• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.11.2019

09:08

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO! OVO JE ŠIPTAR KOJI JE ĆOSIĆU DAO 249.862 EVRA! U Albaniji ga optužuju da je narko-bos!

Politika

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO! OVO JE ŠIPTAR KOJI JE ĆOSIĆU DAO 249.862 EVRA! U Albaniji ga optužuju da je narko-bos!

Podeli vest

Baškim Ulaj je vlasnik firme 'Gener 2' iz Tirane koja je šefu TV N1 Jugoslavu Ćosiću uplatila četvrt miliona evra! Albanska opozicija optužuje Ulaja da je član narko-klana 'Tropoja', a UN ga sumnjiče da pere pare za narko-kartele

Direktor TV N1 Jugoslav Ćosić dobio je od januara 2018. do marta 2019. godine na račun svoje firme 'Ki konekšn' čak 249.862 evra od Šiptara Baškima Ulaja, čoveka koga u Albaniji optužuju da je narko-diler i koga specijalizovane službe UN sumnjiče kao perača prljavih narko-miliona!
Kada je Informer u četvrtak objavio dokaze da je Ćosić iz Albanije dobio četvrt miliona evra i to na ime 'poslovnog konsaltinga', on sam je saopštio da mu je te pare uplatila firma 'Gener 2', koja je navodno finansirala osnivanje televizije A2. A jedini vlasnik ove firme je više nego kontroverzni Baškim Ulaj!

I FBI ga sumnjiči

Ulaj je tajkun koji se obogatio u vreme tamošnje privatizacije, a u Albaniji i regionu optužuju ga da preko svog građevinskog biznisa pere novac šiptarske narko-mafije! Reč je o čoveku koji se nalazi u prvih 20 najbogatijih Albanaca i njegovo bogatstvo se procenjuje na oko 350 miliona evra.

Mario Spasić,
Savet za monitoring

Ovaj slučaj se mora detaljno ispitati. Ovo su teške optužbe, a činjenica je da svoj svoga najbolje poznaje. Tako i javnost u Albaniji najbolje zna sumnjive poslove i tokove novca svojih kontroverznih biznismena

Lulzim Baša, dugogodišnji lider Demokratske partije Albanaca i bivši gradonačelnik Tirane, o Ulajevim sumnjivim poslovima javno je govorio u albanskoj skupštini još 2017. godine, kada je upitao Edija Ramu zašto štiti narko-oligarhe.

- Da li Zamir Mane, Šefket Kastrati, Ram Gecaj i Baškim Ulaj peru pare od droge?! Kako je moguće da oni grade i sarađuju sa državno-privatnim partnerstvima?! - upitao je Baša premijera Edija Ramu, koji je tada poručio da nikome, pa ni Baškimu Ulaju, neće braniti da 'radi i razvija Albaniju'.

Kako prenose mediji u Albaniji, Ulajevo poslovanje postalo je ove godine čak i predmet interesovanja američkog FBI. Kako pišu u Tirani, Rama je spreman da se, po američkom nalogu, odrekne Ulaja samo da bi sebi sačuvao glavu".

ĆOSIĆ SE UPLEO KO PILE U KUČINE! Hoće da tuži Informer, a neće da objasni zašto su mu Šiptari dali 249.862 evra!

Foto: Tanjug

 

"Baškim Ulaj u rukama FBI i albanske pravde: Rama predaje oligarha kako bi spasio svoju glavu", samo je jedan od naslova u albanskim medijima.

Ko je Baškim Ulaj

* Jedan od 20 najbogatijih Albanaca
* Njegovo bogatstvo se procenjuje na preko 350 miliona evra
* Vlasnik je firme 'Gener 2', koja se bavi građevinskim radovima i ritejlom, ali i telekomunikacijama
* Njegova firma gradi po čitavom regionu, u Crnoj Gori, Hrvatskoj...

Tu, međutim, nije kraj kontroverzi u vezi s finansijerom Jugoslava Ćosića. Baškim Ulaj se pojavljuje i kao jedan od finansijera brojnih projekata u Crnoj Gori, a poslanik opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević tvrdi da se Baškim Ulaj nalazi na listi specijalizovane kancelarije Ujedinjenih nacija za praćenje narko-trafikinga, i to kao visokopozicionirani član kartela Tropoja.

- On je član albanske mafije Tropoja i u izveštaju UN za organizovani kriminal (UNODC) koji imam, on je ocenjen kao osoba koja se bavi pranjem novca za narko-kartel povezan s bivšim predsednikom i premijerom Albanije Saljijem Berišom. Ujedinjene nacije imaju u Beču specijalizovanu instituciju kaja se bavi praćenjem narko-trafikinga. U njihovom izveštaju se pominje upravo Baškim Ulaj... - naveo je Medojević protestujući u skupštini protiv odluke crnogorske vlasti da Ulaju da koncesiju za gradnju hotela u Kolašinu.

JUGOSLAVU ĆOSIĆU OD ŠIPTARA 249.862 EVRA! Veoma sumnjive finansije direktora televizije N1

Komentar na sve ove informacije Informer je juče pokušao da dobije od Jugoslava Ćosića. Međutim, do zaključenja ovog broja on nije odgovarao na naše poruke i pozive. Prethodno je Ćosić pokušao da zastraši Informer najavljujući krivične prijave zbog navodne kampanje.

Foto: Informer

CRNO NA BELO Dokaz o uplatama Ćosiću

Istraga, pod hitno

S druge strane, Marko Matić iz antikorupcijske mreže 'Antidot' poziva nadležne institucije da se pod hitno pozabave novonastalom situacijom.
- Otkrićem da iza firme koja je Jugoslavu Ćosiću uplatila skoro 250.000 evra stoji osoba koja se sumnjiči za pranje novca albanskih narko-kartela podiglo je ovaj skandal na nivo afere koja zahteva hitnu reakciju nadležnih organa. Tužilaštvo i policija moraju u ovom slučaju da ispitaju sve okolnosti, uključujući i krajnju destinaciju uplaćenog novca pošto je, s obzirom na poslove kojima se bavi Ćosićev poslovni partner, moguće da je i ovde u pitanju bilo pranje novca - naglašava Matić.
 

Bečić: Sve to mora da se ispita

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić kaže da to što je neko medijska ličnost ili političar ne treba da predstavlja smetnju za utvrđivanje zakonitosti poslovanja.
- Ako je vaša informacija tačna, zgranut sam činjenicom da je Ćosić sebi dozvolio da finansijski bude povezan sa osumnjičenima za narko-trafiking - objašnjava Bečić, dodajući da ako postoji bilo kakva sumnja u tokove novca, to treba ispitati.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Očigledno, pod zaštitom Kosovskih službi... zato je i "pozvan" da plati te "usluge" Ćosića prema Kosovu.

Lala iz Banata

pre 4 godine

Није ми јасна само једна ствар...?! .. Што му је "закино" оних 138 "Еврића"...???

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija