• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.05.2022

07:00

Vođa grupe 'Amerika' uhapšen u SAD zbog 'siće'! Narko-bos pao zbog prevare od 150.000$

Informer

Vesti

Vođa grupe 'Amerika' uhapšen u SAD zbog 'siće'! Narko-bos pao zbog prevare od 150.000$

Podeli vest

Američke vlasti optužile Miletu Majka Miletića za prevaru jer je 2020. za svoju fantomsku firmu nezakonito tražio pomoć za prevazilaženje krize izazvane koronom. Majk, inače, obrće stotine miliona dolara švercom kokaina

Mileta Majk Miletić (62), šef mafijaške grupe "Amerika" i bivši saradnik američkog mafijaša Džona Gotija, uhapšen je u SAD zbog prevare od 150.000 dolara!


Miletić, koji prema procenama bezbednosnih službi obrće stotine miliona dolara na švercu kokaina na četiri kontinenta, tražio je u martu 2020. pomoć od američkih vlasti od 150.000 dolara za svoju firmu, kako bi, navodno, "prevazišao krizu u poslovanju usled epidemije korone"! Ispostavilo se, međutim, da je firma fantomska, pa Mileti preti zatvor za proneveru državnih para!

Ubistva

Majk je rođen u Bosni, imao je bliske veze sa mafijaškom porodicom Gambino i sumnjiči se za najmanje deset ubistava
Mediji u SAD

Kasapio testerom?!

Američki mediji opisuju Miletića kao šefa narko-kartela poznatog po švercu kokaina, ali i po "ubistvima i kasapljenjima najmanje deset protivnika motornom testerom".

- Mileta Miljanić, šef grupe "Amerika", rođen je u Bosni, imao je bliske veze sa mafijaškom porodicom Gambino, koju je predvodio Džon Goti i sumnjiči se za najmanje deset svirepih ubistava. Sada je optužen da je prevario Upravu za mala preduzeća (SBA) za više od 150.000 dolara u fondovima za ekonomsku pomoć tokom prvih dana pandemije koronavirusa. Tužilac je utvrdio da je Miletićeva firma fantomska, jer je registrovana za građevinske poslove iako se time uopšte nije bavila, a računi su mu služili samo da za pranje para stečenih kriminalom - pišu američki mediji.

Miljanić je, inače, američki državljanin koji živi u Kvinsu, u Njujorku, i u mladosti je trebalo da bude profesionalni fudbaler, da igra za Njujork Kosmos, ali mu je tada povreda omela san. Iz sporta je prešao u kriminal, gde je bio veoma umešan, pa je već decenijama na čelu najdugovečnijeg i jednog od najmoćnijih kriminalnih klanova, poznatog kao "grupa Amerika".

Sumnja se da je ova banda počinila niz likvidacija u Srbiji devedesetih godina, a njen tadašnji šef bio je Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac. Raičevic je nestao 1997. godine i nakon toga upravljanje klanom preuzima Miljanić.

Grupa je otad razvila mrežu za trgovinu kokainom na čak četiri kontinenta - od Južne Amerike, do Evrope, Afrike i Australije. Tokom poslednje dve decenije ukupno je zaplenjeno više od pet tona kokaina koji je pripadao članovima ovog klana. Spekulisalo se da imaju dobre veze u bezbednosnim službama iz regiona, ali nekoliko događaja je pokazalo da je uživao zaštitu i u Americi.

Izbegao robiju

Miljanić je, naime, pobegao iz Italije 2014. godine, pre nego što je odslužio zatvorsku kaznu za šverc kokaina. Nakon toga nije se ni trudio da se sakrije i nastavio je da živi slobodno u Njujorku i nikada nije izručen Italiji. Pre toga u Njujorku je još 2003. godine protiv njega podignuta optužnica za šverc droge, ali suđenje nikada nije zakazano.

Međutim, drugi čovek ove grupe i Miljanićeva desna ruka, Zoran Jakšić, nalazi se u zatvoru u Peruu, gde je u februaru 2021. osuđen na 25 godina robije zbog šverca kokaina.

Slikao se sa Dačićem u Njujorku

Foto: Informer

 

U maju 2016. godine Majk Miljanić se "uvalio" u grupu ljudi koja se slikala sa Ivicom Dačićem, tadašnjim ministrom spoljnih poslova, tokom njegove posete izgoreloj srpskoj crkvi na Menhetnu u Njujorku. Kada je Dačiću pokazana ta fotografija, on je tada kazao da Miljanića ne poznaje.
- Nisam znao ko je on i čime se bavi, samo su mi rekli da je glavni donator crkve i da je dao više para za obnovu nego svi Srbi tamo u Americi... Nisam znao da će to da me zadesi. Više ne smeš ni u crkvu da ideš - rekao je Dačić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija