• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

25.02.2020

14:40

IKONOPISAC VLADAN POKUCAO JELICI (82) NA VRATA i nekoliko trenutaka kasnije USLEDIO JE ZLOČIN KOJI JE ZGROZIO SRBIJU

Vesti

IKONOPISAC VLADAN POKUCAO JELICI (82) NA VRATA i nekoliko trenutaka kasnije USLEDIO JE ZLOČIN KOJI JE ZGROZIO SRBIJU

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu za teško ubistvo protiv Vladana Grahovca (27) iz Raške kojom ga tereti da je 31. avgusta prošle godine u njenom stanu na Bulevaru Zorana Đinđića ubio, a zatim opljačkao Jelicu Tartarovski (82).

Kako je ustanovljeno tokom istrage, starici koja je živela sama, naneo je 26 ubodnih rana nožem, a zatim je još osam puta udario čekićem. Tužilaštvo tvrdi da je motiv stravičnog ubistva koristoljublje jer je Grahovac nakon zločina izvršio premetačinu i ukrao 760 evra.

Prema navodima optužnice, Vladan je oko 22 sata zakucao došao do njenog stana na petom spratu zgrade i pokucao, a kada mu je otvorila, rukama je odgurnuo vrata usled čega je Jelica pala na pod hodnika.

- Iz ranca je izvadio nož čije je sečivo dugo 21 centimetar i čekić, i žrtvi naneo 26 ubodnih rana po glavi, licu, grudnom košu, leđima i vratu, a zatim je udario čekićem po leđima i vratu, nakon čega je tukao pesnicom i stopalima. Smrt je nastupila usled uboda u desnu stranu grudnog koša jer je došlo do presecanja plućne arterije i aorte. Povrede joj je nanosio u periodu ne manjem od petnaest minuta čime joj je naneo bolove i patnje velikog intenziteta, zbog čega je napad okvalifikovan kao teško ubistvo – navelo je tužilaštvo.

Grahovac nije slučajno došao u Niš jer je u zgradi u kojoj je Jelica živela bio podstanar dok je studirao stomatologiju i znao je da živi sama. Nakon svirepog zločina je pobegao u Beograd gde ga je policija pronašla u iznajmljenom stanu. Baš iz tog razloga tužilaštvo je zatražilo da mu se produži pritvor u kojem se nalazi od hapšenja 4. septembra prošle godine.

Foto: facebook

- Postoji opasnost od bekstva je optuženi nema prebivalište ni boravište na području Niša već u Raškoj, a nakon izvršenog dela boravio je u Beogradu na neprijavljenoj adresi. Takođe, osnov za produženje pritvora je kazna od preko deset godina koja je propisana za teško ubistvo kao i uznemirenje javnosti koje je ovaj zločin izazvao a koje bi moglo ugroziti nesmetano vođenje postupka - navodi tužilaštvo.

Grahovac se pred tužilaštvom branio ćutanjem, ali je policija obezbedila dovoljno dokaza koji ga terete za Jeličino ubistvo. Osim otisaka prstiju i bioloških tragova na mestu zločina, policija je pribavila snimke video nadzora iz Kliničkog centra u Nišu gde je dan nakon zločina zatražio zdravstvenu pomoć jer se posekao dok je ubijao staricu.

Takođe, ubicu su odale i nadzorne kamere sa ulaza stambene zgrade koje su pokazale da je više puta ulazio i izlazio jer se, kako je kasnije ustanovljeno, vraćao na mesto zločina da bi uklonio tragove.

Na mestu ubistva pronađen je i nož kojim je Jelica ubijena, a u stanu u Beogradu i novac koji je od nje ukrao. Psihijatrijsko veštačenje je pokazalo da je Vladan u momentu izršenja zločina bio uračunljiv te da je bio svestan svoga dela i posledica koje će nastupiti.

Grahovac se bavio ikonopisom i na svom Fejsbuk profilu objavljivao je fotografije svojih radova. Živeo je na relaciji Raška - Beograd, a njegovi poznanici kažu da je bio nestabilan, te da je pokušavao samoubistvo. Nije ranije osuđivan, ali se pred Osnovnim sudom u Raškoj protiv njega vodi postupak zbog teške krađe.

Ukoliko bude osuđen, Grahovcu preti maksimalna kazna do 40 godina zatvora jer je delo počinio pre 1. decembra otkada je u Krivični zakonik uvedena doživotna robija za izvršioce najtežih krivičnih dela.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija