno igrali igrice, ali nikad mi nije palo na pamet da bi se neko dete ubilo zbog toga. To je strašno! - priča komšija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Anna

pre 5 godina

Imala sam isti problem sa svojom cerkom koja je otisla u susedni grad na skolovanje. Do tada, bila je sportista, bavila se slikanjem, vrlo aktivna...Upoznala je decka koji je bio u svetu video igrica i tako je i ona pocela sa njim. Kada je dolazila vikendom kuci, provodila je sate i sate igrajuci video-igrice. Jedanput sam joj iskljucila internet i ona onako besna izlazi iz svoje sobe, uzima moj lap-top i baca na zemlju, stolicu lomi...prava kriza!!! Odmah sam nazvala skolu, medijatora, porodicnog doktora, psihologa...Nisam mogla vise da ignorisem situaciju u kojoj smo se svi nasli. Htela je cak i skolu da napusti, imala je puno izostanaka i to sve zbog igrica. Puno je para potrosila kupujuci sve te igrice, koji su jako skupe. I ja sam pocela odlaziti na terapiju kod psihologa jer mi je sve to bilo jako bolno i tesko....Cerka je uz profesionalnu pomoc pocela polako da shvata problem ali je trebalo vise od godinu dana terapije, podrsku skole, moje podrske da izadje iz tog ZLA, zvane VIDEO-IGRICE! Danas ima 25 godina, vratila se sportu, radi, ima divnog momka i srecna sam sto je opet ona stara osoba koja zivi punim plucima.Ja , kao majka sam puno propatila zbog toga ali nisam sedela skrstenih ruku vec sam trazila pomoc. Savetujem sve roditelje ako imaju slican problem neka se obrate psiholozima, skoli, neka dete sto vise orientisu ka sportu i zdravom zivotu i naravno, puno razgovora i poverenja. Zao mi je sto se ugasio jedan mladi zivot, tek 12 godina! Roditeljima i sestrama iskreno saucesce...

SS

pre 5 godina

Saučešće porodici,strašna misao jednog mladog bića da sebi oduzme život zbog nametnutog zla interneta,deci i omladini gde imaju pristup svemu i svačemu,a šlag je još da prosveta uvodi u školu buku i upotrebu interneta.Sad navodno deca uče i edukuju se u školama preko telefona i kompjutera.Vrlo intrigantna odluka i potez prosvete.Zamislite učenje matematike u 5-om razredu osnovne škole,strašno jer deca pored tog načina učenja, ne znaju šta je ugao,krug itd.

grckizet

pre 5 godina

Ne zapadu. Ne da izgubimo sve vise Slavenska zivota. Kakav UZAS. CCCC

stanko

pre 5 godina

Sram vas bilo, širite nepouzdane informacije. Za vas je sve rijaliti. Pa nije vam ovo vest da li se i skim Stanija j*be.

Boban

pre 5 godina

Predsednik Vučić treba da zabrani te demonske igrice! Izgubili smo jednog anđela...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija