• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Š.

28.11.2019

21:48

POD OVIM LAŽNIM IMENIMA U HRVATSKIM PASOŠIMA krili su se NAJPOZNATIJI SRPSKI KRIMINALCI

Vesti

POD OVIM LAŽNIM IMENIMA U HRVATSKIM PASOŠIMA krili su se NAJPOZNATIJI SRPSKI KRIMINALCI

Podeli vest

Čak 30 osoba uhapšeno u Hrvatskoj jer je obezbedilo pasoše te zemlje za više od 1.000 kriminalaca iz Srbije, među kojima su bili pripadnici "zemunskog", "škaljarskog" i "kavačkog" klana

Hrvatska policija uhapsila je juče 30 ljudi koji su pribavili lažne pasoše te zemlje za više od 1.000 kriminalaca iz Srbije i Crne Gore! Među lažnim državljanima Hrvatske tako su se našli i pripadnici nekadašnjeg "zemunskog klana", ali i zloglasnog "škaljarskog" i "kavačkog"!

Krali identitete

Hapšenja su izvedena na području Zagreba, Karlovca i Zadra, a kao vođa grupe označen je Nusret Seferović (49), predsednik Veća romskih udruženja Hrvatske. On je, kako se sumnja, posredovao između kupaca pasoša i hrvatskih policajaca, koji su takođe uhapšeni u ovoj akciji. Policajci su bili zaduženi da pribave lažna dokumenta.

DAVALI 9.000 EVRA ZA LAŽNO DRŽAVLJANSTVO! Zbog prodaje nelegalnih pasoša U BEČU PALA 51 OSOBA!

Prema pisanju hrvatski medija, akcija hapšenja je pripremana i planirana skoro godinu dana.
- Pripadnici ove grupe su nabavljali i izrađivali originalne pasoše za pripadnike "škaljarskog", "kavačkog" i nekadašnjeg "zemunskog klana", ali i ostalih bandi u zemljama okruženja. Sve je funkcionisalo tako što bi službenici hrvatske policije za pasoš iskoristili lične podatke nekog stvarnog hrvatskog državljanina, koji godinama nije vadio putna dokumenta, a ubacili bi fotografiju kupca. Na taj način kriminalci su imali mogućnost nesmetanog kretanja širom sveta sa zvaničnim pasošem izdatim od hrvatske policije - navode tamošnji portali.

Mediji su preneli i da su ti pasoši završavali kod pripadnika klanova koji se povezuju sa nekoliko desetina mafijaških likvidacija u celom svetu.
- Ponekad se nije radilo o osobi za kojom je bila raspisana poternica, nego je kupac dokumenta jednostavno želeo da prelazi granice neprimećen. Međutim, najčešće se radilo o beguncima pred zakonom, i to za najteža krivična dela - objavili su mediji u Hrvatskoj.

SRPSKI KRALJ ORGANSKE HRANE PAO SA 4 TONE DROGE! Otkrivamo detalje FILMSKE AKCIJE NA AUTOPUTU! Policija zaustavila audi, a onda je usledio ŠOK

Foto: Informer DN

Milorad Ulemek Legija

Inače, među najpoznatijim vlasnicima lažnih hrvatskih pasoša je i Milorad Ulemek Legija, kom je hrvatski MUP izdao taj dokument u aprilu 2003. na ime Vlado Vukomanović. Utvrđeno je da je on čak 26 puta prešao granice šest zemalja sa tim dokumentom, sve dok nije uhapšen 2. maja 2004. u Beogradu zbog učešća u ubistvu Zorana Đinđića i zločina "zemunskog klana".

Osim Legije, hrvatsku "putovnicu", kako Hrvati zovu pasoš, imao je i Sretko Kalinić zvani Zver, kome je taj dokument izdat 2006. godine na ime Drago Cersar. Kalinić je imao još jedan hrvatski pasoš, koji je naknadno dobio, i to na ime Milivoj Mandić.

Preko konzulata

Hrvatski pasoš je koristio i Luka Bojović, kao i njegov saradnik i bivši "zemunac" Vladimir Milisavljević Budala. U Vladimirovom pasošu stajalo je ime Marijan Barišić, a reč je o Hrvatu koji je nestao 2008. godine u Blajburgu u Austriji. I Luka i Vladimir služe višegodišnje kazne zatvora u Španiji.

Foto: Informer DN

I Darko Šarić je dobio lažnu ličnu kartu na ime Tomislav Savatović, a zatim je u hrvatskom konzulatu u BiH, u Tuzli, zatražio i dobio pasoš na to ime. Zanimljivo je da za to krivično delo nikada nije odgovarao.

Takođe, putovnicu je imao i Veselin Vesko Vukotić, pripadnik "starije garde" srpskog i crnogorskog podzemlja. Putovnica mu je izdata 2006. godine u hrvatskom konzulatu u Madridu, na ime Ludvig Bulić.

Najpoznatiji lažni hrvatski državljani

1. Milorad Ulemek Legija
2. Sretko Kalinić Zver
3. Luka Bojović
4. Darko Šarić
5. Veselin Vesko Vukotić
6. Mića Nikolić Sarma, vođa novosadskog narko-klana
7. Safet Kalić, vođa klana iz Rožaja
8. Dragan Duduć Fric, pripadnik klana Darka Šarića
9. Vitomir Bajić, pripadnik Šarićevog klana
10. Radovan Jelušić, pripadnik pljačkaške bande "Pink Panter"
11. Đorđe Ždrale, vođa klana iz Istočnog Sarajeva


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija