• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

10.10.2020

08:33

Kristijan iz Hrvatske registrovao firmu u Beogradu: Nekoliko meseci kasnije, POLICIJA JE OTKRILA NEVEROVATNU MREŽU VREDNU MILIONE DINARA

Vesti

Kristijan iz Hrvatske registrovao firmu u Beogradu: Nekoliko meseci kasnije, POLICIJA JE OTKRILA NEVEROVATNU MREŽU VREDNU MILIONE DINARA

Podeli vest

Dvojica Hrvata H. P. (33) i J. K. (29) uhapšeni su u Srbiji zbog sumnje da su prevarili naše firme za čak sedam miliona dinara!

Prevaranti iz Hrvatske nudili su srpskim firmama da se za 4.500 dinara upišu u registar preduzeća, dovodeći ih u zabludu da iza svega stoji naša Agencija za privredne registre! Čak 1.572 srpske firme nasele su na ovu prevaru i uplatile novac direktno na račune prevaranata!

Treći u bekstvu
Kako smo saznali, Treći osnovni sud u Beogradu je nakon saslušanja odredio prevarantima pritvor do 30 dana.
- Dvojica Hrvata uhapšena su 2. oktobra posle istrage Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala. Za trećim članom ove grupe (32) intenzivno se traga i protiv njega će takođe biti podneta krivična prijava. Kako se sumnja, oni su varali naše preduzetnike preko firme "Digitalna platforma", koja je registrovana u Srbiji, i internet sajta www.privredni-registar.rs. Hrvati su dovodili u zabludu vlasnike preduzeća u Srbiji tako što su im slali koverte sa uplatnicama u kojima se tražilo da uplate po 4.500 dinara radi upisa u Privredni registar - objasnio je naš izvor iz istrage i dodao:

Foto: Public

 


- Na uplatnicama je bila napomena da, ako naše firme to ne učine do određenog datuma, moraće da uplate mnogo veći iznos, čak 15.000 dinara. Hrvati su izradili ukupno 186.300 uplatnica i ponuda za upis u Privredni registar koje su poslate našim firmama, na osnovu čega su čak 1.572 preduzeća uplatila traženi novac.
Inače, kada se pročulo da firmama stižu uplatnice i ponude za navodni upis u registar, Agencija za privredne registre (APR) odmah je upozorila preduzetnike da je reč o prevari i da oni ne stoje iza toga.

Isti naziv kao APR
Prema zvaničnim podacima APR, firmu "Digitalna platforma" registrovao je Hrvat Kristijan Grubišić u februaru ove godine u Novom Beogradu sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara. On je upisan kao jedini osnivač tog privrednog društva, koje upravlja internet stranicom privredni-registar. rs, a čiji je naziv gotovo identičan sa APR.
Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" takođe je podnelo krivičnu prijavu zbog obmanjivanja privrednika i pozvalo sve koji su nasamareni da se pridruže krivičnom gonjenju protiv prevaranata i da pošalju svoje podatke na mejl zastitnik. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bata

pre 3 godine

Ispade nasi glupi da gluplji nemogu biti a ujkani pametni ko Ajnstajn.... ma neka im, neka su ih navozali ko mlade majmune, kad se samo hvalimo do neba da smo najbolji u svemu a onda nam se desi nesto ovako.. neka brate, neka...

Radovan

pre 3 godine

Dakle, oni nikoga nisu doveli u zabludu jer je iz aviona bilo vidljivo da to nema veze sa APRom. Nije to ni prevara jer je nuđeno da se upiše firma na sajt. Nešto kao žute strane recimo. I oni koji su uplatili nisu bili dovedeni u zabludu ili prevareni, oni su bili neodgovorni prema svom poslu i novcu. Ako neko ikada uradi analizu tih 1500 firmi koje su platile, videće da to nisu baš najuspešnija preduzeća. Jer onaj koji je to platio nije uopšte pročitao šta piše na tom papiru, a kad se tasko odnosiš prema svom poslu onda ne možeš biti uspešan. Nema šanse da je ozbiljan direktor preduzeća, vlasnik ili ozbiljan preduzetnik odobrio plaćanje ako je samo tri minuta posvetio tom papiru, a to mu je valjda obaveza kao savesnom privredniku. Pa ne plaćate automatski ni račun za komunalije ako ne proverite da li je sve u redu. Ako ništa drugo, proverite da li su vam proknjižene sve ranije uplate, pa ako slučajno nisu za toliko umanjite uplatu. Da ponovim, oni koji su platili nisu prevareni, oni su neodgovorni prema svom poslu i ja bi za nauk kaznio njih. A ova ekipa je samo i igrala na neodgovornost ljudi. Da li je moralno, možemo diskutovati, ali protivpravno nije. Pročitajte uslove na zadnjoj strani tog dopisa i sve će vam biti jasno. Ali, trebalo je posvetiti tome tri minuta.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija