• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

04.04.2022

14:27

BOL I TUGA! Tek poneki jecaj prekine jezivu tišinu NA POZORNICI RUDARI SA SLIKAMA NASTRADALIH KOLEGA !

D.K.

Vesti

BOL I TUGA! Tek poneki jecaj prekine jezivu tišinu NA POZORNICI RUDARI SA SLIKAMA NASTRADALIH KOLEGA !

Podeli vest

Komemoracija tragično nastradalim rudarima rudnika "Soko" kod Sokobanje, održana je danas u Domu kulture u Aleksincu. Počela je emitovanjem rudarske himne i minutom ćutanja u čast osmorice poginulih rudara, dok njihove fotografije držali rudari koji su na bini stajali obučeni u svečane rudarske uniforme

U prvom redu porodice nastradalih rudara, tek po neki njihov jecaj prekidao je jezivu tišinu u sali. Plakali su roditelji, supruge,deca ,rodbina i prijatelji nastradalih rudara, ujedinjeni u svom bolu. 

Aleksinac je još jednom zavijen u crno, nastradali su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi - Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu, rečeno je na početku komemoracije.

Foto: D.K.

Porodice nastradalih rudara u prvom redu 

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević podsetio je na veliku rudarsku nesreću u Alekinačkim rudnicima 1989. godine u kojoj je poginulo 90 rudara i nesreću u rudniku Soko 1998. godine u kojoj je poginulo 29 rudara.

„Na žalost i ovoga puta nesreća nije mogla da prođe bez ljudskih žrtava. Naša obaveza je da pomognemo porodicama nastradalih rudara, posebno deci, da izrastu u dobre i čestite ljude kao što su bili njihovi očevi“, rekao je Radičević.

Zlatan Cezar, kolega iz smene, podsetio je kakve su bile njegove kolege, kakvi su bili očevi i ljudi.

„Nikada vas nećemo vas zaboraviti, vaše porodice su sada naše, vaša deca su sada naša deca“, rekao je on.

Od nastradalih rudara oprostio se i pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović i uputio saučešće porodicama.

„Jako je bitno da da porodice znaju da vašu bol saosećaju svi rudari u Srbiji, ministarstvo, Vlada Srbije i cela država. Pomoć koju vam je uputilo ministarstvo i Vlada Srbije je znak da nikada nećete biti sami i da naši junaci nikada neće biti zaboravljeni“, rekao je Milijanović.

Direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić i v.d. direktora Preduzeća za podzemnu eksploataciju „Resavica“ Saša Spasić takođe su uputili najiskrenije saučšće porodicama i istakli da su nastradali rudari bili vredni radnici, posvećeni očevi i dobri ljudi, čiji je gubitak nenadoknadiv.

Komemoracija je prisustvovala i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, zajedno sa državnim sekretarima i pomoćnicima iz Ministarstva.

U Domu kulture u Aleksincu otvorena je knjiga žalosti povodom smrtiosmorice rudara.

Od 21 povređenog rudara njih 19 je do sada otpušeno na kućno lečenje, a dvojica se nalaze i dalje u Kliničkom centru u Nišu, na odeljenju toksikologije.

   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija