• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.05.2021

12:45

PRIPADNICI ZEMUNSKOG KLANA U LANCIMA PRED SUDIJOM! Kalinić odbio da tereti Simovića za pokušaj ubistva, iznoseći "SMEŠNU" ODBRANU

Vesti

PRIPADNICI ZEMUNSKOG KLANA U LANCIMA PRED SUDIJOM! Kalinić odbio da tereti Simovića za pokušaj ubistva, iznoseći "SMEŠNU" ODBRANU

Podeli vest

Nekadašnji pripadanik "zemunskog klana" Sretko Kalinić odbio je danas da svedoči u statusu oštećenog na suđenju nekadašnjem saradniku iz tog klana Milošu Simoviću, povodom optužbi da je pokušao da ga ubije u Hrvatskoj 2010. godine, dok su bili u bekstvu od srpskih pravosudnih organa.

Kalinić je tvrdio da mu je načelnik službe obezbeđenje požarevačkog zatvora Zabela, u kom obojica služe maksimalne kazne zatvora, zabranio da svedoči i tereti Simovića.

"Zabranjeno mi je da pričam, ne interesuje me ovaj predmet. Zabranjeno mi je da teretim Miloša Simovića, ali ne bih ga teretio ni da mi načelnik to nije zabranio. Ja sam na silu obučen i doveden ovde", rekao je Kalinić.

Požalio se sudu i da su mu u zatvoru obukli tuđu uniformu, i da će sada sav da se ospe.

Kalinić je u sudnicu doveden vezanih ruku i nogu, a između njega i Simovića u sudnici je stajalo sedam pripadnika sudske straže.

Simović je početkom aprila negirao krivicu, navodeći da neće iznositi odbranu, jer nema od čega da se brani.

Foto: Informer DN

Sretko Kalinić
U zatvoru zbog ubistva Zorana Đinđića
 

I Simović i Kalinić se nalaze u zatvoru gde izdržavaju maksimanle zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Ðunđića 2003. godine, niz zločina koje su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana", ali i više ubistava u Beogradu 2004. godine.

Iz bezbednosnih razloga suđenje se održava u zgradi Specijalnog suda.

Simović je na ranijim suđenjima za druga krivična dela potvrdio da je nakon svađe, pucao u Kalinića, jer se plašio da će on ubiti njega

Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje nakon ubistva premijera i akcije "Sablja" u martu 2003. godine i do ovog događaja odolevali su hapšenju, sarađujući u novim krivičnom delima uz pomoć jataka iz regiona.

Za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije.

Posvađali se na jezeru u Zagrebu

 

Međutim, među njima je, kako su ranije ispričali pred sudom, došlo do svađe prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje pored Zagreba. Simović je tada pucao u Kalinića u stomak i grudi i pobegao.

Kalinić je završio u boilnici u Zagrebu, a posle oporavka izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana posle pucnjave, u blizini granice sa Hrvatskom.

Istragu za ovaj pokušaj ubistva sprovelo je hrvatsko pravosuđe i predmet ustupilo srpskim organima.

Optužnicu protiv Simovića sada zastupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Dobili po 40 godina, Kalinić pokušao bekstvo

 

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. godine je potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana".

Foto: printscreen

Zemunski klan



Oni su 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja na kojem su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Ista kazna im je izrečena i u postupku koji je vođen protiv njih i Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića, koji su oslobođeni, zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Kalinić je u februaru 2012. godine pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ŠOK ZAHTEV BIVŠEG ČLANA "ZEMUNACA" Vidno smršao i osedeo, na suđenju od sudije tražio ČUDNU STVAR
Hronika

ŠOK ZAHTEV BIVŠEG ČLANA "ZEMUNACA" Vidno smršao i osedeo, na suđenju od sudije tražio ČUDNU STVAR

Miloš Simović (41), bivši pripadnik zloglasnog "zemunskog klana", juče je u Višem sudu u Beogradu negirao da je 8. juna 2010. u Zagrebu teško ranio Sretka Kalinića (47), glavnog egzekutora tog klana. Simović je takođe zatražio da ga više ne sprovode iz "Zabele" na suđenje u Beograd, "pošto mu je taj put stresan i dugačak, a i za državu je to veliki trošak" (?!?).

07.04.2021

13:17

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija