• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

30.03.2022

12:55

BEZ POVODA NAPADAO PROLAZNIKE NOŽEM! Mladi Nišlija osuđen na 6 godina i 6 meseci, uz OBAVEZNU MERU ČUVANJA I LEČENJA

Vesti

BEZ POVODA NAPADAO PROLAZNIKE NOŽEM! Mladi Nišlija osuđen na 6 godina i 6 meseci, uz OBAVEZNU MERU ČUVANJA I LEČENJA

Podeli vest

Nišlija Vasilije Jovanović (20) ponovo je osuđen na kaznu zatvora od šest godina i šest meseci a izrečena mu je i mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, jer je tokom 2019. godine bez ikakvog povoda nožem napadao prolaznike

Oglašen je krivim zbog četiri krivična dela laka telesna povreda iz člana 122 stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika i osuđen na jedinstvenu kaznuz zatvora u trajašnju od šest godina i šest meseci.  Mera bezbednosti koja mu je takođe izrečena trajaće dok postoji potreba za lečenjem i može trajati i duže od izrečene kazne – saopštio je Vladimir Rakonjac, portparol Osnovnog suda u Nišu.

Na ovaj način potvrđena je prvostepena presuda koja je Vasiliju izrečena 15. decembra prošle godine a na koju su žalbu izjavili njegov branilac advokat Momčilo Kovačević i i Osnovno javno tužilaštvo. Tužilaštvo je tražilo da bude osuđen na osam godina i pet meseci zatvora a odbrana da se predmet vrati na ponovo suđenje, da mu se izrekne blaža kazna ili samo mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Viši sud je usvojio žalbu branioca dok je ustanovio da je pravni lek tužioca bespredmetan. Međutim, i u toku ponovljenog suđenja Osnovni sud u Nišu je smatrao da stoje razlozi zbog kojih je Vasilija osudio kao u prvostepenoj presudi.

- Seriju napada na nedužne prolaznike  dvadesetogodišnjak je   započeo  18. juna o 2021. godine oko 22.10 sati na Bulevaru Nemanjića u Nišu gde je  prišao s leđa S.I. koji je gledao u svoj mobilni telefon i bez ikakvog povoda i upozorenja, naneo mu dva uboda u donji deo zadnje strane leve polovine grudnog koša što je okarakterisano kao laka telesna povreda.

Samo pet dana kasnije u ulici Branka Krsmanovića, nakon što je pratio Đ.V., koji je takođe telefonirao, zadao mu je udarac nožem u desni slabinski predeo i takođe ga lakše povredio. Serijske napade nastavlja 24. juna kada u ulici Ljube Didića napada A.K. i S.M. i obojicu ubada u butine, nakon čega beži.

Priznao (ne)delo, pokušao da vadi na neuračunljivost 

Tokom sudskog postupka, Vasilije je priznao delo za koje se tereti, pa se njegova odbrana zasnivala na pokušaju da dokaže da je neuračunljiv. Oko ove činjenice lomila su se koplja između Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu koja je našla da Jovanović nije svestan svojih radnji i posledica svojih postupaka, dok je Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu bio stava da njegova krivična odgovornost nije isključena što je Osnovni sud prihvatio i izrekao mu i zatvorsku kaznu uz meru lečenja na psihijatriji.

Vasilije je i kao maloletnik osuđivan jer je nožem teško povredio jednog mladića, zbog čega je boravio u Vaspitno popravnom domu u Kruševcu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija