• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

01.12.2021

11:31

KOLUVIJA OPET SASLUŠAN! Ovog puta zbog Jovanjice 2!

ATA Images

Vesti

KOLUVIJA OPET SASLUŠAN! Ovog puta zbog Jovanjice 2!

Podeli vest

Nastavak pripremnog ročišta u procesu poznatom kao Jovanjica II odložen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu za 23. decembar

Do odlaganja je došlo zbog izostanka drugooptuženog Aleksandra Tošića, kao i jednog branioca, koji su izostanak pravdali bolešću. Inače, na početku pripremnog ročišta koje je počelo još u junu, bez prisustva javnosti, svi optuženi su se izjasili da nisu krivi.

Nakon ovog ročišta sud će zakazati pocetak suđenja koje će biti otvoreno za javnost i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu. Takođe, odluka o spajanju dva postupka "Jovanjica 1" i "Jovanjica 2" trebalo bi da bude doneta nakon što se održi pripremno ročište.

Među optuženima je pet pripadnika BIA i MUP-a, a prvooptuženi je vlasnik poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predrag Koluvija. Pored Koluvije, koji se tereti kao organizator ove grupe, optuženi su i Aleksandar Tošić, Branislav Radosavljević, Radovan Bojović, Milan Kendija, Saša Vujisić, Zoran Baštovanović, Miloš Teofilović i Slaviša Milinković.

Jedan u bekstvu, ostali se brane sa slobode

Vujisić je u bekstvu, a svi ostali optuženi se brane sa slobode. U procesu "Jovanjica 1" prvooptuženi je takođe Koluvija, a tu se tereti kao organizator kriminalne grupe koja je nelegalno proizvodila marihuanu radi dalje prodaje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za "Jovanjicu 2" protiv Koluvije i ostalih pomenutih koji su bili uhapšeni u julu 2020. godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju Jovanjica.

Predrag Koluvija tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga sudi u postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine- Jovanjica 1. I svi ostali se terete za uduživanje radi vršenja krivičnih dela, a Aleksandar Tošić optužen je i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka u produženom trajanju.

Foto: ATA Images

Koluvijin advokat Vladimir Đukanović napušta sud

Branislav Radosavljević takođe je optužen za drogu kao i za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Radovan Bojović, Zoran Baštovanović, Slaviša Milinković i Milan Kendija optuženi su i za drogu, a Saša Vujisić i Miloš Teofilović za ista ova dela, kao i za falsifikovanje službene isprave.

Za šta ih tereti optužnica

Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku "Jovanjice" Koluviji, dok je uzgajao više od tone marihuane, pružali bezbednosnu i logističku podršku tako što su mu dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, te falsifikovanu dokumentaciju o tome da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.

Koluviji i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u novembru 2019. godine, suđenje za nelegalnu proizvodnju 1,6 tona marihuane na "Jovanjici" počelo je u oktobru 2020. godine. Koluvijina odbrana temelji se na tome da su biljke koje je gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana, kako to tvrdi tužilaštvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija