• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

30.12.2019

12:14

ODLOŽENO ROČIŠTE PRED SUĐENJE ZA UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA za 11. februar! Optužnica nije prevedena

Vesti

ODLOŽENO ROČIŠTE PRED SUĐENJE ZA UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA za 11. februar! Optužnica nije prevedena

Podeli vest

Pred Specijalnim sudom u Prištini danas je za 11. februar odloženo pripremno ročište pred suđenje optuženima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici, jer dopunjena optužnica nije prevedena na srpski jezik

Suđenje je odloženo na predlog predsednika suda Veljona Kurtaja, pošto je konstatovao da nedostaje prevod dopunjene optužnice, koja je u sud stigla u petak, 27. decembra.

Sudija je istakao da dokazi koji su predloženi u optužnom aktu moraju da budu prevedeni na jezik optuženih i pitao je optužene i branioce da li se može nastaviti sa početnom raspravom i simultanim prevodom ili imaju potrebe da dobiju novu optužnicu prevedenu na srpski jezik, kako bi se braniocima dalo na vremenu da se blagovremeno pripreme za odbranu.

Potom je od Specijalnog tužioca zatražio da u što kraćem roku prevede optužujuće dokaze priložene da budu razmatrani u postupku.

Budući da Specijalni tužilac nije mogao da kaže tačan datum kada će dopune optužnice biti prevedene, sud je zahtevao da se to učini u što kraćem roku, prenosi Kosovo online.

Iako je prethodno bilo najavljeno da će suđenje biti zatvoreno za javnost, novinarskim ekipama je bilo dozvoljeno da prate tok procesa.

Sudija Kurtaj dozvolio je medijima da današnju raspravu snimaju na početku svega dva minuta.

- Imajući u vidu da za ovaj posupak vlada veliko interesovanje javnosti dozvoljeno je da novinari budu prisutni tokom suđenja, ali s tim što je ograničeno snimanje kamerama na dva minuta - rekao je sudija Kurtaj.

Na današnjem ročištu sudu se obrati jedan od optuženih koji je u pritvoru, Nedeljko Spasojević.

On je rekao da zbog loših uslova i lične bezbednosti u pritvoru u Gnjilanu traži premeštaj u zatvor u Severnu Mitrovicu. Sudija mu je rekao da se obrati pismenim putem i da će zahev biti razmotren naknadno.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest osoba - Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović, kojom ih tereti za umešanost u ubistvo Ivanovića.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja, u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima, u saizvršilaštvu.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da deluje od 2011. godine.

- Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe, znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrole politike u severnom delu Mitrovice - piše u saopštenju kosovskog tužilaštva.

Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, koje su dovele do ubistva Olivera Ivanovića.

Niko od osoba sa ove optužnice nije optužen za izvršenje samog ubistva, odnosno počinioci su i dalje nepoznati.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija