• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

12.10.2021

12:37

TOCILO OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA IZNUDU I ZELENAŠENJE! Apelacioni sud uvažio olakšavajuće okolnosti ZA DILERA HEROINA!

Vesti

TOCILO OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA IZNUDU I ZELENAŠENJE! Apelacioni sud uvažio olakšavajuće okolnosti ZA DILERA HEROINA!

Podeli vest

Mladen Novaković, zvani Tocilo, koji je u maju prvostepeno osuđen na 17 godina zatvora zbog šverca droge, pravosnažno je oslobođen optužbi za pokušaj iznude i zelenašenje

Ovu odluku doneo je Apelacioni sud u Beogradu, koji je preinačio presudu Višeg suda, kojom je bio osuđen na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Optužnicom je Tocilu bilo stavljeno na teret da je od avgusta 2007. do 7. oktobra 2008. u Mladenovcu pokušao pretnjom da prinudi V. Ž. da mu preda iznos od 30.000 evra, kao i da je u periodu od 2005. do kraja 2008. za davanje novca na zajam uzimao nesrazmerno veliku korist, odnosno da im je pozajmljivao novac uz mesečnu kamatu od 10 do 16 procenata i tako sebi pribavio 48.738 evra.

- Apelacioni sud u Beogradu je, nakon održanog pretresa, doneo presudu kojom je preinačio prvostepenu presudu i Mladena Novakovića oslobodio od optužbe da je izvršio krivično delo iznuda u pokušaju i krivično delo zelenaštvo.

Apelacioni sud pronašao olakšavajuće okolnosti

Po nalaženju Apelacionog suda prema javna optužba nije dokazala da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom delu iznude, već da se konkretno može raditi o prinudi za vraćanje duga, a što je identično opisano u drugom delu optužnice, gde je prema datom opisu evidentno da se radi o pokušaju prinude na vraćanje zelenaškog duga, a koje krivično delo u konkretnom slučaju nije predmet inkriminacije - navodi se u odluci Apelacionog suda i dodaje da kako nije bilo dokaza da je pokušao da iznudi novac, Novaković je oslobođen za ovo krivično delo.

Vezano za krivično delo zelenašenje, kako se navodi u optužnici, Apelacioni sud je naložio dopunsko ekonomsko veštačenje, kojim je utvrđeno da visina pribavljene imovinske koristi ne prelazi iznos od milion i po dinara, zbog čega i nema kvalifikovanog oblika zelenaštva.

- Kada se ima u vidu sve navedeno, Apelacioni sud nalazi da nema dokaza da je okrivljeni izvršio krivično delo zelenaštvo dok bi krivično gonjenje okrivljenog za blaži oblik ovog krivičnog dela bilo zastarelo, pa je stoga prvostepena presuda u odnosu na ovo krivicno delo preinačena i okrivljeni je, usled nedostatka dokaza, oslobođen od optužbe.

Vrednost zaplenjenog heroina pet miliona evra

Tocilo je, podsetimo, uhapšen u novembru 2019. godine zbog sumnje da je organizovao narko-grupu koja je heroinom snadbevala veći deo Srbije. Policija je tada zaplenila 77 kilograma heroina i 200 grama kokaina. Navodno, Novakoviću su lisice na ruke stavljene u šumi, u okolini Mladenovca, gde je 33 kilograma heroina izuzetne čistoće pokušao da zakopa i sakrije. Ostatak droge, pronađen je posle privođenja njega i ostalih članova grupe.

Pronadeni heroin je bio sakriven u specijalno napravljenim burićima zakopanim i prekrivenim zemljom.

Vrednost narkotika koja je tada pronađena, procenjena je na pet miliona evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija