• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

22.12.2020

13:52

BIVŠI PRIPADNIK osumnjičen da je ubio brata Arkanovog telohranitelja, a evo ko je BIO PRAVA META

Vesti

BIVŠI PRIPADNIK osumnjičen da je ubio brata Arkanovog telohranitelja, a evo ko je BIO PRAVA META

Podeli vest

U Višem sudu u Beogradu danas je održano pripremno rocište na ponovljenom suđenju nekadašnjem pripadniku Jedinice za specijalne operacije (JSO) Željku Simeunoviću (52) povodom optužbi za ubistvo Dalibora Mateovića 2004. godine, starijeg brata Zvonka Mateovića - nekadašnjeg telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana.

Ročište, koje je bilo zatvoreno za javnost, iz bezbednosnih razloga održano je u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Nakon ročišta, sud je početak ponovljenog suđenja zakazao za 28. januar, koje će biti otvoreno za javnost.

Simeunović je prvostepenom presudom bio osuden na 15 godina zatvora, ali je tu odluku ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Pucnjava u centru Beograda

Simeunoviću se sudi zbog optužbi za krivično delo ubistvo, za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Mateović je ubijen 6. februara 2004. godine u kafiću u Sremskoj ulici u Beogradu, a veruje se da je prava meta bio njegov brat, koji je, prema pisanju medija, sutradan trebalo da svedoči na suđenju za optuženima za ubistvo Ražnatovića 2000. godine.

Zvonko Mateović je na dan ubistva Arkana 15. januara 2000. godine bio jedini njegov telohranitelj koji je pucao i ranio u nogu Dobrosava Gavrića koji je tada ipak uspeo ga pobegne, mada je nekoliko dana kasnije uhapšen.

Foto: Zoran Sinko

Arkan je ubijen u "Interkontinentalu" u Beogradu 2000. godine



Gavrić je od 2006. godine opet u bekstvu, ali je osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Ražnatovića. Uhapšen je u Južnoafričkoj Republici, i čeka se odluka tamošnjeg pravosuđa o njegovom izručenju Srbiji, mada je on nedavno podneo još jedan zahtev za azil u toj zemlji.
Simeunović je optužen da je 6. februara 2004. godine, u bašti kafe-kluba u Sremskoj ulici ubio Dalibora Mateovića i teško ranio Slavišu Tomića, a onda se dao u bekstvo pritom pucajući na policjace, koji su mu uzvratili vatru.

Sumnja se da je Simeunović u kafiću prišao stolu za kojim je sedeo Dalibor Mateović sa Tomićem, kao i sa V.P, S.V, S.Š, Z.S. i R.K. i sa rastojanja od nekoliko metara iz pištolja ispalio više projektila u Mateovića, koji je preminuo na licu mesta.

Istom prilikom, jednim od projektila, pogodio i Tomića nanevši mu tešku telesnu povredu, nakon čega je trčeći pobegao. U ulici Carice Milice skrenuo je desno u pravcu TANJUG-a, kada su ga iz vozila uočili uniformisani policajci, koji su njegovo opis dobili preko radio veze.

Jedna od policajaca D.S. izašao je iz vozila i krenuo prema Simeunoviću sa namerom da ga zaustavi i utvrdi njegov identitet, u kom momentu se on okrenuo i počeo da beži u pravcu TANJUG-a.

D.S. pokušao da ga stigne trčeći za njim uz glasne povike: „Stoj policija“, ali je Simeunović u njega ispalio nekoliko projektila usled čega se D.S. bacio na kolovoz između parkiranih vozila.

Drugi policajac Z.S, je u međuvremenu okrenuo službeni auto i pristigao na lice mesta, pa je videvši kako D.S. pada iza parkiranog automobila iz svog službenog pištolja ispalio nekoliko projektila u pravcu Simeunovića, koji je posrnuo i pao na kolovoz ispuštajući pištolj.

Ukinuta presuda

Međutim odmah se podigao, uzeo pištolj i ispalio više hitaca u pravcu Z.S, a zatim pobegao u pravcu ulice Maršala Birjuzova, dok je Z.S. izašao iz službenog vozila i trčeći krenuo za njim, navodi se u ukinutoj presudi.

U blizini Osnovne škole "Kralj Petar“ Simeunović je primetio da Z.S. trči za njim pa je, kako se sumnja, ponovo pucao na njega gde mu je u neposrednoj blizini ispao crveni kačket, gde je i pronađen. 
Nakon toga se trčeći udaljio u pravcu Ulice Pop Lukina, navedeno je bilo u ukinutoj presudi.

U obrazloženju Apelacionog suda navodi se da je ova presuda morala da bude ukinuta jer sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, jer je nerazumljiva i protivrečna razlozima datim u obrazloženju, kao i jer nema razloga o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati su nejasni i nerazumljivi i u znatnoj meri protivrečni.

"Pojedine odlučne činjenice od značaja za pravilno i zakonito presuđenje su ostale neutvrđene i nedovoljno razjašnjene, tako da se presuda zasniva na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjenicnom stanju...", navodi Apelacioni sud.

Simeunović je uhapšen 2012. zbog razbojništva na Bulevaru Mihaila Pupina, 16. novembra 2010. godine tokom kojeg je odneto 11 miliona dinara, vlasništvo menjacnice „Pariz".

Dok je bio u pritvoru rasvetljeno je ubistvo Dalibora Mateovića.

On je 14. jula 2017. godine pokušao da pobegne od zatvorske straže prilikom privođenja u Viši sud na suđenje za ubistvo Dalibora Mateovića.

Naime, tada je prilikom izlaska iz marice odgurnuo jednog pripadnika službe za obezbeđenje i dao se u bekstvo. Međutim, brzom intervencijom četiri komadira, Simeunović je savladan je odveden u sud.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija