• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

21.10.2020

11:35

Usamljeni deda živeo je u selu u srcu Šumadije: Pravio je med i bio dobar prema komšijama, a KADA JE OTKRIVENO KO JE U STVARI, CELO SELO JE ZANEMELO

Vesti

Usamljeni deda živeo je u selu u srcu Šumadije: Pravio je med i bio dobar prema komšijama, a KADA JE OTKRIVENO KO JE U STVARI, CELO SELO JE ZANEMELO

Podeli vest

Belgijanac Erik Lamers (60), ultradesničar osumnjičen za silovanje maloletnice u svojoj zemlji, ali i za brojna ubistva, krio se u srcu Šumadije, u Velikom Krčmaru, u zabačenoj kući obrasloj šibljem i drvećem.

Bavio se proizvodnjom meda i uglavnom je izbegavao kontakte sa spoljnim svetom. Tek povremeno bi seo da popije pivo ispred lokalne prodavnice, gde bi razmenio pokoju rečenicu na lošem srpskom sa drugim meštanima.

Sve plaćao elektronski
Meštani Velikog Krčmara ostali su u šoku 7. oktobra kad je naša policija uhapsila tihog i gotovo neprimetnog Lamersa po međunarodnoj Interpolovoj poternici. Još veći šok je usledio kad su saznali da je Erik zapravo neonacista, pedofil i ubica!
Olga Srećković, radnica u prodavnici u koju je Erik povremeno svraćao na pivo, ispričala nam je da je on delovao kao kulturan i povučen čovek.

- On nikoga nije dirao ovde. Svi smo u šoku... Navraćao je u prodavnicu, seo bi tu ispred da popije pivo... Za njega su svi meštani imali samo reči hvale. Bili smo zgranuti kada smo u novinama pročitali šta se sve piše o njemu - kaže Olga.
Ona dodaje i da je Erik izbegavao da ide u grad. Sve račune za kuću, koju je kupio u ovom selu pre nekoliko godina, plaćao je elektronski. Dok je renovirao kuću, materijal je naručivao preko interneta, a radnike je plaćao u kešu.
- On izgleda dosta starije nego na slikama koje smo videli u novinama. Solidno je govorio srpski, ali je imao onaj karakterističan akcenat, sa onim "rrhhh". Njegovog oca Martina (85), za kog su pojedini mediji pisali da je takođe u Srbiji, nikada nismo videli - rekla je Olga.
Meštani koje smo juče zatekli ispred prodavnice nisu prestajali da pričaju o misterioznom komšiji iz Belgije. Neki su sada ljuti na njega i "žao im je što se nisu lično obračunali sa pedofilom", dok su drugi tvrdili da je Lamers ipak bio korektan komšija, uprkos teškim optužbama.
- Ne dao mu Bog da je nekog pokušao da pipne u našem selu! - komentariše jedan ljutiti meštanin dok "nateže" pivo:

Foto: Ucentar.rs/screenshot

 


- Zar takav kriminalac da nam dođe u srce Šumadije, pa još i naši majstori da mu popravljaju kuću?! Bruka!
Kad ga je komšija opomenuo da je Erik ipak bio pristojan i pošten prema njima, ovaj ljutiti meštanin je naglo promenio mišljenje, pa je pognute glave priznao:
- Jeste, ne mogu da grešim dušu... Sve radnike i majstore koji su mu radili na kući je ispoštovao i platio. Nikome nije ostao dužan u selu.
Meštanin Nenad Đ., koga smo sreli na putu do Lamersove kuće, rekao nam je da je Erik imao neku devojku iz Maroka, koja ga je povremeno posećivala u Srbiji.
- Koliko se odomaćio ovde, govori i činjenica da je od opštine Rača tražio dozvolu da izgradi poslovne prostorije za skladištenje meda. Med je planirao da izvozi u Belgiju i na srpskom je pregovarao sa ovdašnjim seljacima o otkupu. I sam Lamers je zapatio pedesetak košnica. Osnovao je i firmu... Zaista niko nije ni slutio, niti može da poveruje da je reč o kriminalcu - kazao je Nenad.
Lamersova kuća, inače, odaje utisak da je hteo da se sakrije od radoznalih pogleda meštana. Imanje je zabačeno, na brdu, a kuća je gotovo nevidljiva sa ulice od ogromnog šiblja i drveća. I ograda je zarasla, kapija se samo nazire od gustog rastinja, dok je sa zadnje strane imanja njiva, koju je Erik kupio nakon što je isplatio kuću.
Kada se uđe u dvorište, do kuće vodi put, koji je takođe sav okružen šibljem, živom ogradom i voćnjakom. Ispred kuće su naslagana drva za ogrev, a pored je pomoćni objekat, koji je nedavno renoviran.
Podsetimo, Lamers je uhapšen 7. oktobra u Srbiji po međunarodnoj Interpolovoj poternici jer se u Belgiji tereti da je 2007. seksualno zlostavljao tada 12-godišnju ćerku svoje devojke. Erik prilikom hapšenja u kući u Velikom Krčmaru nije pružao otpor, niti je progovorio ijednu reč, a policajci su mu zaplenili kompjuter i diskove, koji će biti predmet dalje istrage. Trenutno je u ekstradicionom pritvoru i čeka odluku o izručenju.

Foto: Ucentar.rs/screenshot

 


Zanimljivo je da je Lamers nakon hapšenja 2007. u Belgiji uspeo da pobegne i tad se verovatno prvi put obreo u Srbiji. On je ubrzo zatim uhapšen u našoj zemlji i izručen je 2008. Ostalo je nejasno šta se dogodilo s Erikom nakon izručenja Belgiji, ali je činjenica da se ubrzo našao na slobodi.
Lamers je u međuvremenu u više navrata dolazio u Srbiju, i prilikom jedne od tih poseta našoj zemlji kupio je kuću u Velikom Krčmaru.

Došao u septembru
Izvor iz istrage kaže da je Lamers poslednji put došao u Srbiju krajem septembra ove godine, ali Belgija je baš u to vreme ponovo raspisala međunarodnu poternicu za njim i on je ovde uhapšen.
Inače, belgijski mediji pišu da je Erik jedan od najopasnijih kriminalaca i bivši pripadnik ekstremne desničarske nacističke organizacije "Vestland nju post" (WNP). U gangsterskim krugovima ima nadimak Zver, a 1991. osuđen je na doživotnu robiju zbog ubistva dva juvelira, oca i sina, koji su trgovali dijamantima u Antverpenu. Međutim, Erik je u zatvoru bio samo do 2002, kada ga je Vrhovni sud Belgije pomilovao i pustio na slobodu. 


Povezivan sa zloglasnom bandom ubica

Mediji u Belgiji navode i da je Lamers u svojoj ranoj mladosti bio povezivan sa mafijaškom bandom zvanom "Brabantske ubice", koja je odgovorna za seriju krvavih pljački koje su se dogodile u belgijskoj provinciji Brabant između 1982. i 1985. godine. Tada je u nekoliko pljački, pre svega robnih kuća, ubijeno čak 28 ljudi, a 22 osobe su ranjene, ali nijedan član ove bande nikad nije uhvaćen niti procesuiran.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
cccc

pre 3 godine

Pa ovaj je amater za crnogorsku mafiju pa ih je puna Srbija i niko ih ne hapsi.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija