• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.11.2021

16:13

PRLJAVA ZNAČKA! Policajac izdavao lažne pasoše KRIMINALCIMA! Ponovo osuđen na 3 godine zatvora!

Vesti

PRLJAVA ZNAČKA! Policajac izdavao lažne pasoše KRIMINALCIMA! Ponovo osuđen na 3 godine zatvora!

Podeli vest

Nakon kompletno ponovljenog sudskog postupka, policajac iz Užica Rajko Šimšić (36) ponovo je pravosnažno je osuđen na tri godine zatvora jer je sa, ranije osuđenim, pripadinicima organizovane kriminalne grupe učestvovao u izradi falsifikovanih pasoša za kriminalce

Pravosnažnu presudu izrekao mu je Apelacioni sud u Beogradu koji je odbio sve žalbe i potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom je Šimšić osuđen na tri godine zatvora zbog krivičnih dela - udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i falsifikovanje isprave u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

Njemu je takođe izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti službenog lica u svim državnim organima od pet godina, a oduzeti su mu i predmeti koji su korišćeni u krivičnim delima i to desktop računara, ID kartice MUP-a, rokovnici i drugo.

U ovom slučaju su ranije pravosnažno osuđeni organizator grupe Darko Karaičić i nekoliko pripadnika grupa jer su za novčanu nadoknadu od 4.000 do 16.000 evra osobama koje su bile "zainteresovane za nabavku originalnih biometrijskih javnih isprava Srbije, lične karte i pasoša, sa lažnim ličnim podacima, nabavili radi upotrebe lažne javne i druge isprave na kojima su se nalazili lažni lični podaci drugih lica".

Grupa je pohapšena u maju 2017. godine.

Prema presudi, Šimšić je u okviru grup imao ulogu da po nalogu Karaičića pronalazi, pribavlja i dostavlja lične podatke neophodne za izradu i upotrebu lažnih javnih i drugih isprava kao pravih sa lažnim ličnim podacima, koji su bili potrebni zainteresovanim licima za dokazivanje lažnog identiteta prilikom podnošenja zahteva za izdavanje biometrijskih javnih isprava....

Takođe je bio zadužen da vrši periodične provere preko informacionog sistema MUP-a RS da li su lični podaci neophodni za izradu lažnih javnih i drugih isprava i dalje podobni za korišćenje, proverava tok i ishod postupka po podnetim zahtevima i pruža logističku podršku prilikom podnošenja zahteva.

Grupa je na ovaj način kriminalcima stavila na raspolaganje sredstva za dalje izvršenje krivičnih dela, a za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu vecem od 40.000 evra.

Šimšiću se suđenje ponavljalo po nalogu Vrhovnog kasacionog suda koji je ranije usvojio je zahtev za zaštitu zakonistosti Šimšićevih branilaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija