• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

15.03.2021

16:17

HRABRI STARAC IZ LEBANA KOJI JE RANIO RAZBOJNIKA: Napao me je sekirom, morao sam da pucam BRANIO SAM GOLI ŽIVOT

Vesti

HRABRI STARAC IZ LEBANA KOJI JE RANIO RAZBOJNIKA: Napao me je sekirom, morao sam da pucam BRANIO SAM GOLI ŽIVOT

Podeli vest

Razbojnik, maskiran fantomkom, upao je kroz prozor i tražio pare, preteći sekirom. Pokušao sam da ga urazumim, ali uzalud, zato sam pucao, priča Milutin Cvetković, koji odgovara za pokušaj ubistva, iako je branio goli život

Dremao sam u fotelji kad je razbojnik, maskiran fantomkom, upao kroz prozor u moju kuću. Tražio je pare, preteći da će ubiti i mene i ženu... Pokušao sam da ga urazumim, ali džabe... Morao sam da potegnem pištolj i da pucam, jada se Milutin Cvetković (86) iz Lebana, penzionisani policajac, koji je u subotu, malo posle ponoći, teško ranio razbojnika.

Starac se, za sada, tereti za pokušaj ubistva, uprkos nespornoj činjenici da je branio i ženin i svoj život od mnogo mlađeg, jačeg i naoružanog provalnika.

Supruga spavala

Opisujući detalje dramatičnog okršaja s razbojnikom, Cvetković kaže da je te noći, dok je on dremao u fotelji, njegova nepokretna supruga spavala u sobi.

- Prenula me je iz sna lomljava prozorskog stakla. Kad sam ugledao razbojnika u kući, sa fantomkom na glavi i podignutom sekirom, skočio sam sa fotelje kao oparen. Rekao mi je: "Ti imaš pare, rekli su mi da imaš puno para, ako mi odmah ne daš sve što imaš u kući, ode glava i tebi i tvojoj ženi" - priča Cvetković i dodaje da je čak i u tim zastrašujućim trenucima pokušavao da ostane pribran:

- Obratio sam mu se mirnim tonom, pokušao sam da razgovaram sa njim, ali se moja supruga mnogo uplašila, vrištala je...

Jaukao na podu Čim sam ga pogodio, on se srušio na pod i počeo da jauče. Odmah sam uzeo telefon i pozvao policiju, Milutin Cvetković

Da bi nekako umirio razbojnika, Milutin mu je rekao da će mu predati sav novac, samo mora da ga uzme iz sobe.

- Krenuo sam tobož po pare, praveći se da sam teško pokretan, a onda sam zgrabio pištolj. Znate, ja se od svog pištolja kalibra 7,65 nikada ne odvajam...

Uperio sam oružje u lopova i opet sam pokušao da ga urazumim, ali džabe... On je i dalje pretio da će nas pobiti, pa sam pucao u njega - kaže Cvetković.

U tom trenutku Milutin je bio ubeđen da je razbojnika upucao u nogu, jer je tako i ciljao, malo niže.

- Čim sam ga pogodio, on se srušio na pod i počeo da jauče. Odmah sam uzeo telefon i pozvao policiju. Tek kad su me odveli u policijsku stanicu, rekli su mi da sam ga pogodio u stomak i da mu je metak prošao kroz bubreg, koji su u međuvremenu morali da mu izvade - kaže Milutin.

Posle uviđaja ovaj bivši policajac je uhapšen, ali je ujutro pušten da se brani sa slobode. Tužilac ga tereti za ubistvo u pokušaju, za šta Milutinu preti višegodišnja robija. Međutim, usledila je oštra reakcija javnosti, koja je zahtevala da se Cvetković oslobodi svake odgovornosti.

Braniće se sa slobode

Bivši policajac u penziji Milutin Cvetković (86) uhapšen je u opštini Lebane, a nakon saslušanja pušten je da se brani sa slobode

Žao joj i lopova

Milutinova supruga posle svega kaže da joj je žao njenog muža, ali i teško ranjenog razbojnika.

- Plašila sam se da li će taj mladić preživeti dok se na podu previjao od bolova, jaukao i zapomagao. Nadam se da moj Milutin neće otići u zatvor, jer meni nema života bez njega - ističe starica.

Inače, Cvetkovići imaju dve odrasle ćerke, koje su udate. Milutin je nosilac brojnih priznanja za hrabrost i požrtvovan rad dok je radio u policiji i nikada nije imao mrlju u karijeri. Identitet bahatog razbojnika nije saopšten, ali su mediji objavili da ima 34 godine. Iz bolnice su kratko saopštili da je u teškom stanju i nisu želeli da daju prognoze.

U trenutku pljačke je, navodno, imao i dvojicu pomagača, koji su stražarili pored Cvetkovićeve kuće, a sada su u bekstvu. E. I.


Vulin: Promeniti zakon o samoodbrani

 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pokrenuo je inicijativu da se promeni zakon o samoodbrani. Komentarišući slučaj Milutina Cvetkovića, Vulin je istakao da "čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru".

- Ako je pucanje u provalnika, uz to još i mlađeg, fizički snažnijeg, pokušaj ubistva, i ako to još uradi penzioner koji brani svoj život, onda moram da pitam zakonodavca: Šta bi svako od nas trebalo da uradi ako nam je ugrožen život u sopstvenom domu? - naglasio je Vulin.

I na društvenim mrežama osvanule su salve komentara gde građani traže "pravdu za dedu", pravdajući njegov postupak i zahtevajući promenu Zakona o zaštiti privatne svojine.
"Čovek branio svoje, šta je trebalo, da mu da kafu i rakiju? Da se dedi nadoknadi municija, da ima za sledeći put... Bravo za dedu, apsolutno ga podržavam..."

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zdenko

pre 3 godine

Pustili ga da se brani sa slobode? Sramota. Od cega da se brani? Hoce li ovaj kriminalac da ga tuzi i trazi odstetu jer je povredjen na radu? Strasno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija