• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.09.2021

12:30

SMENA SUDIJA NA PREDMETU DARKA ŠARIĆA! Narko bos dobio novo veće za žalbe na presudu ZA ŠVERC KOKAINA

Vesti

SMENA SUDIJA NA PREDMETU DARKA ŠARIĆA! Narko bos dobio novo veće za žalbe na presudu ZA ŠVERC KOKAINA

Podeli vest

Apelacioni sud u Beogradu formirao je novo sudsko veće od pet sudija za odlučivanje o žalbama na prvostepenu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Novo veće će ponovo odlučivati o žalbama, pošto je u junu Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu Šarićevoj grupi u osuđujućem delu i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje u novom sastavu veća, jer je u prvom sastavu bilo dvoje sudija koje su ranije odlučivale o Šarićevom pritvoru.

Predsednik sudskog veća je sudija Nada Hadži Perić, sudija izvestilac je Sretko Janković, a članovi veća su sudije Vesna Petrović, Tatjana Vuković i Marko Jocić, rekla je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.

Jocić i Hadži Perić su nove sudije u ovom predmetu , koji su zamenili sudije Milimira Lukića i Bojanu Paunović, dok su Janković, Petrović i Vuković postupali i u prethodnom veću.

Narednih dana biće zakazana nova javna sednica za odlučivanje po žalbama na prvostepenu presudu.

Apelacioni sud može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u nekim delovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključune dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.
Za 5,7 tona kokaina dobio 15 godina
 

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Foto: Novak Đurović

Specijalni sud



Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Šarićevi advokati traže ukidanje presude

 

Odlukom iz juna, VKS je usvojio vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Šarića podneli u decembru 2020. godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Drugostepena presuda je ukinuta jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću, a to su sudija Milimir Lukić i Bojana Paunović.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost funkcionalne prirode to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda.

Foto: Informer

Tekst potpisa



Osim u odnosu na Šarića pravosnažnu presudu VKS je po službenoj dužnosti i u odnosu na okrivljene Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoke saradnike AA, BB i VV.

Kazna od 15 godina bila potvrđena
 

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika. U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija