• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. G.

07.09.2019

01:14

ŠOK! BRAT I SESTRA OD TRI I ŠEST GODINA ZAPANJILI RODITELJE: Stric nam je dao ekstazi da budemo jaki i moćni!

Vesti

ŠOK! BRAT I SESTRA OD TRI I ŠEST GODINA ZAPANJILI RODITELJE: Stric nam je dao ekstazi da budemo jaki i moćni!

Podeli vest

Perica D. (32) demantovao da je svoje bratance namerno drogirao, tvrdi da su deca slučajno pronašla ekstazi. Mališani, međutim, otkrili da im je dao "bombone" upakovane u celofan Sunđer Boba, od kojih će biti najjači

Stric nam je dao bombone u celofanu Sunđer Boba i rekao nam da ćemo od njih biti jaki i moćni. Onda nam je pozlilo, kazali su roditeljima mališani, uzrasta tri i šest godina, kojima je stric Perica D. (32) u utorak uveče iz čiste obesti dao po ekstazi u njihovoj kući u Novom Pazaru!

Krio drogu

U Peričinom stanu policija je pronašla manju količinu ekstazija i špric u kom je najverovatnije bila neka droga
Izvor iz istrage

 

Mališani su zbrinuti u bolnici, gde im je ispran želudac, a bahati Perica je na saslušanju negirao da je namerno dao drogu deci svog brata.

Jedva stajali
Perica, inače, živi u istoj kući sa bratom i njegovom porodicom, ali u zasebnim stanovima. Kako smo saznali, on je juče pred tužiocem rekao da su njegovi bratanci u utorak uveče slučajno našli ekstazi u njegovim stvarima.


- Pravdao se da su deca iz radoznalosti uzela tablete, misleći da je slatkiš, i da nije ni znao šta se desilo s bratancima dok ih njihova majka nije odvela kod lekara. Tvrdio je i da je uvek bio brižan prema bratovljevoj deci i da im nikad ne bi naudio. Prilikom pretresa njegovog stana policija je pronašla manju količinu ekstazija i špric u kom je bila nepoznata tečnost, koja je poslata na veštačenje jer se najverovatnije radi o nekom narkotiku - kazao je naš izvor.

Činjenice

 

* Ekstazi ili MDMA je sintetička psihostimulatorna droga, napravljena još 1912. godine, a popularnost je stekla šezdesetih godina
* Najčešće se konzumira gutanjem tableta, ali neki ga konzumiraju ušmrkavanjem, kao kristalni beli prah
* Uživaoci prve efekte osete nakon 30 do 45 minuta. U početku osećaju zatezanje vilice, znojenje, sušenje usta, podrhtavanje i ubrzani rad srca, ali i halucinacije
* Ulični nazivi za ekstazi su "bombona", "bonkas", "eks", "ekser", "golubica", "vesela tableta"...
* Na tabletama su utisnuti znakovi simboli srca, smajlija, golubice, likova iz crtanih filmova...

Peričino pravdanje su, međutim, demantovali sami mališani, koji su do detalja ispričali roditeljima kako su progutali drogu.


- Kazali su da im je stric ponudio bombone, koje su bile upakovane u celofan sa likom Sunđer Boba. Rekao im je da će od tih bombona biti jači i moćniji, pa su ih deca izgrickala i progutala, ali im je ubrzo pozlilo. Kad je majka mališana videla da oni jedva stoje na nogama, da su potpuno pogubljeni, odmah ih je odvela u bolnicu, gde je ustanovljeno da su progutali neku psihoaktivnu supstancu i urađena im je detoksikacija organizma - objašnjava naš sagovornik.


Deca su i dalje pod lekarskim nadzorom, ali oni više nisu životno ugroženi.
Perica je, inače, na svom Fejsbuk profilu ranije objavljivao slike sa bratom i bratancima, ali i brojne fotografije sa motivima marihuane. On je dugogodišnji narkoman, a verovatno je i sam bio drogiran kad je umalo otrovao decu.


Toksikolog profesor Dragan Joksović kaže da je sreća u nesreći što su mališani odmah odvedeni u bolnicu, gde su lekari brzo reagovali i isprali im želudac.
- Nadam se da je taj stric odmah uhapšen! To što je uradio je strašno i, naravno, vrlo opasno. Važno je da je odmah primećeno da su deca uzela nešto sumnjivo i da je posle toga reakcija bila brza. Zbog toga deca neće imati posledice, ali moglo je da se završi tragično - objašnjava naš poznati toksikolog.

FAKTI: Žrtve ekstazija

 

* 2. novembar 2018. - Sofija S. (15), učenica drugog razreda gimnazije u Aranđelovcu, preminula je pošto je na žurci progutala samo jednu tabletu ekstazija. Tinejdžerka je umrla posle četiri dana borbe za život na VMA.
* 5. jul 2018. - Mirjana M. (21) iz Velikog Mokrog Luga nađena je mrtva u iznajmljenom stanu u Ulici cara Lazara 13 u Beogradu posle poziva mladića M. M. (20), koji je s njom konzumirao ekstazi.
* 24. jun 2018. - Učenica Politehničke škole u Kragujevcu Marija M. (16) bila je sa starijim bratom kod druga u naselju Šumarice kada je uzela smrtonosnu dozu droge
* 20. jun 2018. - Mladića Nemanju Š. (18) iz Bačke Palanke otac je našao mrtvog na krevetu, a sumnja se da se predozirao ekstazijem.
* 17. jun 2018. - Beograđanin Jovan P. (17) preminuo na VMA, nakon što je nađen ispred beogradskog splava dok se grčio u užasnim bolovima. U telu je imao pet puta veću dozu ekstazija od smrtonosne. Umro je dan uoči punoletstva.

 

Užasne posledice
Inače, ekstazi ili MDMA, halucinogena je i stimulativna droga i kao takva nikako ne bi smela da završi u organizmu mališana. Jedna tableta kod odraslih ljudi izaziva ushićenje i euforiju, ali rapidno ubrzava rad srca i izaziva dehidraciju, smetnje u vidu, toplotne talase i mučninu. Mnogi odrasli se od nje osećaju anksiozno, konfuzno, paranoično, kao da neko želi da ih povredi. Telo počinje naglo i veoma opasno da se zagreva zbog nemira koji konstantno osećate. Upravo to može dovesti do otkazivanja bubrega, jetre, oštećenja srca, a u težim slučajevima izaziva epileptične napade, oticanje, trajno oštećenje mozga, ali i smrt.


Ekstazi je zato jedna od najopasnijih droga, a zbog relativno niske cene je i među najdostupnijima i kod nas i u svetu. Prošle godine ulice srpskih gradova preplavio je "prljavi" ekstazi, izrađen u kućnim laboratorijama, koji je za posledicu imao smrt nekoliko tinejdžera. 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija