• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Š.

14.02.2020

07:26

KOD BOJANA NAĐENO 50.000 DOLARA koji su policiju odveli do JEDNE OD NAJVEĆIH PREVARA U SRBIJI

Vesti

KOD BOJANA NAĐENO 50.000 DOLARA koji su policiju odveli do JEDNE OD NAJVEĆIH PREVARA U SRBIJI

Podeli vest

Četvorica Beograđana "pala" sa 20.564 falsifikovane novčanice od po 100 američkih dolara. Nameravali su da većinu tog lažnog novca prodaju u inostranstvu za 25 odsto vrednosti pravog novca

Četvorica muškaraca uhapšena su prekjuče u Beogradu sa više od dva miliona lažnih američkih dolara!

Otkrivene su čak 20.564 falsifikovane novčanice od po 100 američkih dolara, a osumnjičeni su nameravali da ih prodaju u inostranstvu za 25 odsto vrednosti pravog novca!

Mesecima ih pratili

Ovo je rekordna zaplena lažnog novca u poslednjih nekoliko decenija, a akciju su izveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Narodnom bankom Srbije.

- Iza rešetaka su Bojan M. (34), Miroslav M. (41), Momčilo M. (43) i Milan M. (35), svi iz Beograda, kod kojih je pronađeno tačno 2.056.400 lažnih američkih dolara. Oni su nameravali da većinu tog lažnog novca zamene u inostranstvu za 25 odsto vrednosti pravog novca, što znači da su očekivali zaradu od oko 500.000 dolara - rekao je naš izvor iz istrage.

Četvorica falsifikatora su, kaže on, uhapšeni posle višemesečnog praćenja.

- Najpre je uhvaćen Bojan M., koji se smatra vođom grupe, kod koga je pronađeno oko 50.000 lažnih dolara. Nakon toga su uhapšeni i njegovi saradnici, kod kojih je otkriveno još oko dva miliona lažnih dolara - ispričao je naš sagovornik.

Foto: MUP Srbije

 

Osim novca, zaplenjena je i savremena oprema za štampanje, kao što su inkdžet štampači, toneri, kompjuteri i specijalni papiri potrebni za štampanje novčanica. Daljom istragom biće utvrđeno koliko je tačno lažnog novca ova grupa pustila u opticaj u našoj zemlji.

Menjači traže ličnu kartu za otkup dolara

U Srbiji je na snazi odluka Narodne banke Srbije po kojoj svako ko menja američke dolare, a posebno se to odnosi na novčanicu od 100 dolara, mora da pokaže menjaču lična dokumenta. Ovaj propis je uveden upravo zbog toga što se dolari najlakše falsifikuju.

"Odlukom o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova propisano je da je menjač dužan da kod svake prodaje novčanica apoena od 50 i 100 američkih dolara u potvrdu o prodaji upiše određene podatke građana. Upisuju se ime i prezime prodavca novčanica, njegov JMBG, ali i daje se na uvid lična karta ili pasoš. Takođe, upisuje se i serijski broj novčanice koja se želi promeniti", navode u NBS.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Samo budala falsifikuje novcanice od 100 dolara...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija