• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji list

18.05.2020

08:44

AVION PUN LEPOTICA I MISTERIOZNIH, CRNIH TORBI otkrio jednu od najvećih svetskih zavera čiji je glavni akter bio ČOVEK IZ CRNE GORE

Vesti

AVION PUN LEPOTICA I MISTERIOZNIH, CRNIH TORBI otkrio jednu od najvećih svetskih zavera čiji je glavni akter bio ČOVEK IZ CRNE GORE

Podeli vest

Neverovatna priča o čoveku koji je pokušavajući da švercuje drogu osmislio plan koji je šokirao i policiju.

S jedne strane život plejboja kakav se samo poželeti može. Letovanja, putovanja i veze s prelepim devojkama misicama i zečicama, luksuzni stanovi, privatni mlaznjaci. S druge strane, život pun rizika i nesigurnosti, pretnje smrću, dogovori s južnoameričkim "saradnicima", sastanci s Kostarikancima osuđenima zbog ubistva koji dolaze u Zagreb i na hrvatsku obalu. Kratki susreti u hotelu u Ljubljani s prijateljima iz Italije za koje će se posle utvrditi da su pripadnici mafije iz Katanije. Kratak videolink s osobama za koje je rekao da su osobe iz javnoga života njegove rodne Crne Gore.

I celo to vreme stalna igra nadmudrivanja i paranoje s policijom na tri kontinenta, od hrvatskoga PNUSKOK-a, preko pet policija Evropske unije, do hongkonške policije i američke Agencije za suzbijanje droge (DEA) i Evropola. Paranoje koja se na kraju ispostavila opravdanom jer su mu te sve službe zajedničkom akcijom, nakon ko zna koliko vremena tajnog praćenja, u maju prošle godine uspele da stave lisice na ruke.

 


Život je to koji je živeo čovek najviše poznat kao Majkl Doković (61), međutim zavisno od identiteta kojim se koristio za razne prilike neki su ga znali kao Živka Jovića, neki kao Radovana Trzina, “Majka”, “Babu” i ko zna kako još sve ne. Izvesno je da je taj čovek rođen 1959. u Podgorici u Crnoj Gori, kao Iljmija Frljučkić, ali je nakon burne kriminalne karijere u devedesetima u SAD-u, na kraju koje se našao i na udaru američke Tajne službe zbog kriminala vezanog uz monetarni sistem Iljmiju uglavnom njegovi poznanici znaju kao Majkla Dokovića.Nakon što je s radara nestao pre 18 godina i nakon što je proteran iz SAD-a drugi put, Doković se pojavio tek nedavno, u julu prošle godine, nakon što je u međunarodnoj akciji svetskih policija, predvođenih hrvatskom, uhapšen u Baselu pri preuzimanju 600 kilograma gotovo 100%-tnog kokaina koji je nekoliko sati pre privatnim avionom doleteo iz Urugvaja. Prema zaključcima istrage, Doković i njegovi saradnici za prikrivanje pošiljke unajmili su čitavu grupu hostesa koje su, i ne znajući zapravo, glumile bogate putnice na kratkom putovanju u Južnu Ameriku.

 

Akcija se zvala “La Familia”, a nakon desetomesečne istrage, USKOK je u petak podigao optužnicu protiv Dokovića i sedmoro njegovih navodnih saradnika. On je u međuvremenu izručen iz Švajcarske u Hrvatsku.
Uskok je u optužnici pokušao da rekonstruiše sve što su svetske policije u tajnoj međunarodnoj akciji prikupile u razdoblju od dve godine pre hapšenja tajno snimane telefonske razgovore i tajnu policijsku pratnju na tri kontinenta, poslovnu dokumentaciju za iznajmljivanje i kupovinu  privatnoga mlaznjaka za letove do Južne Amerike i natrag, iskaze svedoka - saradnika i devojaka Dokovića, finansijske izveštaje o imovini okrivljenih i slično. Sve to trebalo bi, smatra Uskok, poslužiti da bi se zatvorio krug dokaza oko okrivnljenih i dokazalo ne samo da su prebacili jednu isporuku od 600 kg kokaina s kojom su i uhapšeni nego da su činili zločinačku organizaciju koja je već ranije isto tako prebacivala mlaznjacima drogu u Europu, a to su nameravali i da čine i u budućnosti, kao i da je Doković bio vođa te organizacije.

Gotovo svi okrivljeni, uključujući Dokovića, ne smatraju se krivima za ono što im se stavlja na teret.


Doković je na ispitivanjima u Švajcarskoj tvrdio da nema nikakve veze s drogom, međutim, konkretna pitanja istražitelja pokušao je da relativizuje. Pogotovo se to odnosi na pronađenu SMS komunikaciju s izvesnim Oskarom Karenom iz Perua, kojem je 2. maja 2019. poslao poruku: “Ptica dolazi za 10 dana u Urugvaj. Možeš u nju staviti šta god želiš, ja i MCC idemo sa 200 i Pruge 200 i drugi sa 200, 25% istoga dana napuštaju u tvoje ruke”. Tužitelji smatraju da je tu jasno kako je reč o razgovoru o pošiljci i njenim delovima i da postoje tri deoničara pošiljke od 600 kg, u kojoj svaki ima udeo po 1/3, odnosno po 200 kg.

Drugookrivljeni Petar Šarac zvani Pjer, koji je prema optužnici bio veza s južnoameričkim dobavljačima, a koji je nekoliko puta putovao u Kostariku i Dominikansku Republiku takođe je porekao da ima bilo kakve veze s drogom. Kaže da je u Južnu Ameriku išao zbog zdravstvenih razloga jer ima problema sa začepljenjem arterija i mu je trebala operacija. Za dvojicu Kostarikanaca, Džonatana Roberta Holmesa Forbsa i Kristiana Vargasa, koji su u martu prošle godine došli u Zagreb i Split i kojima je plaćao smještaj, rekao je da su njegovi poznanici iz Kostarike, koji su došli u posetu.

 

 

Opasni Kostarikanci

Međutim, na osnovi međunarodnih provera USKOK je utvrdio da su obojica Kostarikanaca opasni kriminalci poznati tamošnjoj policiji zbog nasilnih kaznenih dela i trgovanja drogom. Takođe, policijska tajna pratnja otkrila je da su se Šarac i Forbs 29. marta u Splitu sastali s Leonom Drešajem, članom porodice Drešaj iz Tuzija u Albaniji, a kojeg su mediji, ali i pravosudne institucije u regionu povezivali s organizovanim kriminalom.

Takođe tokom istrage saslušano je nekoliko devojaka s kojima je Doković održavao vezu tokom dve godine, premda je svaka od njih znala da on ima stalnu devojku Nevenku Ćuturić u Srbiji. Svima se predstavljao kao trgovac voćem i povrćem iz Crne Gore te hotelijer koji ima nekoliko hotela, a jasno je bilo da je raspolagao velikim količinama novca kojim se razbacivao okolo. Vozio je nekoliko automobila, Mercedese, razne terence, Porše, a u Crnoj Gori je navodno imao i Teslu, ispričala je jedna od devojaka, inače Plejbojeva zečica. S vremenom, naravno, posumnjale su da je Doković samo biznismen i plejboj, najviše zato što zapravo nikada nije imao poslovne sastanke. Stalno je menjao telefone, od kojih su neki bili posebno zaštićeni od prisluškivanja. Svoj život s Dokovićem opisivali su kao putovanja u Dubai, u države Evropske unije, Srbiju, gde je Doković uvek imao iznajmljene stanove ili apartmane i to vrlo skupocene.

Foto: Tanjug

 

Parking u Amsterdamu

Jedna od njih primetila je da Doković uz sebe imao i pištolj, a kad ga je pitala za oružje, rekao je da ga ima “iz fore”. 

Na jednom putovanju u Ljubljani u hotelu Doković se susreo s dvojicom prijatelja iz Italije, a kad je tim svedokinjama policija kasnije pokazivala fotografije, prepoznali su pripadnike kriminalne grupe iz Katanije. Jedna od devojaka je u avgustu 2018. u Opatiji u hotelu videla kako Doković preko videopoziva razgovara s nekoliko muškaraca iz Crne Gore za koje joj je kasnije rekao da su to osobe iz političkoga života u Crnoj Gori i da je on već s njima bio na Hvaru.
Tužitelji su saslušali i nekoliko osoba koje su Doković i Šarac u Zagrebu angažovali da “prevoze automobile”. Tražili bi ih uz novčanu naknadu prevezu automobil npr. u Amsterdam te ga ostave u jednoj garaži dva dana, a zatim da se istim automobilom vrate u Zagreb ili u neki drugi evropski grad.
Iako svesni da verojatno prevoze nedopuštenu robu, istražiteljima su rekli da su na to pristajali zbog finansijske situacije i da zapravo nisu niti hteli da znaju ništa o tome što voze. Od jednoga od tih “vozača” Petar Šarac je zatražio da iz Beča preko granice preveze jednog njegovog prijatelja, međutim, na granici ih je zaustavila policija i toga prijatelja uhapsiulam, a bio je to Bobo Nedeljkovski, član skupine koja je u Švajcarskoj ukrala slike Pola Sezana u vrednosti oko milijardu kuna. Poseban deo čitave priče koja se pripisuje Dokoviću i drugima bila je organizacija privatnog aviona koji je u maja 2019. odletieo na nekoliko dana u Urugvaj, da bi se zatim vratio u Nicu, a kojim je prevezeno 600 kilograma kokaina s kojim je na kraju Doković i uhićen.

Naime, nije to bila samo organizacija prevoza nego je, kako sumnja USKOK, čitav let trebao biti maskiran kao turistički let “zlatne omladine" u Južnu Ameriku, što je, naravno, bio paravan za krijumčarenje droge. Zbog toga je preko jedne turističke agencije angažovana grupa devojaka, a osim devojaka iz Rijeke, muški deo lažne elite na izletu u Urugvaj, činilo je i nekoliko mladih Čeha.

Međutim, sve je ispočetka krenulo pogrešno. Devojkama koje su okupili preko agencije su rekli da idu na izlet najpre u Paragvaj i da će biti hostese u luksuznom kasinu u toj zemlji. Ubrzo se plan promenio pa su im rekli da umesto u Paragvaj idu u Urugvaj. Do tih promena je došlo, kako se to može zaključiti iz prisluškivanih razgovora, jer je Doković imao problema s nabavom samoga aviona. Devojke su najpre doletele u Prag, odakle su trebale poleteti preko Nice za Južnu Ameriku. U Pragu su, tvrde, upoznale i Dokovića kojeg je njihov voditelj Serkan Unverdi zvao “Babo” te im rekao da je on njihov šef, ali se nakon večeri Doković udaljio i posle ga više nisu videle. Međutim i taj let iz Praga na kratko je otkazan pa su se devojke već počele vraćati u Hrvatsku kad ih je Unverdi nazvao da se ipak ide i to hitno.

Foto: Pixabay

 

Jedan od čudnih uslova je bio da devojke ne nose nikakav prtljag, samo najosnovnije. Jedna od njih, koja je bila na letovanju u Nemačkoj, donela je veliki prtljag, zbog čega je Unverdiju “pao” mrak na oči. Ipak, sve su ih potrpali u avion kojim su upravljali češki piloti koji će takođe završiti iza rešetaka s Dokovićem.
Pre poletanja iz Praga piloti su devojkama podelili dokumentaciju koju je trebalo da prouče ako ih neko u Urugvaju pita za razlog dolaska. Neke od njih dobile su brošuru prema kojoj su u Urugvaj došle kako bi radile turističko istraživanje za Unverdijevu agenciju, a druge brošuru o istraživanju uticaja 5G mreže. Nove enigma pojavila se u Nici, gde je u avion ukrcano 15 velikih torbi s odećom. Devojkama su objasnili da je običaj kad se ide u Urugvaj da se lokalnom stanovništvu donesu torbe s odećom za siromašne, nakon čega su poleteli. Jedna od devojaka je torbe i fotografisala te stavila na Fejsbuk na šta je Unverdi “poludeo” i tražio da to fotografiju odmah skine.

Crne torbe

Nakon sletanja u Montevideo, u kojem će ostati samo dan-dva, devojke su smestili u hotel, da bi im sledeći dan rekli da se vraćaju u Evropu. Devojke su primetile da su se na izlasku iz hotela u prtljazi za povratak ponovno pojavile one velike crne torbe u kojim je trebala biti ojeća za siromašne, međutim, kada su pitale Unverdija za torbe, on im je rekao da ništa ne brinu.

Međutim, torba je bilo i više nego što su poneli iz Evrope i bile su pretovarene. Izbio je novi nepredviđen problem jer su vozači njihovih kombija torbe dovezli do običnoga terminala u aerodormu u Montevideu, a ne do VIP terminala, gde torbe ne prolaze kontrolu.

Foto: Reuters

 


Videvši što se događa, Unverdi je pobesneo i počeo da histeriše da se torbe ponovno utovare i dovezu do VIP terminala, što su vozači i učinili. Torba je bilo toliko da nisu stale u prostor za prtljag nego su neke morale biti utovarene u prostor s putnicima, a pri utovaru Unverdi je rekao devojkama da slučajno ne otvaraju torbe u avionu, što je među njih unelo nelagodu jer su prvi put posumnjale da su deo nečega ilegalnoga.

- Počele smo međusobno tiho komentarisati da možda u prtljagu nije nekakav novac ili droga - rekla je na ispitivanju jedna od jevojaka. Let je dobro prošao pa su sleteli u Nicu, nakon čega su se one kombijem vratile u Hrvatsku, a torbe “s odećom za siromašne” nastavile su drugim putem. Ukrcali su ih u kombije i prevezli do Basela u Švajcarskoj gde će ih, s Dokovićem koji je došao da ih pregleda, pokupiti švajcarska policija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bg Dex 1970

pre 3 godine

Vaaauuu čoveče! Kakva priča. Nešto kao "Catch me if you can". Iskreno govoreći, ja bih takođe promenio identitet kada bi mi neko, po rođenju dao takvo ime(Iljmija), pa još u kombinaciji sa onakvim prezimenom.... bez dvoumljenja. Nego ostavimo po strani šale. Ipak je u pitanju neko ko nije igrač, nego ko vodi igru. Takvi su veoma uticajni gde god da kroče svojom nogom, a pogotovo u svom rodnom mestu, gradu, državi. Mislim da se zapravo radi o tzv. "vladaocu iz senke".Hapšenjem ovog lika, moguće je raskrinkati Mila Đukanovića i sve oko njega samog. Nemoguće je prosto da se u državici kakva Crna Gora, ne zna ko je ko, uzimajući u obzir njihov mentalitet.Sećate li se one afere sa drogom iz Italije koja se direktno vezivala za Mila. Tri dana se pisalo o tome i nakon toga, nikom ništa.. Milo čist?! Dakle, sada je uhvaćen taj koji može da počisti Mila, pod uslovom da ga ovaj pre toga ne "počisti". Živela Srbija!

deda Raša

pre 3 godine

Zbog te afere sa Italijom, Miloće biti doživotni predsednik. Neda on svoj imunitet za bilo koje pare. I ovaj može da priča šta mu milo ali kraj ce biti potpuno isti, tresla se gora, rodio se miš.

Bgdex1970

pre 3 godine

Sad, u ovom trenutku, Milo se ne može smatrati doživotnim predsednikom, jer je narod probuđen i vidi šta se dešava. Zloupotreba korone da bi se sprovodila njegova diktatura. To je i te kako očigledno. Može da ga podržavaju zvaničnici EU, NATO-a i ko sve još, ali se narod poslednji pita. Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija