• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

21.01.2022

21:41

ALEKSA JE UMRO PRE 8 MESECI, ALI JEDNA MISTERIJA I DALJE NIJE REŠENA još veću zabunu unose potpuno kontradiktorni dokazi veštaka

Vesti

ALEKSA JE UMRO PRE 8 MESECI, ALI JEDNA MISTERIJA I DALJE NIJE REŠENA još veću zabunu unose potpuno kontradiktorni dokazi veštaka

Podeli vest

Aleksa Stojmenović (25) iz Aleksinca nastradao je 16. maja 2021, kad mu je pukla vratna arterija tokom tuče na rođendanskoj žurci u restoranu "Oaza" u tom mestu!

Veštaci, međutim, i dalje ne mogu da se slože oko toga da li ga je osumnjičeni Ognjen Petrović (18) šakom udario u vrat, što je bilo kobno po Aleksu, ili ga je možda promašio, pa je Stojmenoviću pukla arterija usled cimanja u stranu da izbegne udarac!


Istraga ove tragedije je u završnoj fazi, ali pošto su dokazi kontradiktorni, ostaje da se vidi da li će Više tužilaštvo u Nišu optužiti Ognjena za Aleksinu smrt ili će on biti oslobođen.

Izliv krvi u mozak
Ognjen je, inače, uhapšen odmah posle Aleksine pogibije u restoranu, gde su obojica bili gosti na proslavi osamnaestog rođendana njihove drugarice. Izbila je masovna tuča, u kojoj je, kako se vidi na snimcima nadzornih kamera, Aleksa više puta udario Ognjenovog prijatelja. Ognjen, koji je stajao pored, potom je zamahnuo prema Aleksi, a ovaj je nekoliko trenutaka kasnije pao kao pokošen.


Obdukcijom je utvrđeno da je Stojmenoviću pukla vratna arterija i umro je usled izliva krvi u mozak, dok je protiv Ognjena podneta krivična prijava za nanošenje teške telesne povrede sa smrtnim ishodom, za šta mu preti od dve do 12 godina zatvora. Tokom istrage izveden je veliki broj dokaza, a veštačenja koja je trebalo da rasvetle događaje te kobne noći obavili su niški Zavod za sudsku medicinu i Nacionalni kriminalističko-tehnički centar (NKTC) u Beogradu. Međutim, ove dve ugledne institucije iznele su potpuno suprotna mišljenja o tome kako je Aleksa nastradao.
Naime, u nalazu Zavoda za sudsku medicinu piše da je Aleksina smrt nasilna, te da je smrt nastupila usled udarca u vrat. U tom nalazu Zavod analizira snimke nadzorne kamere prateći kretanje Alekse i Ognjena.

Foto: printscreen

Kafana u kojoj se sve odigralo


- Muška osoba u crnoj košulji (Ognjen), nižeg rasta od osobe u beloj košulji (Aleksa), zamahuje desnom rukom prema levoj bočnoj strani vrata i glave muškarca u beloj košulji. Iz toga proizilazi da je do povrede rascepa pršljenske arterije moglo doći udarcem pesnicom, što odgovara snimku sa video-nadzora - navode u Zavodu.
Na zahtev tužilaštva Zavod je potom dao i dopunsko veštačenje, u kojem je isključio mogućnost da je Aleksi pukla arterija tokom eskivaže udarca, insistirajući na tome da je Stojmenović dobio kobni udarac u vrat. U obrazloženju u Zavodu konstatuju da se na snimku, u trenutku navodnog udarca, vidi trzaj Aleksine glave i gornjeg dela tela. Dodaju da Aleksa nije odmah pao jer je potrebno kraće vreme da dođe do izlivanja krvi iz rascepljene arterije u mozak.
Na drugoj strani, u NKTC tvrde da je nakon analize snimaka ustanovljeno da nije došlo do kontakta Ognjena i Alekse. Oni smatraju da je Aleksa pao tek nakon što ga je neka treća osoba udarila u glavu predmetom nalik na flašu?!?

Kvalitet snimka
U dopunskom veštačenju, NKTC je konstatovao da Ognjen nije mogao da dohvati Aleksin vrat, da ga je promašio, pri čemu je "izgubio balans i nagnuo se na levu stranu".
- Da je došlo do kontakta, Ognjenovo telo bi ostalo uspravno, dok bi se udarena osoba zateturala - zaključili su u NKTC.
Jedino u čemu se slažu Zavod i NKTC jeste da se na snimcima ne vidi trenutak kontakta Ognjenove šake sa Aleksinim vratom, jer takav frejm na snimku ne postoji. Kako objašnjavaju, memorija u VCR snimaču je takva da ne može da zapamti veliki broj frejmova, već su podešeni da memorišu samo nekoliko sličica u sekundi, što u većini slučajeva ne utiče na preglednost snimljenog materijala.


Branilac: Dokazi na Ognjenovoj strani

Ognjenov branilac Saša Knežević smatra da su svi prikupljeni dokazi na strani njegovog klijenta.
- Tužilaštvo je završilo svoj deo istrage, ostavljen nam je rok od osam dana da iznesemo nove dokaze, ako ih imamo. Mislim da ih neće ni biti jer je veštačenje NKTC nesporno. Veštak se i pismeno i usmeno pred tužiocem izjasnio da između Ognjena i Alekse nije bilo kontakta, odnosno da nema uzročno-posledične veze između delovanja okrivljenog i smrti oštećenog. Očekujemo da tužilaštvo izvrši prekvalifikaciju dela, te da mog klijenta ne tereti za tešku telesnu povredu sa smrtnim ishodom, nego eventualno za učestvovanje u tuči - kazao je Knežević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija