• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

03.07.2020

10:15

MLADIĆ SKOČIO U JEZERO I UDAVIO SE! Tragedija na divljem kupalištu Beli kamen na Fruškoj gori!

Vesti

MLADIĆ SKOČIO U JEZERO I UDAVIO SE! Tragedija na divljem kupalištu Beli kamen na Fruškoj gori!

Podeli vest

Miljan Jovanović (28) iz Ratkova, iako neplivač, skočio je sa stene u jezero i u trenu nestao pod vodom. Telo našli ronioci Žandarmerije na oko 10 metara dubine

Miljan Jovanović (28) iz Ratkova udavio se u sredu u jezeru Beli kamen kod Fruške gore, kada je sa prijateljima došao na ovo divlje kupalište da se rashlade. Nikom, međutim, nije jasno zašto je Miljan, koji je neplivač, sam skočio sa stene u jezero, jer ga je voda u trenu progutala.

Ronili i tražili ga

Prijatelj stradalog mladića je oko 17 sati prijavio policiji da je Miljan nestao u jezeru. Odmah je angažovana ronilačka ekipa Žandarmerije, koja je iste večeri, oko 20 sati, na dnu jezera, na dubini od desetak metara, pronašla telo nesrećnog Jovanovića.

Miljanov otac Miodrag kazao je da je njegov sin bio neplivač i da mu je čudno što je uopšte pokušavao da se kupa u jezeru.

- Neko kaže da je sam uskočio u jezero, što mi je čudno jer nije znao da pliva. S druge strane, neki pričaju da se moj sin okliznuo na steni i da je upao u vodu. Njegovi prijatelji pokušali su da mu pomognu, ronili su, tražili ga pod vodom, ali uzalud. Miljanu nije bilo spasa - kazao je Miodrag.

Ekipa Hitne pomoći mogla je samo da konstatuje smrt, a telo, nakon uviđaja, nije poslato na obdukciju jer je bilo puno svedoka koji su potvrdili da je reč o nesrećnom slučaju i da se Miljan sam udavio.

Prema nezvaničnim saznanjima, stradali mladić nedavno je počeo da radi kao građevinski radnik u Novom Sadu, a pre toga je radio u privatnoj firmi u rodnom Ratkovu. Živeo je sa roditeljima i sestrom u porodičnoj kući u ovom sremskom mestu.

Voda kvalitetna, ali kupanje je zabranjeno

Nacionalni park "Fruška gora" stara se o tri veštačka akumulaciona jezera, i to o Sotu, kod istoimenog naselja, zatim Bruju i Moharaču, kod Erdevika. O još šest jezera brine Ribolovački savez Vojvodine, a o ostalima lokalne samouprave.

Nikola L. (67), nekadašnji nadzornik u čuvarskoj službi na Fruškoj gori, kaže da je voda na fruškogorskim jezerima čista.

- Jezera se napajaju iz izvora i nema zagađivača, pa su s te strane ona bezbedna za kupače. Međutim, gotovo svakog leta se dešavaju utapanja, pre svega mlađih ljudi, koji su slabi plivači i jednostavno samo potonu. Nema spasilaca da na vreme reaguju, što je bio slučaj i sa mladim Miljanom u sredu po podne - kaže Nikola.

 

Inače, jezero Beli kamen nastalo je posle iskopavanja za cementaru u Beočinu, a osamdesetih godina počelo je da se puni vodom. Prema nekim procenama, sada je na nekim mestima duboko oko 60 metara. Lepota ovog jezera svakog leta privlači mnogobrojne posetioce, koji se kupaju uprkos tome što je to tamo zabranjeno.

Glavno izletište

Novosađanin J. M. (37) kazao nam je da sa porodicom često provodi letnje vikende na jezeru Beli kamen.

- To je glavno izletište u ovom kraju, a voda je fenomenalna. Ne znam zašto niko ne upravlja jezerom i ne organizuje tamo spasilačku službu - kaže on.

Na Fruškoj gori se nalazi ukupno 16 veštačkih jezera, od kojih je 13 planski izgrađeno za navodnjavanje, dok su Beli kamen, Ledinačko i još jedno jezero nastali neplaniranim plavljenjem rudarskih kopova.

Nijedno od njih nije predviđeno za kupanje, ali na mnogima postoje divlja kupališta, pa se posetioci kupaju na svoju odgovornost. Opštine pod čijom su nadležnošću samo su istakle table sa natpisima da je kupanje zabranjeno. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija