• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/blic.rs/jutarnji

26.04.2022

10:37 >> 10:40

TAJNO PRAĆENI! Šarić i njegovi sardanici bili pod prismotrom 18 meseci ŽIVELI SU I RADILI KAO NA FILMU

Informer/Fotoilustracija

Vesti

TAJNO PRAĆENI! Šarić i njegovi sardanici bili pod prismotrom 18 meseci ŽIVELI SU I RADILI KAO NA FILMU

Podeli vest

Kriminalna grupa, razbijena u međunarodnoj akciji u kojoj su u Srbiji uhapšeni Darko Šarič i njegov advokat Dejan Lazarević, a u Hrvatskoj Petar Ćosić, bila je pod tajnim nadzorom policije godinu i po dana!

Kako navodi hrvatski Jutarnji list, tamošnji istražitelji su od oktobra 2020. godine do hapšenja 15. aprila, pratili svaki korak Petra Ćosića, koji je, prema sumnjama, bio glavni organizator dela grupe koja je kokain švercovala u prekookeanskim brodovima, u kontejnerima sa bananama. Hrvatski sud je 14. oktobra 2020. godine dao nalog da se na mere stavi Petar Ćosić, koji je uhapšen kao najbliži saradnik Pljevljaka.

Foto: Zoran Sinko

Tekst potpisa

- Županijski sud je 14. oktobra 2020. dao nalog da se Ćosić stavi na tajne mere policije. Od tog dana, pa sve do hapšenja, policija je budno pratila svaki njegov korak. Takođe, tokom tog perioda, zahvaljujući međunarodno pravnoj pomoći, praćena je i njegova telefonska komunikacija sa saradnicima, koja se uglavnom odvijala preko kriptovanih telefona, odnosno preko aplikacije Skaj - objašnjavaju izvori hrvatskog medija i dodaje da je tada otkriveno da on, kako se sumnja, komunicira i sa Pljevljakom Darkom Šarićem.

Tri velike zaplene kokaina

Istražitelji su, kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage u Hrvatskoj, zahvaljujući dugom i temeljnom operativnom radu došli do dokaza o tome kako je grupa iz Ekvadora i Kolumbije, preko luka Antverpen u Belgiji, Pirej u Grčkoj i Ploče u Hrvatskoj, prošvercovala najmanje tonu i po "belog praha". Takođe, kako navode, otkrili su i da su im neke od pošiljki propale.

- Tako su hrvatski istražitelji, navodno, otkrili i da je grupa 2020. pretrpela dve velike zaplene - jednu u luci Pirej kada je grčka policija u bananama na brodu "Lica Maersk" zaplenila oko 72 kilograma kokaina, a drugu u magacinu u jednom zagrebačkom preduzeću, kada su 60 kilograma kokaina pokušali da izvuku iz banana koje su iz luke već otpremljene u preduzeće koje ih je naručilo - objašnjava izvor.

I početkom prošle godine, kako je navelo hrvatsko tužilaštvo, kriminalna grupa ostala je bez još 430 kilograma droge.

- Dobili su dojavu da je na jednom brodu u luci Rijeka u tovaru banana doplovilo 430 kilograma kokaina. Oni su se organizovali da pokušaju da ga izvuku, međutim, akcija im je propala. Kada je Ćosić shvatio da previše ljudi zna da je 430 kilograma zalutalog kokaina u luci Rijeka, odsutali su od akcije izvlačenja droge - navodi se u dokumentima hrvatskog tužilaštva.

Foto: Tanjug

Ilustracija kokain

Poligraf za sumnjive saradnike

Tokom praćenja grupe, otkriveno je i da su preko Skaja dogovarali likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru, koji je važio za Šarićevu desnu ruku. Navodno, povod za njegovo ubistvo bilo je to što se Milovac, kako su međusobno komunicirali, "oteo kontroli".

Istražitelji su zahvaljujući "proboju" u aplikaciju Skaj otkrili neverovatan svet švercera kokaina, kao u filmovima.

- Krijumčarili su u kontejnerima tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Muku mučili s južnoameričkim dobavljačima za koje su sumnjali da su ih stalno potkradali i to u poslu u kojemu se zbog "manjka na blagajni" gubi glava. Kako bi utvrdili ko krade kokain iz pošiljki, organizovali su i poligrafska testiranja za svoje saradnike - naveo je izvor Jutarnjeg lista.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20