• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. IVANČEVIĆ

17.01.2020

23:30

TITOV UNUK UBIO ČOVEKA I IZVUKAO SE! Potomak Josipa Broza neće biti kažnjen za tragediju! KAKVA NEPRAVDA!

Vesti

TITOV UNUK UBIO ČOVEKA I IZVUKAO SE! Potomak Josipa Broza neće biti kažnjen za tragediju! KAKVA NEPRAVDA!

Podeli vest

Edvard Broz još 1992. u Zemunu skrivio saobraćajku u kojoj je poginuo Gojko Popović. Broz odmah posle udesa pobegao u Zagreb i izbegao bilo kakvu odgovornost

Titov unuk Edvard Broz (69) neće snositi nikakvu odgovornost za to što je još 1992. mortus pijan skrivio stravičnu saobraćajku u Zemunu, u kojoj je poginuo njegov prijatelj Gojko Popović! Edvard je posle udesa pobegao u Hrvatsku, a u Srbiji mu ni posle 28 godina nije izrečena presuda za ovu tragediju.

Ovaj predmet je proteklih 11 godina "mirovao" u Višem sudu u Beogradu i tek nedavno je stvar pokrenuta sa mrtve tačke, pa Brozu sledeće nedelje počinje novo suđenje! Međutim, po hrvatskim zakonima, Brozu je ovo delo već zastarelo, pa on neće biti izručen Srbiji čak i ako ovde, nekim čudom, bude osuđen!

Zbrisao čamcem

Kobni udes se, naime, dogodio 20. avgusta 1992, a bivši Okružni sud je naredne godine izdao poternicu za Edvardom. On je uhapšen tek 21. januara 2008. na graničnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju. Međutim, posle tri dana pritvora pušten je da se brani sa slobode. Krajem marta iste godine, na početku suđenja, izjavio je da je krenuo u Srbiju "jer je krajnje vreme da plati dug prema pokojnom Popoviću". Edvard je tada predao sudu hrvatski pasoš kao garanciju da neće napuštati Srbiju tokom postupka, uz obećanje da će se javljati na 15 dana.

Foto: Public

Međutim, pošto se nije pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, sud je u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu. Kasnije se ispostavilo da je Broz čamcem prebegao preko Drine u BiH, a potom sa ličnom kartom ušao u Hrvatsku.

Njegov branilac Vlada Petrović izjavio je tada da je Edvard napustio Srbiju jer nije imao materijalnih uslova za život. Od tada do danas ovaj sudski proces je zato i "mirovao".

Ipak, krajem prošle godine Viši sud u Beogradu je odlučio da ga ponovo aktivira, pa je pripremno ročište bilo zakazano najpre za 19. decembar, a potom je pomereno za 21. januar.

Brozov advokat kaže za Informer da je ponovno aktiviranje ovog slučaja puka formalnost, bez skoro ikakvog izgleda da Edvard ikada bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne!

- Još 2012. poslao sam predlog Višem sudu da se taj predmet ustupi Hrvatskoj i da se Brozu tamo sudi. Međutim, sud je odlučio da to ne bi bilo celishodno, s obzirom na to da je posle 20 godina to delo, prema hrvatskim zakonima, zastarelo! To konkretno znači da, ukoliko naš sud i osudi Broza, Hrvatska neće izvršiti kaznu i neće ga isporučiti - objašnjava Petrović i dodaje:

- U svakom slučaju, novi proces može biti dugotrajan i skup, a ne može se okončati svrsishodno. Postupak se može nastaviti o trošku naših poreskih obveznika najdalje do 2022, kada i po našem zakonu nastupa apsolutna zastarelost.

Bio pilot i inspektor policije

Edvard Broz je rođen 1951. u Subotici. Sin je Žarka Broza i Tereze Kujundžić, a ime je dobio po dedinom i očevom prijatelju Edvardu Kardelju. Završio je Pilotsku školu u Mostaru i Fakultet opštenarodne odbrane u Beogradu. Bio je pilot JNA i inspektor za maloletničku delinkvenciju u GSUP Beograd. Napustio je policiju 1986. i otvorio kafanu u Zemunu, koja je propala tri godine kasnije, posle čega se odselio u Zagreb i pokušao da bude biznismen. Oženjen je Gordanom i ima dva sina.

Zbog svega toga, iluzorno je očekivati da će se Titov unuk do tada pojaviti pred sudom u Beogradu i rizikovati eventualnu robiju od dve do 12 godina za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, za šta se tereti. Sve to upućuje na zaključak da je novo suđenje naloženo samo forme radi i da će presuda, kakva god bila, ostati tek "mrtvo slovo na papiru".

Foto: Informer

Prema optužnici, Broz je svojim BMW-om izazvao fatalnu nesreću tako što je velikom brzinom prestizao "jugo" i gradski autobus, pa direktno udario u jedan "mercedes". Popović, koji je bio na mestu suvozača u BMW-u, na mestu je poginuo, dok su Edvard, njegov sin Žarko i prijatelj Bojan Pejić, koji su takođe bili u autu, teško povređeni. Veštaci su utvrdili da je Edvard u momentu nesreće imao 2,05 promila alkohola u krvi!

Nedostaje mu Beograd

U poslednjem intervjuu koji je 2012. dao za jedan beogradski list Edvard je izjavio da mu mnogo nedostaje Beograd, u kojem je proveo najlepše godine detinjstva i stekao najbolje prijatelje. Izrazio je nadu da će za njim biti ukinuta poternica kako bi mogao slobodno da putuje i poseti majku u Beču i sestru Zlaticu u Beogradu.

O tragediji koju je izazvao rekao je sledeće:

- Ako je svrha kazne da se delo ne ponovi i da se čovek nauči pameti, onda sam ja već ispunio svrhu. Prošlo je mnogo godina bez ponavljanja dela, pa ne vidim kome ide u korist da me sada kažnjava. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija