• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

22.09.2021

16:43

PAORSKI FUDBALSKI KLUB OBELEŽIO VEK POSTOJANJA! Kada se nisu bavili poljoprivredom igrali su fudbal, ALI TO NIJE BILO SVE/FOTO/

G.Z.

Vesti

PAORSKI FUDBALSKI KLUB OBELEŽIO VEK POSTOJANJA! Kada se nisu bavili poljoprivredom igrali su fudbal, ALI TO NIJE BILO SVE/FOTO/

Podeli vest

Povodom značajnog jubileja, stogodišnjice postojanja, ratarskog fudbalskog kluba Borac iz Zrenjanina, njegov dugogodišnji predsednik i legenda Gena Tornjanski uručio je gradonačelniku Evropskog grada sporta, Simi Salapuri, povelju uspešnog sportskog kolektiva

Fudbalski klub Borac, osnovan je 1921. godine kao Ratarski sportski klub i bio je jedini u tadašnjoj državi, Kraljevini Jugoslaviji, kojeg su formirali omladinci paori, zemljoradnici, iz gradskih četvrti naseljenih pretežno stanovništvom koje se bavilo poljoprivredom, Borđoša, Čontike, Vašarišta i Opovačke strane, koje su danas na teritoriji mesnih zajednica Dolja - Crni Šor i Šumica.

Foto: G.Z.

 

Mladi paori,.kada nisu na njivi, igrali su fudbal na terenu u Karađorđevom parku, a od 1955. godine u Principovoj ulici, u naselju Dolja, gde se i danas nalazi stadion kluba, koji je 1939. godine osvojio prvenstvo Banata i igrao kvalifikacione mečeve za plasman među najboljih 12 klubova u prvenstvu Kraljevine Jugoslavije, što je najvredniji rezultat u bogatoj istoriji.

Foto: G.Z.

 

Kako je naglasio Gena Tornkanski, Borac je bio jedan od retkih fudbalskih klubova, koji je imao svoju glumačku sekciju. 

Tim povodom na ulazu u stadion otkrivena i spomen ploča Dimitriju Gardinovačkom - Miti Majinu, rataru, piscu, glumcu-amateru, koji je bio autor teksta za spomenicu kluba 1936. godine i koji je napisao  dramski tekst Švigarica, koji je godinama, uspešno izvodila Borčeva glumačka trupa.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set